Van der Struijk verbaasd over koerswijziging Kampong

Het persbericht van Kampong over het afscheid van Michiel van der Struijk aan het eind van dit seizoen als coach van Dames 1 riep deze week nogal wat vragen op. Van der Struijk heeft ‘aan de doelstellingen voldaan, stabiliteit gebracht en ook hockeyend is er duidelijk progressie geboekt’, maar toch wordt zijn verbintenis van twee jaar al na één jaar beëindigd.

‘We hebben met elkaar overleg gehad over hetgeen nodig is voor het zetten van de volgende definitieve stap richting de play-offs’, zei Paul van den Putten, commissaris Tophockey van Kampong, in het persbericht. Onduidelijk bleef wat daarmee bedoeld werd. Ondanks herhaaldelijk verzoek maakte Van den Putten geen gebruik van de mogelijkheid ons een toelichting te geven.

Telefonisch laat Van der Struijk weten hoe wat hem betreft de vork in de steel zit. ‘Begin januari heeft de club mij medegedeeld dat ze met een dilemma zaten. Ze hadden het idee dat ze met een ervaren en zichzelf bewezen hoofdklassedamescoach meer aantrekkingskracht op internationals zouden hebben.’

De kans is groter, volgens het bestuur, dat topspeelsters naar Kampong komen als de coach een uitgebreid Hoofdklasse-cv heeft. Michiel van der Struijk

De club heeft een nieuwe sponsor gevonden, vertelt Van der Struijk, waardoor er meer budget is voor Dames 1. ‘Om de komende jaren de doelstelling van het halen van de top vier te bereiken, moeten er topspeelsters worden aangetrokken. De kans is groter, volgens het bestuur, dat zij naar Kampong komen als de coach een uitgebreid Dames Hoofdklasse-cv heeft. Tja, dat heb ik nu eenmaal niet’, zegt Van der Struijk, voor wie dit zijn eerste seizoen als coach van een vrouwenploeg is.

Van der Struijk aan het werk als coach van Kampong. Foto: Bart Scheulderman

De keuze van Kampong is een duidelijke koerswijziging

Kampong heeft al jaren de ambitie zich te mengen in de strijd om de play-offs. Na het drie jaar op rij met Santi Freixa als coach te hebben geprobeerd, gooide Kampong met de aanstelling van Van der Struijk afgelopen seizoen het roer om.

Van den Putten zei toen dat de bekende damescoaches bewust waren genegeerd en het een weloverwogen keuze was geweest om een coach met alleen ervaring in het mannenhockey voor de groep te zetten. ‘De dames zijn te vriendelijk naar elkaar toe. Het is een mentaliteitskwestie. Ze moeten elkaar harder, scherper en directer aanspreken. Niet alleen in het veld, maar ook daarbuiten’, was toen zijn uitleg.

Welbeschouwd is Van der Struijk dus aangesteld omdat hij een mannencoach was en kost juist het gebrek aan een cv in het vrouwenhockey hem een jaar later de kop. ‘Dit is natuurlijk ook wat ik tegen het bestuur gezegd heb. Ik vind dat ook apart’, zegt Van der Struijk.

In de tweejarige overeenkomst die beide partijen met elkaar waren aangegaan, was een opzegtermijn opgenomen. ’Ik dacht dat we bewust een traject voor de lange termijn met elkaar waren ingegaan. Dat daar nu toch van afgeweken wordt, verbaast me’, zegt Van der Struijk.

Van der Struijk maakte afgelopen seizoen de overstap van de mannen van SCHC. Foto: Willem Vernes

‘We hebben te weinig tijd gehad om de top van ons kunnen te halen. Dat vind ik jammer.’

Na een moeizame start met één punt uit drie wedstrijden is Kampong in de Livera Hoofdklasse Dames opgeklommen naar de zevende plaats, op zeven punten van een plek voor de play-offs om de landstitel. In verband met de uitbraak van het coronavirus is het mogelijk dat Van der Struijk zijn laatste wedstrijd van Kampong Dames 1 al gecoacht heeft.

Terugkijkend op het seizoen zegt hij: ‘Vrouwen coachen was voor mij een nieuwe ervaring. In het begin moest ik aan die meiden wennen en moesten zij aan mij wennen. Dat heeft tijd gekost, maar later hebben we duidelijke stappen gezet. Uiteindelijk hebben we wel te weinig tijd gehad om de top van ons kunnen te halen. Dat vind ik jammer.’

