HK Dames: Kampong en hdm dé te kloppen ploegen, Yibbi op dreef

In de Livera Hoofdklasse Dames zijn we toen aan speelronde 9. Bloemendaal wacht een mission impossible tegen Amsterdam, terwijl Kampong en hdm momenteel dé te kloppen ploegen zijn. Lees hier de belangrijkste stats rond de zes wedstrijden van komende zondag.

Amsterdam – Bloemendaal

In het recente verleden had Amsterdam geen enkele moeite met Bloemendaal. De ploeg won twintig van haar laatste 21 Hoofdklasse-duels met de Mussen, inclusief elk van de laatste twaalf. De laatste keer dat Amsterdam punten verspeelde tegen de Mussen was op 11 april 2003 toen de confrontatie in Bloemendaal in een doelpuntloos gelijkspel eindigde.

De laatste overwinning van Bloemendaal op Amsterdam in competitieverband dateert van 25 jaar geleden: op 6 november 1994 werd het in het Wagener Stadion 0-1 door een doelpunt van Marcia de Goede.

Amsterdam staat na acht speelronden op dertien punten en beleeft daarmee haar slechtste seizoenstart sinds 2000/2001 toen de teller na acht duels op tien punten stond. Duel negen werd destijds thuis tegen Laren met 3-2 gewonnen.

Bloemendaal startte dit Hoofdklasse-seizoen met drie opeenvolgende zeges maar verzamelde sindsdien nog maar één punt. In de laatste vijf speelronden werd alleen op 13 oktober thuis tegen Laren een nederlaag voorkomen (4-4). Alleen hekkensluiter HGC (nul) verzamelde in de laatste vijf speelronden minder punten dan Bloemendaal (één).

Scheidsrechters Steven Bakker en Berry van Bentum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

 

Hurley – Den Bosch

Den Bosch staat na acht speelronden op achttien punten. Bij nieuw puntenverlies beleeft de ploeg haar slechtste seizoenstart sinds 1997/98 toen de Brabanders na negen wedstrijden op achttien punten stonden.

De formatie van trainer/coach Raoul Ehren, samen met SCHC de enige ploeg die dit Hoofdklasse-seizoen nog niet verloor, won slechts één van haar laatste vier wedstrijden, een 3-0 thuisoverwinning op Bloemendaal op 20 oktober.

Op basis va het recente verleden is de kans klein dat Den Bosch van Hurley verliest. De Amsterdamse ploeg won in de Hoofdklasse slechts twee (!) van 32 voorgaande ontmoetingen met de Brabanders (2-1 in 1997 en 2-3 in 2013).

Hurley’s Gitte Michels maakte dit Hoofdklasse-seizoen vijf doelpunten, alle vijf uit een strafcorner en alle vijf in verschillende wedstrijden.

Scheidsrechters Eldert Michels en Wouter Smits

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

 

Laren – Kampong

Laren bleef in zijn laatste negen thuisduels met Kampong ongeslagen in de Hoofdklasse. De laatste thuisnederlaag tegen de Utrechters was op 11 oktober 2009 (1-2 door goals van Eva de Goede en Lotte Bant).

Laren won dit seizoen in de Hoofdklasse pas één keer, 3-1 thuis tegen promovendus Victoria op 6 oktober. Met zeven punten uit acht duels beleeft de club haar slechtste seizoenstart sinds 1990/1991, toen de ploeg na acht wedstrijden op vijf punten stond (alle seizoenen omgerekend naar driepuntensysteem). Duel negen werd destijds thuis tegen EMHC met 3-2 gewonnen.

Kampong won in de Hoofdklasse vier van haar laatste vijf wedstrijden. In deze reeks werd alleen op 13 oktober thuis tegen hdm punten verspeeld (1-3 nederlaag). Geen ploeg verzamelde in de laatste vijf speelronden meer punten dan Kampong (twaalf). Ook hdm pakte twaalf punten uit haar laatste vijf duels.

