Yibbi Jansen: ‘Ik moet vooral mijn veldspel verbeteren’

Haar persoonlijke doel is om zichzelf bij haar nieuwe club SCHC te ontwikkelen in haar veldspel. Maar in de laatste seconde van de wedstrijd tegen Amsterdam was het toch gewoon weer haar krachtige sleeppush waarmee Yibbi Jansen (19) vanaf de kop van de cirkel een onnodige nederlaag voor Stichtsche voorkwam (1-1).

‘Xan de Waard.’
‘Carlien Dirkse van den Heuvel.’
‘Laurien Leurink.’

Dat waren de namen die Jansen opnoemde, toen de middenvelder na de wedstrijd nog eens uitlegde wat ze met de overstap van Oranje-Rood naar SCHC wil bereiken. Natuurlijk speelt het een rol dat Jansen sinds dit seizoen in Amsterdam woont en studeert. Eindhoven is nu wel erg ver weg. Maar ook de kans om met zulke speelsters in één team te spelen, kon ze niet laten schieten. Ze zijn meesterlijk in de bal van stick naar stick laten gaan.

De grote droom van Jansen is om op het middenveld een vaste waarde te worden in het Nederlands elftal. Dat was ook de reden dat ze als 16-jarig talent in het diepe sprong en recordkampioen Den Bosch verruilde voor Oranje-Rood. Onder leiding van Toon Siepman werkte ze aan haar strafcorner. Maar vorig jaar ontstonden de eerste scheurtjes in het huwelijk met de club uit Eindhoven. Coach Tina Bachmann gaf Valerie Magis de voorkeur op de kop van de cirkel.

Het op papier ijzersterke duo Van Maasakker-Jansen had tien strafcorners nodig om tegen Amsterdam tot scoren te komen. Foto: Willem Vernes

Op de kop van de cirkel haalde SCHC te weinig rendement

‘Nu speel ik samen met Caia van Maasakker. Samen met haar kan ik mijn strafcorner verbeteren. Maar het belangrijkste is om te werken aan mijn veldspel. Daar moet ik stappen in maken. Dat is echt nodig. Het combinatiespel van SCHC ligt me wel. Ik kijk goed hoe de anderen het doen. Ik kan hier alleen maar beter worden.’

Tien strafcorners versierde SCHC gedurende de hele wedstrijd. Maar het wapen van het nieuwe duo Van Maasakker-Jansen haperde nog behoorlijk. Een aantal keer werd de bal slecht aangegeven, waardoor Van Maasakker of Jansen vanaf de kop van de cirkel met te weinig kracht kon slepen. Andere keren was het Amsterdam-keepster Anne Veenendaal of een snelle uitloopster die goed stond. ‘Het rendement moet omhoog’, vond Jansen.

Toch was het onverdiend geweest als Amsterdam had gewonnen. De 0-1 van Michelle Fillet in de 42ste minuut kwam uit de lucht vallen, in een fase waarin SCHC het spel dicteerde. Amsterdam kwam sowieso niet vaak in de cirkel van Stichtsche, dat over zeventig minuten beter was en de grootste kansen kreeg.

Michelle Fillet heeft gescoord voor Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Amsterdam speelde niet haar beste wedstrijd

In het tweede kwart was keepster Anne Veenendaal al belangrijk voor Amsterdam met drie reddingen op rij (een schot van Xan de Waard, een strafcorner van Caia van Maasakker en een schot van Yibbi Jansen). De ploeg van coach Robert Tigges wist het even niet meer. Maar Amsterdam, dat in de openingsfase twee strafcorners van Sabine Plönissen er zag worden uitgelopen, herpakte zich vlak voor rust enigszins en kreeg een schietkans via Eva de Goede. Die werd goed gered door keepster Alexandra Heerbaart.

Maar vervolgens was het weer SCHC dat op de helft van de tegenstander speelde. Zes strafcorners kregen de Bilthovenaren na het doelpunt van Fillet. Dat leverde in eerste instantie nog geen succes op. Amsterdam verdedigde vooral de voorsprong en werd na de 0-1 nog maar één keer gevaarlijk, via een strafcornervariant, die via Marijn Veen naast ging.

Mandekker Kimberly Thompson wordt achter de boarding verzorgd aan een op het oog ernstige blessure. Een zware blessure van Thompson zou een aderlating voor Amsterdam zijn, die in de eindfase van vorig seizoen beresterk stond te verdedigen. Foto: Willem Vernes

In de laatste minuut lukte het wél voor SCHC vanaf de kop cirkel

De klok tikte richting een onnodige nederlaag voor SCHC. Door de sleeppush van Jansen in de laatste minuut werd het harde werken van de Bilthovenaren op het nippertje toch nog beloond met een punt. Jansen: ‘Het was onnodig geweest als we hadden verloren. We hebben veel meer kansen gecreëerd dan Amsterdam. Toch hebben we een goede wedstrijd gespeeld. Dat er nog méér in zat, is dus eigenlijk alleen maar positief.’