Van der Struijk – bondscoach Jong Oranje Heren – is niet benaderd om aan de slag te gaan bij de mannen van Kampong, waar Alexander Cox aan het eind van dit seizoen stopt. Diens opvolger is nog niet benoemd. ‘Ik ga op zoek naar een nieuwe uitdaging’, zegt Van der Struijk. ‘Dat kan wat mij betreft zowel een mannen- als een vrouwenploeg zijn.’


46 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Ach en wee.

 2. slangenmensnl

  riekt naar opportunisme; ik hoop dat hij dan tenminste financieel netjes wordt behandeld.

 3. Degrensrechter

  Prima coach, maar niet geschikt voor de hoofdklasse.

 4. maaja

  @Degrensrechter....vreemde opmerking.. Het gaat volgens mij toch echt om het spelersmateriaal wat je tot je beschikking hebt.... Zet hem op de dames van Den Bosch en hij wordt kampioen van NL... Op dat moment is hij wel een topcoach ?

  1. opgeldrer

   @Majaa , maar is een coach die met het beste spelers materiaal landskampioen word de beste coach? Ik ben benieuwd wat dan een goede of slechte coach maakt?

  2. coach-devries

   Het oordeelvan Degrensrechter gaat vo gens mij over de kwaliteiten van de coach, dus wat het spelersmateriaal en DB dames 1 er mee te maken hebben ontgaat mij volledig! Ik ben het overigens met Degrensrechter eens. Iets te veel gymdocent naar mijn mening.. maar dat is uiteraard een persoonlijke voorkeur!

 5. knap

  Rataplan daar sla je de spijker op zijn kop. Bestuursleden denken vaak dat ze het allemaal weten, maar hebben geen benul van wie wel en niet een goede coach is. Ze hebben vaak ook geen idee wat er komt kijken bij het coachen van een team. Ze gaan op verhalen af van vriendjes en nemen het oordeel van hun vriendje over een coach zo over. Zonder dat ze zelf een oordeel vormen op basis van feiten. Dat is de reden waarom er enkele hele matige coaches al jaren (zelfs in de top) in de hoofdklasse actief zijn en waarom er een paar topcoaches lager actief zijn. Met een goed beleid komen spelers vanzelf naar je club. Daar heb je geen ervaren hoofdklasse coach voor nodig. Ik denk trouwens dat het niet handig is dat Michiel zijn verhaal zo naar buiten brengt. Soms is het beter om te zwijgen.

 6. maaja

  @Rataplan; Ik ben het ook helemaal met je eens. Zoals je ziet heb ik ook een vraagteken geplaatst achter mijn laatste zin. Ik weet het namelijk ook niet... Er werd nu wel heel makkelijk geschreven dat bovenstaande coach niet goed genoeg zou zijn voor het hoogste niveau....dat vind ik dus veel tekort door de bocht en kortzichtig.

 7. Degrensrechter

  Teveel gymdocent en zijn style niet geschikt voor de hoeveelheid druk die de Hoofdklasse-competitie met zich meebrengt. Benieuwd naar de mening van een van de speelsters van Kampong dames 1. Dit zijn geluiden die al jaren rond deze coach hangen.

  1. knap

   Aannames gebaseerd op verhalen!

  2. rensvanzoelen

   Teveel gymdocent? Wat een ontzettende nonsens! Ken je ze nog? Co, Louis, Foppe.. alleen rasechte gymdocenten . Hebben t beste in hun spelers naar boven gehaald. Dus kul opmerking! Misschien meer naar sjoerd marijne en marc lammers kijken( cios en Alo),. Toen werd t stil

 8. maaja

  De beste grensrechters staan aan wal... Erg goedkoop....

 9. hockeyliefhebbertje

  Ik vind het trouwens een gevaarlijke ontwikkeling dat een enkel grote nieuwe sponsor (ook uit de vastgoed) gaat leiden tot het kopen van veel nieuwe spelers en daarvoor een coach nodig is die die spelers zien zitten. Dat de heer Van den Putten de vrijheid krijgt van de leden om zo de situatie naar zijn hand te zetten waarbij ik vrees voor de situatie nadat zijn spelletje (les bestuurstermijn) er op zit, ....sponsor weg.... en dan? Een enkele sponsor is geen fundament voor zoiets met langere termijn gevolgen. Ik hoop dat de leden snel tot inkeer komen en het bestuur tot de orde roept.

  1. coach-devries

   Helemaal eens.. al scheelt het waarschijnlijk dat de heer Van Den Putten zelf ook een (belangrijke) sponsor is ;-)

 10. gaston-orozco

  Hij is waarschijnlijk een redelijk bekwame coach. Maar soms werkt het gewoon niet. En hij is waarschijnlijk niet de beste keuze in deze situatie (dat geeft hij zelfs toe). Ik denk dat we volgend seizoen zullen zien (als er een volgend seizoen is). Hoge verwachtingen voor Kampong Dames!

