Vechtend SCHC doet het haast onmogelijke en verslaat Den Bosch

SCHC heeft donderdagavond verdiend met 1-0 gewonnen van regerend landskampioen Den Bosch. Eén doelpunt van SCHC halverwege het vierde kwart was genoeg om de Bossche muur te doorbreken, in de halve finale van de play-offs om de landstitel, waarin SCHC de beuk erin gooide om hun angstgegner te bestrijden.

Elf minuten voor tijd ontplofte Bilthoven, toen de openingsgoal van SCHC minutenlang in de lucht hing, na een uitgelopen strafcorner van Caia van Maasakker en een gemiste kans van Miloe Jaeger. Het was Kyra Fortuin die het deed, het maken van de bevrijdende treffer, na een voorzet van links uit een afgeslagen strafcorner van Van Maasakker. Een doelpunt waardoor Den Bosch de eerste halve finale verloor, iets dat vier dagen geleden vrijwel voor onmogelijk werd gehouden.

Frédérique Derkx vecht voor de bal in duel met Lieke Hulsen. Foto: Koen Suyk

SCHC was feller, sterker en beter dan afgelopen zondag

Wie het vrouwenhockey volgt, had na de oorwassing van Stichtsche door Den Bosch afgelopen zondag kunnen denken dat de halve finale al beslist was zonder dat er een minuut was gespeeld. 1-4, het waren harde cijfers. De resultaten van de laatste vier jaar maakten het scenario voor SCHC er sowieso niet beter op. Daarin wonnen de Bilthovenaren geen enkele keer van Den Bosch. De laatste zege van SCHC op hun angstgegner stamt van 29 maart 2015. Het geloof dat SCHC het ging flikken was misschien niet bijster groot bij de neutrale hockeyliefhebber, voor zover die natuurlijk bestaat.

Maar vanaf het begin van de wedstrijd stond er een ander SCHC binnen de lijnen dan zondag. Een feller, sterker, beter SCHC dan afgelopen weekend, dat vocht voor elke meter, dat hongerig joeg op een doelpunt en een pole postion-plek richting de finaleplaats, maar dat de muur van het defensief ingestelde, counterende Den Bosch niet zomaar omver kreeg.

Caia van Maasakker verdedigt goed uit. Foto: Koen Suyk

Kans voor Miloe Jaeger op 1-0

Het duurde tot de 47ste minuut tot SCHC eindelijk die ene grote kans kreeg, waar het op loerde. Helemaal vrij stond Miloe Jaeger toen ze bal knap uit de lucht kreeg doorgetikt van Laurien Leurink. Maar onder druk van de uitkomende keepster Josine Koning schoof Jaeger de bal naast. Het had de beloning van de aanvalslust van SCHC en de verdiende voorsprong moeten zijn. Vier minuten later dook keepster Maddie Hinch prachtig naar een sleeppush van Frédérique Matla, die ook zomaar de openingsgoal had kunnen betekenen.

De voet van Hinch bracht in de tweede minuut ook al redding op de lage sleeppush van Frédérique Matla. Daarna vocht Stichtsche gepassioneerd tegen Den Bosch, dat een mindere dag leek te hebben en de geblesseerde controleur Marloes Keetels nodig miste (verwacht wordt dat ze zaterdag meedoet). Ginella Zerbo verdedigde beresterk mee als het moest. Frédérique Derkx hield Lieke Hulsen van een schietkans af. Anna de Geus won op de middenlijn een gevecht van Ireen van den Assem.

Ginella Zerbo feliciteert Kyra Fortuin met haar doelpunt. Foto: Koen Suyk

SCHC laatste minuten aan het overleven

Spits Zerbo had met haar rug naar het doel de grootste kans van de eerste helft kunnen creëren, maar draaide te ver naar buiten toe, waardoor ze een te moeilijke hoek moest schieten. Halverwege het tweede kwart moest Van den Assem een bal voor de lijn weghalen, na een goede actie van Famke Richardson. 0-0 was de ruststand, nadat Lidewij Welten dribbelend op de achterlijn het grootste gevaar voor Den Bosch creëerde.

Vooral na rust heerste SCHC op de helft van Den Bosch. Shoot-outs leken het nooit echt te gaan worden. Toen het doelpunt van Fortuin halverwege het vierde kwart eenmaal was gevallen, moest Den Bosch komen. Het was overleven voor SCHC, dat de voorsprong met hand en tand verdedigde.

Ireen van den Assem sleepte een strafcorner richting het doel van Hinch. Twee minuten voor tijd deed Frédérique Matla dat ook, maar telkens redde de drievoudig Wereldkeepster van het Jaar uitstekend. De naar Engeland terugkerende Hinch was een belangrijk wapen van SCHC, die haar ploeg in de slotfase de verdiende overwinning bezorgde. Maar in Bilthoven wisten ze na het laatste fluitsignaal als geen ander: ze hebben nog helemaal niets.