9 Reacties

 1. robvisser

  Oranje kan haar strafcorner goed gebruiken, dus hopelijk komt Yibbi door beter veldspel weer in aanmerking voor het team van Annan. Aan de Ziggo samenvatting te zien had SCHC eigenlijk van Amsterdam moeten winnen. Verder in die uitzending eens met Jacques Brinkman dat het afschaffen van de play-offs de reguliere competitie aan betekenis doet winnen, maar niet eens met hem dat de handelswijze van Annan m.b.t. Matla fout is. Het verschil tussen de Oranje dames en andere landen is kleiner geworden en dan is het des te belangrijker dat iemand als Matla op de OS het maximale uit zichzelf gaat halen, iets wat ze niet heeft gedaan op de afgelopen grote toernooien.

 2. marijeknuvers

  Yibbi moet haar veldspel verbeteren. Dat is zo en horen we inmiddels ook al een paar jaar. SCHC moet iets aan de corner gaan doen. Met een rendement van 10% zoals gisteren heb je toch echt een probleem.

 3. Kampongfan

  @Robv. Jacques Brinkman voor afschaffen play-offs en niet eens met behandeling Matla door bondscoach: Tegen de gewoonte in ben ik het helemaal met hem eens! Als je je speelsters op deze manier scherp moet krijgen, vind ik dat zwak. Wat betreft SCHC. Zo'n vereniging zou, lijkt me, toch wel een speelster met een goede strafcorner (evt ten koste van wat zwakker veldspel) moeten kunnen interesseren in Bilthoven te komen hockeyen. Of misschien zelf opleiden?

 4. robvisser

  @Kampongfan Het lijkt erop dat SCHC precies zo'n speelster heeft gevonden: Yibbi Jansen. En inderdaad, 'Als je je speelsters op deze manier scherp moet krijgen, vind ik dat zwak.' Van Matla, wel te verstaan. Frederique doet natuurlijk haar best op de grote toernooien, maar eigenlijk zou het bij haar niet nodig moeten zijn om extra op scherp te worden gezet. Ik ben benieuwd wat het oplevert. Het is goed bedoeld van Annan. Ze erkent hiermee dat ze de beste versie van Matla nodig heeft op de OS. Ze is een belangrijke speelster.

 5. marijeknuvers

  @Kampongfan Totaal mee oneens! Je moet niet een strafcorner specialist zoeken die goed moet gaan leren hockeyen. Je moet je goede hockeyers motiveren om ook op de strafcorners te gaan trainen (Zie Den Bosch en Amsterdam!). Nu zie je okay-hockeyers zich specialiseren in strafcorners om mee te mogen doen. Geloof me, een okay-hockeyer wordt ook een okay-strafcornerspecialist. Doodlopende weg.

 6. lynnBosman

  Volgens mij wordt er weleens voorbij gegaan dat Matla nog ontzettend jong is! Welten werd in 2013 ook op jonge leeftijd gepasseerd, ik geloof omdat ze teveel op haar talent leunde en er niet alles uithaalde wat er in zat. Om die reden snap ik het wel. Wellicht is het voor Matla frustrerend dat het er niet uitkomt en kan ze beter individueel aan de slag. Zonder uitleg is het een beetje gissen. Logisch dat Annan de beste versie van Matla wil zien. Elk land wil haar speelsters op haar best zien. We hebben NL nog niet op haar best gezien, dus ik vind het lastig te zeggen of het gat wel echt verkleind is. Zeker is dat niet altijd het beste land wint. Mentaal moet je sterk zijn, de vorm moet er zijn en als die er niet is vechten voor elke meter. Yibbi, succes! Fijn om te zien dat er mogelijk iemand is die in de laatste minuut een corner erin kan rammen. Ik hoop dat de speelsters die je nu om je heen hebt, je naar een hoger niveau tillen.

 7. lynnBosman

  @knuufke: was Paumen ook niet ooit het strafcornermeisje dat als linksback ooit begonnen is? Yibbi is nog jong, dus wie weet wat de toekomst al dan wel/niet voor haar brengt.

 8. pietersmits

  LynnBosman: "Ik hoop dat de speelsters die je nu om je heen hebt, je naar een hoger niveau tillen." Dat had ook bij Den Bosch of Oranje-Rood gekund........ Bij Den Bosch overspeelde ze haar kaarten. Bij O-R begon ze sterk, maar kon het uiteindelijk niet waarmaken. Vervolgens vertrekt ze weer om elders wat te leren. Het kan toch niet zo zijn dat teams ondergeschikt zijn aan de ontwikkeling van Yibbi Jansen! In het Nederlands team sluipt er al dezelfde zottigheid in. Op een een of andere manier vindt iedereen de ontwikkeling van Yibbi Jansen voortdurend enorm belangrijk. Knap staaltje PR, maar het heeft helemaal niets met hockey te maken.

 9. marijeknuvers

  @LynnBosman: Ik reageerde meer in algemene zin op de opmerking van Kampongfan. Het pleidooi is vooral het stimuleren van de ontwikkeling van de strafcorner door goede hockeysters. Het wordt teveel als specialisme gezien.


Wat vind jij? Praat mee...