Scheidsrechters Sophie Bockelmann en Merijn Goezinne

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

 

Oranje-Rood – HGC

Oranje-Rood en HGC staan voor het eerst sinds 13 maart 2011 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Destijds won Oranje-Zwart thuis in Eindhoven met 4-2 van de Gazellen.

Oranje-Rood won elk van haar laatste zes Hoofdklasse-duels met HGC. De laatste keer dat de ploeg uit Eindhoven punten verspeelde tegen de Gazellen was op 30 april 2004 (1-1).

HGC pakte dit seizoen nog geen enkel punt en beleeft daarmee haar slechtste seizoenstart ooit in de Hoofdklasse. De laatste ploeg die na negen speelronden nog puntloos was, was Bloemendaal in 2016/17. HGC maakte dit Hoofdklasse-seizoen pas drie goals. De Gazellen waren in al hun voorgaande seizoenen op het hoogste niveau altijd minimaal acht keer trefzeker in hun eerste negen wedstrijden.

In totaal verloor HGC elk van haar laatste zestien Hoofdklasse-wedstrijden. De enige ploeg die ooit een langere reeks nederlagen in de Hoofdklasse had, was Laren: 22 nederlagen op rij tussen 1984 en 1987 en zeventien tussen 1987 en 1988.

Scheidsrechters Michel Steenbeek en Ferdy Walvoort

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – HGC (D)  Ophalen van gegevens

 

SCHC – Victoria

SCHC, samen met Den Bosch de enige ploeg die dit Hoofdklasse-seizoen nog niet verloor, won haar laatste vier thuisduels. Stichtsche verspeelde dit seizoen op eigen veld alleen op 22 september tegen Amsterdam punten (1-1).

SCHC en Victoria staan voor het eerst sinds 11 maart 2007 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. De Rotterdammers wonnen destijds in Bilthoven met 0-1 door een doelpunt van Jamine Festen.

SCHC-verdediger Yibbi Jansen is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met acht goals. Ze maakte al haar acht doelpunten uit een strafcorner. Geen enkele andere speelster was dit seizoen vaker dan vijf keer trefzeker via een strafcorner. Jansen was dit seizoen in zeven van de acht speelronden trefzeker. Alleen op 6 oktober thuis tegen Oranje-Rood (2-1 winst) kwam ze niet tot scoren.

Jansen heeft nog twee goals nodig voor haar vijftigste doelpunt in de Hoofdklasse (reguliere competitie). In haar drie voorgaande seizoenen maakte ze op het hoogste niveau namens Oranje-Rood respectievelijk twintig, elf en negen doelpunten.

Scheidsrechters Lisette Baljon en Suzanne Wessel

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Victoria (D)  Ophalen van gegevens

 

Hdm – Pinoké

Hdm staat na acht speelronden op dertien punten, een evenaring van de beste seizoenstart van de club in de Hoofdklasse deze eeuw. Ook in 2017/18 stond de teller voor hdm na acht duels op dertien punten. Duel negen werd destijds thuis tegen Nijmegen met 5-1 gewonnen.

Geen ploeg verzamelde in de laatste vijf speelronden meer punten dan hdm (twaalf). Ook Kampong pakte twaalf punten uit haar laatste vijf duels.

Alleen Frédérique Matla (zeven) en Yibbi Jansen (acht) maakten dit seizoen meer goals in de Hoofdklasse dan hdm’er Pien van Nes (zes). Sinds de start van het seizoen 2017/18 maakten alleen Gitte Michels (27) en Caia van Maasakker (27) meer strafcornergoals in de Hoofdklasse dan Van Nes (22).

Scheidsrechters Jan van der Vlist en Klaas Ozinga

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HDM – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens


1 Reactie

 1. rule-victoria

  "SCHC en Victoria staan voor het eerst sinds 11 maart 2007 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. De Rotterdammers wonnen destijds in Bilthoven met 0-1 door een doelpunt van Jamine Festen." Daar gaan we weer voor, doelpunt door 1 van de huidige meiden!


Wat vind jij? Praat mee...