Waslijst aan blessures gijzelt matige Den Bosch–Amsterdam (1-1)

Pas na rust kwam de herhaling van de NK-finale door twee doelpunten enigszins tot leven, maar het algemene beeld van Den Bosch-Amsterdam (1-1) was toch dat het een slechte wedstrijd was. De gelijkmaker van Ilse Kappelle één minuut voor tijd gaf nog enige kleur aan het duel.

Met een veelzeggend lachje op zijn gezicht dacht Den Bosch-coach Raoul Ehren in het clubhuis na het 1-1 gelijkspel zorgvuldig na over de woorden die hij wilde uitspreken. Uiteindelijk zei hij, met gevoel voor understatement: ‘Ik denk dat het publiek vandaag niet de grote winnaar was.’

Een blik op de zijlijn leerde zondagmiddag dat de wedstrijd tussen de twee grootste en succesvolste clubs uit het vrouwenhockey ontmanteld was. Bij Amsterdam zijn de afgelopen periode aanvoerder Eva de Goede, goaltjesdief en aanjager Charlotte Vega, en verdediger Sabine Plönissen aan de ziekenboeg toegevoegd. Zij stonden in hun gewone kleren achter de boarding naast fenomeen Marijn Veen en mandekker Kimberly Thompson, die al langer geblesseerd zijn.

Vrijdag tegen Laren maakte Veen – herstellende van een hersenschudding – haar eerste speelminuten sinds maanden, maar zondagmiddag moest ze weer noodgedwongen vanaf de kant toekijken. Aan de zijde van Den Bosch waren het Marloes Keetels en Frédérique Matla die nog altijd niet fit genoeg waren om een competitiewedstrijd te spelen.

Van links naar rechts de geblesseerden van Amsterdam: Marijn Veen, Charlotte Vega, oud-speelster Judith Zeevenhooven (in 2017 gestopt), Kimberly Thompson, Sabine Plönissen en aanvoerder Eva de Goede. Foto: Bart Scheulderman

Over het hele duel gezien waren er nauwelijks kansen. Den Bosch haalde niet één strafcorner.

Dat Amsterdam noodgedwongen met jonge talenten als Melanie van Rijn, Feliz Tuzgol en Sara Smit Sibenga op de spelerslijst verscheen, beloofde op bezoek bij de koploper niet veel goeds voor de regerend landskampioen, die vrijdag teleurstellend met 1-1 gelijk had gespeeld tegen het zwakke Laren. Toch lukte het de ploeg van Robert Tigges om een punt te pakken tegen Den Bosch. Het gelijkspel was knap en meer dan verdiend.

Het was alleen jammer dat een van de mooiste affiches van de Livera Hoofdklasse Dames – waarin de strijd om de vier play-off-plekken vroegtijdig beslist lijkt – nooit uitgroeide tot een topwedstrijd. Over het hele duel gezien waren er nauwelijks kansen. Den Bosch haalde niet één strafcorner. Het eerste kwartier gebeurde er vrijwel niets.

Het was Amsterdam dat na een kwartier hockeyen het publiek wakker schudde door de eerste strafcorner van de wedstrijd te halen. Vanaf kopcirkel was het Michelle Fillet die op doel pushte. Eindelijk was daar een spectaculair moment, want verdediger Sanne Koolen haalde de bal met haar stick net voor de lijn weg. Den Bosch kon opgelucht adem halen.

Marloes Keetels en Frédérique Matla lieten de wedstrijd tegen Amsterdam nog schieten. Foto: Bart Scheulderman

De goal van Julia van den Heuvel gaf de typische 0-0 wedstrijd toch een doelpunt

In het tweede kwart kon je vanaf de tribunes steeds vaker het gekletter van tegen elkaar klappende sticks horen, zo hard waren de duels die vooral op het middenveld werden uitgevochten. Eén keer moest Den Bosch-keepster Josine Koning ingrijpen en voorkomen dat Amsterdam-aanvaller Joy Haarman (ook slechts 18 jaar) op doel kon schieten. Verder bleven serieuze kansen opnieuw uit. Wat Den Bosch voor rust aanvallend liet zien, was eigenlijk helemaal niets.