 11. kees

  Los van wat je van Struik vindt, is dit natuurlijk opportunisme troef. Doet me ergens ook denken aan hoe Bas Bruin werd afgedankt na jarenlang trouwe dienst bij Kampong, omdat een handvol mensen binnen de club vond dat het anders moest. In een totaal andere context gebeurt nu hetzelfde. Ik vraag me af of Kampong het voor elkaar krijgt om volgend jaar veel (Nederlandse) internationals bij elkaar te krijgen en een gooi te doen naar de top. Waarom zou je als international? Die 2K a 3K extra per jaar? Weg bij SCHC, Amsterdam of Den Bosch? Ik denk het niet..... Veel geld over de balk, waarschijnlijk veel mensen tegen de schenen geschopt en een als een nachtkaars uit wanneer (zoals hierboven al gemeld) de sponsor weer vertrekt.

 12. pacoh

  Maar eens kijken of al die zgn rijke sponsors nog zo happig zijn als de corona voorbij is. Inderdaad beleid van opportunisme. Ben benieuwd wie die ‘ervaren ‘ hoofdklasse coach is.

 13. aussiepie

  kampong als dames top club heeft geen naam in het buitenland om de beste aan te trekken.Heren kampong blijft en zal altijd de trekker blijven.Welke coach je ook bij K. dames neerzet altijd een probleem wan t de man moet doen wat het bestuur wil en die weten het oh zo goed.De sfeer in de club is bepalend of de speelsters het beste geven en naar mijn bescheiden mening laat dat te wensen over binnen de club.

 14. stekel

  Duidelijk gebrek aan lange termijn visie. Geen sfeer, geen jeugdopleiding en geen talent herkenning noch opleiding

 15. maaja

  beste Stekel... Heb je de topjeugd van Kampong weleens zien spelen? Als zij geen goede jeugdopleiding en talent herkenning hebben....wie dan wel? Ik weet niet of deze kinderen in de Benjamins bij Kampong zijn begonnen maar ze hebben erg veel potentie...

  1. Eelco Houwink

   Voor een deel al weggekocht (ik bedoel weggelokt) van elders

  2. SanderE

   Zeker in B/A lichting nauwelijks nog spelers vanuit Utrecht zelf. Soms geen enkele. Elk jaar wordt het team stap-voor-stap aangevuld met talent uit de regio. Onder Verga zou dit kunnen gaan veranderen.

  3. knap

   Onder Verga is het helaas niet aan het veranderen. Zie de oproep van Kampong aan spelers van buiten om selectie te komen doen bij Kampong. Jeugdopleiding kun je het niet noemen, dat is te makkelijk.

  4. SanderE

   Eens. Ik heb de oproep niet gezien maar ik schat in dat veel spelers kampong zelf ook benaderen voor selecties. Dat Kampong hierdoor een procedure heeft opgesteld snap ik daarom wel. Echter ben ik het eens met de twijfel over de jeugdopleiding. Als je in C1 nog met eigen jeugd speelt die bij A1 grotendeels is weggevallen door talent van buiten, kan je je afvragen of dit iets met een jeugdopleiding te maken heeft.

  5. sachab

   Ik weet van een jaar of 5 geleden, toen had Kampong A,B en C speelsters in een team. De A speelsters zouden misschien wel eens in het eerste kunnen komen. De andere type speelsters speelden in dienst van de A speelsters. Eenmaal B speelster kan je nooit meer A speelster worden. 1 tactiek en niet kunnen schakelen naar iets anders. En ja als je die tactiek vanaf de D jeugd krijgt, beheers je hem goed en ziet het er goed uit van de kant. Dus een echte jeugdopleiding of talentherkenning is er niet. Geen idee of het nog zo is. Maar een goede jeugd zegt helemaal niets over goede senioren..... en kijk maar eens naar de uitval van “talenten”. Even iets harder moeten werken, minder minuten krijgen en meteen geen zin meer in hockey. Vanuit de jeugd moet je wennen aan seniorenhockey en ja, daar hoort bankzitten ook bij.Tenzij je een heel groot talent bent(bv Croon) dan speel je meer in je eerste jaren senioren.

 16. maaja

  Lastig om dit tegen te houden....de beste gedreven spelers willen nu eenmaal bij de beste clubs spelen... Dat is topsport.

