Voorbeschouwing HK (D): Promovendus HGC tegen landskampioen

De Hoofdklasse gaat zondag beginnen. In de Livera Hoofdklasse Dames treft landskampioen Amsterdam promovendus HGC. De andere promovendus heeft op papier een eenvoudigere tegenstander: Bloemendaal. Kampong treft Den Bosch, hdm speelt tegen Hurley. Oranje-Rood brengt een bezoek aan Pinoké en Laren ontvangt SCHC. 

Amsterdam – HGC

HGC mag haar borst al meteen nat maken tijdens de eerste speelronde van de competitie. De ploeg van Yara Casteleijn reist af naar landskampioen Amsterdam. Amsterdam weet wel raad met promovendi: de ploeg won elk van haar laatste zeventien duels met een promovendus sinds een doelpuntloos gelijkspel bij De Terriërs op 14 april 2013. Ook de cijfers tegen HGC zijn positief voor de hoofdstedelingen: Amsterdam verloor geen van haar laatste twaalf duels met de Haagse ploeg.

Arbiters: Jannick Breunis en Liselotte Wolter

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – HGC (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Victoria

Victoria is de tweede nieuweling in de Livera Hoofdklasse Dames. De ploeg werd vorig seizoen de eerste kampioen van de nieuwe opgerichte Promotieklasse en dwong daarmee directe promotie af. De Rotterdamse club is daarmee voor het eerst sinds 2007 weer terug op het hoogste niveau. Destijds kwam er een einde aan vier Hoofdklasse-seizoenen op rij voor Victoria. De dames van Bloemendaal speelden in elk van de voorgaande vijf seizoenen in de Hoofdklasse, maar hadden in vier van die vijf seizoen succes in de play-outs nodig om hun verblijf op het hoogste niveau te verlangen. Bij de Mussen heeft hoofdcoach Teun de Nooijer plaats gemaakt voor Jeroen Visser. Visser, een oude bekende van de club, was de afgelopen vijf seizoenen werkzaam bij De Terriërs, waar hij het eerste damesteam onder zijn hoede had in de Overgangsklasse en Promotieklasse.

Arbiters: Ies Poissonnier en Isabelle Joosten

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Victoria (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Den Bosch

Den Bosch verloor afgelopen seizoen de landstitel aan Amsterdam, dat daarmee voor de twintigste keer landskampioen werd. Den Bosch jaagt nog altijd op deze twintigste landstitel. Raoul Ehren hervat daarmee de jacht op zijn negende landstitel in de Livera Dames Hoofdklasse. Met die prestatie zou hij het record dat hij met Herman Kruis deelt verbeteren. Michiel van der Struijk is terug bij Kampong, waar hij in 2011/2012 het eerste herenteam naar de play-offs leidde om vervolgens plaats te maken voor Alexander Cox. Van der Struijk is de opvolger van de naar de heren van Amsterdam vertrokken Santi Freixa. De dames van Kampong haalden in de voorgaande negen seizoenen de play-offs niet. Dat deed de ploeg voor het laatst in 2009/2010 met hoofdcoach Derk Marijnen. In vijf van de laatste zeven wedstrijden van Den Bosch in de reguliere competitie maakte Frédérique Matla in de eerste 20 minuten de openingstreffer.

Arbiters: Ymkje van Slooten en Joep Everaers

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Laren – SCHC

Fabiënne Roosen speelde vorig seizoen nog voor Laren, maar trok afgelopen zomer naar SCHC. Zij was niet de enige speelster die Laren verliet: ook Lieke van Wijk, Josien Galema, Emma Vrieler en Joëlle Ketting verkasten. Marc Materek is de nieuwe hoofdcoach van Laren. In 2016/2017 en 2017/2018 vervulde hij deze functie bij Groningen en in beide seizoenen behoedde hij de club uit Haren voor degradatie uit de Hoofdklasse. Laren haalde in elk van de drie voorgaande seizoenen de play-offs niet. In de 24 seizoenen daarvóór was de Gooise formatie ook drie keer de play-offs misgelopen. SCHC haalde in elk van de laatste negen seizoenen die play-offs wel. In die periode werden de Bilthovenaren zeven keer uitgeschakeld in de halve finale en eindigden twee keer als verliezend finalist. Ondanks twaalf deelnames aan de play-offs in de Livera Dames Hoofdklasse werd Stichtsche nog nooit kampioen van Nederland.

Arbiters: Danny Schippers en Armand Triepels

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Oranje-Rood

Daan Sabel is de nieuwe eindverantwoordelijke bij Pinoké. Hij neemt het roer over van Hans Oostindie, die vorig seizoen het team als promovendus naar de achtste plaats in de reguliere competitie leidde. Oranje-Rood heeft zich in alle drie seizoenen sinds de fusie in 2016 geplaatst voor de play-offs, iets dat voorganger Oranje-Zwart nooit lukte. OR strandde in die play-offs drie seizoenen op rij in de halve finale. Vorig seizoen won Oranje-Rood onder Tina Bachmann vijftien van haar twintig wedstrijden in de reguliere competitie en vestigde daarmee een clubrecord. Pinoké versloeg op 8 april 2016 voor het laatst een Hoofdklasse-tegenstander uit Eindhoven. Toen won de ploeg met 1-3 bij Oranje-Zwart door doelpunten van Djoeke Vogel, Florencia Habif en Dana Luykx.

Arbiters: Guido Dekker en Berber Tegelaar

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

hdm – Hurley

Voor hdm is dit de eerste wedstrijd onder hoofdcoach Ivar Knötschke. Hij neemt bij de Hagenaars het stokje over van interim-coach Marieke van Doorn. Hdm eindigde in zeven van de voorgaande tien seizoenen op de negende plaats in de reguliere competitie. In die overige seizoenen werden de Hagenaars achtste, zevende en zesde. Daarmee is hdm de enige ploeg die in elk van de laatste tien seizoenen in de Livera Dames Hoofdklasse actief was en noch play-offs noch play-outs hoefde te spelen. Hurley bleef daarvan in negen van de voorgaande tien seizoenen gevrijwaard. Vorig seizoen won Hurley beide duels met hdm met het kleinst denkbare verschil (1-0). Na 2012/2013 was het de tweede keer dat Hurley in een Hoofdklasse-seizoen een dubbele zege boekte op hdm. Het versloeg deze tegenstander nog nooit drie keer op rij.

Arbiters: Constantijn Schaap en Suzanne Wessel

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  hdm – Hurley (D)  Ophalen van gegevens


2 Reacties

 1. llinde

  Mooie test voor Bloemendaal en Victoria om de onderste plekken. En voor Hurley en Oranje-Rood, de strijd om de vierde plaats ligt helemaal open, veel kanshebbers dit seizoen dus een keer verliezen is nu niet zo erg.

  1. AvA

   Zou het leuk zijn om over de promotieklasse ook wat meer te schrijven. Het is tenslotte de talentenvisvijver voor de hoofdklasse!!


Wat vind jij? Praat mee...