Eén van de weinige lichtpuntjes aan de kant van Den Bosch, dat over het algemeen wel goed verdedigde, was dribbelkoningin Lidewij Welten. Het blijft toch altijd mooi om haar lange rushes te zien, als een speelster in een jeugdwedstrijd die simpelweg de beste is, de bal opeist en iedereen voorbij rent. In het derde kwart haalde Welten de achterlijn en was ze dichtbij een assist, maar het balletje dat ze teruglegde werd doorzien door Amsterdam-keepster Anne Veenendaal, die uitverdedigde.

Even later was het even schrikken, toen international Lauren Stam op de grond bleef liggen en verzorgd moest worden. Gelukkig kon ze verder hockeyen. Het derde kwart was duidelijk voor Den Bosch, dat beter in de wedstrijd kwam en uiteindelijk een goal maakte. Een pass van Noor Omrani werd knap binnengetipt door talent Julia van den Heuvel, die daarmee de typische 0-0 wedstrijd toch een doelpunt gaf.

Julia van den Heuvel geeft Amsterdam-keepster Anne Veenendaal het nakijken. Foto: Bart Scheulderman

De gelijkmaker van Ilse Kappelle vlak voor tijd was verdiend

Vervolgens was het Amsterdam in het vierde kwart dat de wedstrijd enigszins tot leven bracht door via Sosha Benninga, Michelle Fillet en Felice Albers wat kansjes te creëren. Zonder Marijn Veen en Charlotte Vega komt dit Amsterdam – dat in vergelijking met het kampioensjaar van vorig seizoen ook wereldspitsen Kelly Jonker en Kitty van Male mist – aanvallend gewoon tekort.

Dat het Amsterdam één minuut voor tijd toch lukte de 1-1 te maken, was verdiend. Bij een strafcorner werd gekozen voor de bekende variant: de bal terug op aangeefster Ilse Kappelle. Van dichtbij flatste ze raak. Op het einde viel A-junior Melanie van Rijn van Amsterdam uit met een op het oog zware blessure. Dat kan er ook nog wel bij voor de al zo geplaagde ploeg uit Amstelveen.

Ilse Kappelle juicht nadat ze vlak voor tijd de verdiende 1-1 heeft gemaakt. Foto: Bart Scheulderman

We hebben één aardige goal gemaakt. En het derde kwart oké gespeeld. Maar dat was het wel. Den Bosch-coach Raoul Ehren

Een uitslag van 1-1 vond Ehren terecht en ook een 1-2 winst voor Amsterdam had hij niet zo gek gevonden. Over zijn eigen ploeg was hij duidelijk niet tevreden. ‘Ik vond ons niet goed spelen. We hebben Amsterdam geen pijn kunnen doen. We hebben geen corner gehaald en geen kans gehad. Ja, we hebben één aardige goal gemaakt. En het derde kwart oké gespeeld. Maar dat was het wel.’

Dat Den Bosch aanvallend bijzonder weinig liet zien, verbaasde hem. ‘Natuurlijk had ik liever gehad dat Marloes Keetels en Frédérique Matla deze wedstrijd mee konden doen. Maar ook zonder hen erbij vind ik dat we meer hadden moeten creëren. Ik had gedacht dat we al best ver waren. Vorige week zondag en afgelopen vrijdag vond ik ons goed spelen. Maar nu verloren we veel duels, gingen simpele passes mis en namen we verkeerde posities in’, zei Ehren, die het duel maar liever snel wilde vergeten. Hopelijk levert de topper SCHC-Den Bosch volgende week zondag meer spektakel op.

