Van der Struijk heeft het nu best goed voor elkaar bij Kampong

De start van het seizoen van Kampong was ronduit teleurstellend. Na een paar wedstrijden was er toch al wat twijfel in Utrecht: was ‘mannencoach’ Michiel van der Struijk wel de juiste trainer voor de Utrechtse dames? Wie zondag Kampong tegen koploper SCHC (uitslag 1-1) aan het werk zag, zal die vraag met ja beantwoorden.

Hoewel Kampong, na de 0-2 nederlaag van vorige week tegen Amsterdam op veld 9, opnieuw niet won, kun je op basis van het veldspel concluderen dat Van der Struijk het best goed voor elkaar heeft bij de ‘blauwen’. De coach heeft een gedegen formatie gebouwd, die verzorgd hockey speelt. Onder leiding van Renée van Laarhoven probeert Kampong elke aanval op te bouwen en via het middenveld de aanvallers over de flanken te bedienen.

‘Michiel heeft bij ons een duidelijke structuur neergezet’, vertelde aanvoerder Malou Pheninckx na afloop. ‘We proberen als speelsters elkaar erop te wijzen dat we ons aan de opdrachten houden en anders doet Michiel dat wel. We zijn onder hem wat volwassener geworden. Onze start van het seizoen was niet zo goed, maar van paniek is bij de ploeg geen sprake geweest. Dat was het meer bij de buitenwacht. Wij hebben diverse nieuwe meiden en een nieuwe staf, dat was wennen. Dat wisten we van tevoren. Maar nu staat het best goed.’

Malou Pheninckx  schermt de bal goed af. Foto: Marcel van de Bos/Orange Pictures

De rol van Pheninckx bij Kampong lijkt onder Van der Struijk nog wel belangrijker geworden. Ze is op het middenveld de absolute leider van de ploeg. Met de gele aanvoerdersband om haar been loopt elke gevaarlijke actie naar voren via haar en heeft ze verdedigend ontzettend veel intercepties. Wisselen doet Van der Struijk Pheninckx in principe niet en dat is begrijpelijk, want daarmee zou het de belangrijkste steunpilaar onder zijn ploeg weghalen. Tegen SCHC zat Pheninckx slechts één keer op de bank, nadat ze een groene kaart kreeg. Prompt ontstond er een mogelijkheid voor SCHC.

Pheninckx

Bij Oranje staat Pheninckx aan de zijkant geposteerd in een meer dienende rol, bij Kampong speelt ze meer centraal en verschijnt ook vaker voor het doel. Tegen SCHC resulteerde dat al na zeven minuten in een 0-1 voorsprong voor de gasten. Pheninckx kreeg de bal links in de cirkel, speelde zich goed vrij en sloeg met de backhand strak raak.

Die voorsprong was op dat moment terecht, want Kampong begon sterker aan de wedstrijd dan SCHC. De thuisploeg komt dit seizoen wel vaker wat moeizaam op gang om daarna genadeloos toe te slaan. Voor deze wedstrijd scoorde Stichtsche in tien wedstrijden al 37 keer. Daar kwamen zondag dus nog een treffer bij. Die viel vlak voor de rust. Nadat een mooie loopactie van Elzemiek Zandee nog op de paal eindigde, werd de toegekende strafcorner door Yibbi Jansen hard op de plank gepusht: 1-1.

SCHC viert de 1-1. Van links naar rechts. Sarah Jaspers, Yibbi Jansen, Xan de Waard, Elzemiek Zandee en Kyra Fortuin. Foto: Marcel van de Bos/Orange Pictures

In de tweede helft trok SCHC de wedstrijd meer naar zich toe en had Kampong het moeilijk. Nog steeds bleef de ploeg van Van der Struijk de hockeyende oplossing zoeken, maar konden de gasten steeds lastiger gevaarlijk worden. Daarmee werd ook meteen het manco van dit Kampong bloot gelegd: het gebrek aan aanvallende kracht.

Onzichtbaar

De hoop van de Utrechtse formatie is vooral gevestigd op Margot Zuidhof. De aanvalster, die een blauwe maandag bij Oranje zat, scoorde dit seizoen vier keer, maar was tegen SCHC (wederom) onzichtbaar. Ook van de corner moet Kampong het dit seizoen niet hebben. De eerste corner voor de rust bereikte het doel niet eens, de tweede werd door Van Laarhoven naast geslagen, de derde ging helemaal de mist in maar bereikte toch nog Lisa Gerritsen die over de bal maaide, de vierde strandde in schoonheid.

Omdat ook SCHC er aanvallend niet veel van bakte, werd het voor de toeschouwers bij de derby een weinig verheffende middag, die eindigde in 1-1. Een uitslag die Van der Struijk tevreden moet stellen en bevestigt dat hij het met Kampong nu best goed voor elkaar heeft.


2 Reacties

  1. gaston-orozco

    Zonder de slechte start zouden ze nu in de top 4 staan en een grote kans hebben op play-offs. In plaats daarvan moeten ze nu hard blijven vechten en het beste hopen. Ik vrees dat het hen veel zal kosten.

    1. Wim de bij

      Kampong heeft toch gewoon budget 5 en selectie 5, niet heel raar dat ze daar staan toch? Stonden ze met van Roozendaal en freixa ook.


Wat vind jij? Praat mee...