  1. SanderE

   Klopt maar dit staat los van opleiding. Wanneer de overgang wordt gemaakt naar de senioren is er veel terugval. Het is een grote stap (überhaupt) naar senioren. Veel spelers vertrekken weer terug naar oude nest, deel gaat elders spelen in 1ste klasse / overgangsklasse en een heel klein groepje belandt in de promotieklasse met uitzondering hoofdklasse.

 17. maaja

  Gaat dit anders in het voetbal ? Elk jaar wordt de jeugd opnieuw gewogen. Als je hier verre van wilt blijven dan is dat toch ook een keuze.

  1. SanderE

   Maar heeft het dan met opleiding of talentoevoer te maken?

 18. maaja

  @SanderE; Helemaal goed toch? Mooie opleiding genoten in de jeugd. In goede competities gespeeld en helaas te licht bevonden voor het grote werk. Dan doen ze een stapje terug en wie weet in de toekomst....

  1. SanderE

   Klopt niks mis mee vanuit spelers. Maar waar leid je dan voor op als vereniging als je vervolgens weer (senioren) spelers van buiten haalt.

 19. maaja

  @Sander; We wijken nogal af vd topic...maar hierbij mijn laatste reactie; Dat is dus topsport

  1. SanderE

   “Dat is dus topsport” of misschien een vorm van beleid. Je stelt een coach aan voor komende 2 seizoenen en een halfjaar later kom je als club met het bericht dat we op zoek zijn naar een coach die meer internationals aantrekt. En aangestelde coach van een half jaar geleden kan vertrekken. Heeft naar mijn idee weinig met topsport te maken. (Jeugd) Topsport is een opleiding bieden, voor de lange termijn, om spelers klaar te stomen voor overgang naar senioren. Voor het eerste team danwel een opleidingsteam. Waarom zouden we anders in een jeugdopleiding investeren en dit topsport noemen? Een jeugdopleiding gaat verder dan enkel de eerste teams. Ook het opleiden van de breedte teams behoort hier toe, ook al spelen zijn geen “topsport” en op het hoogste niveau van Nederland.

 20. maaja

  Je geeft een idyllisch beeld van iets wat in werkelijkheid dus niet bestaat. Ik zou de eerste vereniging (in de top!) nog moeten vinden die op jou manier georganiseerd is.

  1. SanderE

   Beleid. En helemaal eens dat je in (top) hoofdklasse niet op alleen jeugd kan teren, dat is niet reeel. Maar een balans vinden met hierbij een passend beleid is wat anders dan compleet afhankelijk zijn van sponsors. Ik denk dat Verga een belangrijke rol gaat spelen in toekomst bij Kampong betreft jeugdopleiding.

 21. hw

  Ik wens de nieuwe coach heel veel succes.....hoop op een top 4 plek in de winterstop. PS. Let even op dat ene artikel in de overeenkomst :-)

 22. mark-j

  @ Sander Je slaat de spijker echt hard op zijn kop..... Een coach die een HALF JAAR geleden is aangesteld . Volgens mij moet je de mensen eruit gooien die een coach aanstellen die een half jaar later z.g. niet voldoet en geen internationals zou kunnen aantrekken. Weet niet of de heren beleidsmakers wel in de gaten hebben welke tijd we in zullen gaan. Hockey was ,is en zal nog meer bijzaak gaan worden. Denk zelf dat er weinig tot geen transfers zullen komen bij gebrek aan geld en dat de jeugd uit eigen gelederen kansen gaat krijgen. Sponsors die mensen moeten ontslaan gaan geen draagvlak vinden om meer geld te gaan kiepen in het hockey ... en de suikerooms zijn ook wat tonnetjes kwijtgeraakt in hun aandelen dus moeder gaat ook piepen want dan zal het gaan ten koste van haar nieuwe Range Rover en haar luxe vakantie tripjes. Maatschappelijke reset zal er komen en al helemaal in de sport !

 23. sa-te-t

  .... zou er ruggespraak zijn geweest met de speelsters? Van der Struijk heeft ‘aan de doelstellingen voldaan, stabiliteit gebracht en ook hockeyend is er duidelijk progressie geboekt’. Meesten al krijg je er dan een paar % bij ;) . Lijkt mij (maar ja, ík ben niet de nieuwe grote sponsor) een mooie kapstok voor de coach naar de volgende fase. Niet dus. De volgende coach moet zich maar realiseren met wat voor opportunisten hij/zij te maken krijgt dus e.e.a. goed dichttimmeren in dat contract. Sterkte!

  1. misha-van-oostveen

   Het


Wat vind jij? Praat mee...