Samenvatting Den Bosch – Amsterdam 1-1

Frédérique Matla over blessure: ‘Het herstel verloopt heel goed’

Margot van Geffen: ‘Het niveau was niet zoals het kan’

Robert Tigges: ‘1-1 is een terechte uitslag’


23 Reacties

 1. Nvanas012

  Den Bosch amper in bal bezit in de eerste helft, en maar naar de scheids kijken of zij er wat aan kunnen doen 😂😂😂

 2. robvisser

  @Nvanas012 Den Bosch begon wat beter aan de wedstrijd, maar in de loop van de eerste helft kreeg Amsterdam wel de overhand, zonder heel gevaarlijk te worden.

 3. robvisser

  De tweede helft kwam de wedstrijd echt tot leven. Terecht gelijkspel, de overwinning van Den Bosch was onverdiend geweest. Al met al viel Den Bosch me wat tegen en Amsterdam viel me mee, gezien de resultaten de laatste tijd.

  1. Nvanas012

   Amsterdam had gewoon 3 punten verdiend, zo gehandicapt en nog steeds 70% balbezit en vooral in de slotfase veel meer kansen, Den Bosch komt hier goed weg. Wel heel gek dat zij geen vuist kunnen maken, thuis tegen een ploeg die 5 toppers mist.

 4. robvisser

  @Nvanas012 Ja, wel eens. Als je de hele wedstrijd bekijkt, dan had Amsterdam het betere van het spel, al werden ze niet erg gevaarlijk. Michelle Fillet had wel moeten scoren en speelde een ongelukkige wedstrijd. Ik denk dat A'dam nog een strafcorner had kunnen krijgen. Den Bosch bracht te weinig vandaag en na een goede start van de tweede helft zakte het niveau weer.

 5. lynnBosman

  ^ Hou op zeg lisahockey/nvanas012, Amsterdam mist met de Goede, Veen en Vega 3 echt belangrijk speelsters, DB mist met er met Keetels en Matla 2. Beide missen hun spelverdeelster en goalgetter en dat was te merken. Veel jeugd aan beide kanten. Veel slordigheden met name van DB. DB zonder Keetels loopt gewoon niet lekker. Zag je tegen Bloemendaal ook al. Keetels is zo belangrijk. Amsterdam kan dat met De Baat en Kapelle op het middenveld beter opvangen. Stam vind ik ook echt goed. Gelijkspel terecht.

  1. Nvanas012

   En Thomson, beste mandekker van de hoofdklasse, ohja, en Kelly jonker die is vervangen door A1 jeugd?😂 Vega had er vandaag ook echt wel een gemaakt tijdens die situaties voor de goal.

 6. robvisser

  Beide ploegen waren niet top en zo raar is dat ook niet met al die geblesseerden aan beide kanten. Als niet direct betrokkene/aanhanger van een van beide ploegen kan ik wel leven met een gelijkspel, al had A'dam al met al wat meer (of beter) spelaandeel. Sommige blessures zijn wel zorgelijk. Marijn Veen is er wel heel lang uit en je kunt je afvragen hoe ze straks weer terugkomt richting Tokyo.

 7. lynnBosman

  Jonker kun je nu echt niet meer meetellen, die is gestopt. Verbruggen is ook vorig seizoen opgevangen door A jeugd. Natuurlijk niet hetzelfde kaliber, maar het zij zo. Thompson is goed, maar Amsterdam lijkt haar prima op te kunnen vangen. Beste mandekker van de hoofdklasse is jouw persoonlijke mening. Stam leidt die defensie. DB speelt met net zoveel jeugd denk ik en Amsterdam heeft echt goede talenten. Het zijn beide goede ploegen. Het was gewoon niet best, benieuwd hoe deze ploegen zijn op volle sterkte en wat SCHC daar tegenover kan stellen. Ik denk dat Amsterdam en SCHC dan de best hockeyende ploegen zijn. Vega heb ik gewoon opgenoemd hoor.

 8. AvA

  De MA van beide clubs doen het niet goed. Het is niet meer wat het was, zeker bij Amsterdam niet. Dus of dat de toekomst voor deze clubs is? Er zullen bij D1 anderen in beide teams nu moeten opstaan en de vraag is: gaat dat gebeuren? Is een De Goede vervangbaar? Leuk als veel HK teams wat dichter bij elkaar komen ipv de dominante DB en Adam. Dat zou zomaar eens kunnen gebeuren het komende seizoen als er wat Internationals stoppen.

 9. hockeyliefhebber12

  Amsterdam over de hele wedstrijd gezien het betere veldspel. Eerste helft vond ik Amsterdam beter en tweede helft Den Bosch wat meer. Bij Amsterdam veel gevaar vanuit Albers, goede creatieve speelster waar we denk nog veel van zullen gaan horen.

  1. Nvanas012

   Ja wow, Albers liep er opeens 4/5 voorbij 😂.

 10. Nvanas012

  Vind het niet gek dat de MA teams van db en ams minder worden, alle talenten trainen met dames 1 mee en sommige doen ook mee op zondag, daardoor mogen ze zaterdag minder of amper spelen, vervolgens zitten ze zondag bijna alleen maar op de bank.

 11. robvisser

  @lynnBosman Zou best kunnen dat er na de OS weer wat buitenlandse speelsters naar Nederland komen. Ik las dat Olivia Merry en Brooke Neal (Nieuw-Zeeland) naar het Belgische Royal Victory Hockey Club gaan.

 12. lynnBosman

  ^Ik snap de keuze voor België dan weer niet. Echt een mindere competitie. Geld? Of hebben hoofdklasse clubs geen interesse of willen niet aan de vraagprijs voldoen? Of willen ze nu al een antwoord hebben? Merry topspeelster, Neal niet zo. Merino zou weer naar SCHC gaan, Amsterdam heeft voorin denk ik genoeg kwaliteit. Ik zou Albetarrio graag in de hoifdklasse willen zien. Michelsen lijkt me ook mooi. Albers, maar ook Fortuin bij SCHC gaan denk ik serieus meedingen voor Tokyo. Laten het in Oranje als de competitie zien.

 13. lynnBosman

  @RobV: volgens mij is het een koppeldeal zoals met Charlton en Child. Merry en Warren, Neal en Hayde. Ik vermoed dat alleen Merry echt een aanwinst voor de HK zou zijn geweest voor een club die aan wilt haken.

 14. robvisser

  ^ Ja, daar lijkt het wel op inderdaad, een koppeldeal. Ben benieuwd wie er dan wel naar NL komen volgend jaar.

 15. jasper1980

  ik wist niet dat laz ook bij de dames mee deet dat moet zeker noor zijijn

 16. stekel

  En niemand die denkt dat het hockey programma/belasting en de hoeveelheid aan blessures iets met elkaar te maken hebben ? Mss aardig onderwerp om een goed artikel over te maken, en paar (echte) materie deskundigen aan het woord laten

 17. lynnBosman

  ^ ja dat denk ik ook. De Nederlandse competitie is daarnaast de zwaarste competitie ter wereld. Soms is het pech zoals de hersenschudding van Veen.

 18. ronald

  Wel knap dat Laz Omrani (db heren 1) volgens het commentaar een voorzet gaf bij db dames 1 😂

 19. Runa Honig

  Wat een dramatisch slecht verslag van de nos om 1830 van deze wedstrijd. Een paar flitsen met een beslagen camera vol regendruppels. Dit kan toch niet waar zijn? De NOS neemt hockey totaal niet serieus.

 20. Nvanas012

  Die samenvatting 😂 de ene aanval is nog niet afgelopen en de volgende wordt al afgespeeld, was het doel om de wedstrijd binnen 2 minuten samen te vatten of?


Wat vind jij? Praat mee...