Zakelijke zege Amsterdam in topper met SCHC

Een niet te missen kans vlak voor het doel van SCHC. Toch ging de flats van Felice Albers er kort na rust niet in. De bal werd ternauwernood getoucheerd door een Bilthovense stick, tekenend voor de topper tussen Amsterdam en SCHC in de Livera Hoofdklasse Dames: 2-0.

Een topper met weinig kansen. Dat kregen de toeschouwers in het Wagener Stadion voorgeschoteld. En als er dan een mogelijkheid was om te scoren, maakten speelsters van beide ploegen net de verkeerde keuzes. Want waarom pushte Albers die bal niet gewoon voor een leeg doel? ‘Ik had het gevoel dat er niemand van Stichtsche meer achter me was’, legt de middenvelder van Amsterdam na afloop eerlijk uit.

‘Ik dacht, ik flats die bal gewoon rustig binnen. Opeens kwam een stick van achter die de bal weghaalde. Daar baalde ik zo van, zo’n kans had ik moeten maken. Achteraf gezien had ik die bal gewoon moeten pushen.’

Op de momenten dat SCHC een strafcorner kreeg, stond specialiste Yibbi Jansen veelal aan de kant. Hier haalt Pien Dicke uit, maar dat leverde geen goal op. Foto: Bart Scheulderman

Albers noemde de topper met SCHC ‘rommelig’. ‘Natuurlijk ben ik blij dat we gewoon gewonnen hebben’, begint de 19-jarige middenvelder haar analyse. ‘Het is fijn dat we uit zo weinig kansen toch twee keer weten te scoren en heel weinig weggaven. Passend was het slordig, veel één-op-éénduels werden verloren en we hebben veel achter de bal aan moeten rennen’, vertelde ze aan een stuk door. Amsterdam was zojuist verdiend voor het eerst dit seizoen SCHC verslagen. De Bilthovenaren zijn net voor de winterstop hun ongeslagen status kwijt.

Vlammend begin Amsterdam

De formatie van Robert Tigges begon vlammend aan de topper. Al na twee minuten moest keepster Alexandra Heerbaart vissen. Een pass in de cirkel van SCHC werd zo door de goalie in de stick van Sosha Benninga gespeeld. Het talent van Amsterdam aarzelde niet en prikte van dichtbij raak: 1-0. Haar eerste goal van het seizoen.

Amsterdam-middenvelder Maria Verschoor was er bij verdedigende strafcorners als de kippen bij. Foto: Bart Scheulderman

In de tweede helft werd het publiek iets meer vermaakt, al oogde het aan beide kanten nog steeds slordig. Het waren de bezoekers die meer richting het vijandelijke doel gingen spelen en Amsterdam dat vanuit de omschakeling de ploeg van Nettie van Maasakker pijn probeerde te doen. Stichtsche kreeg in de tweede helft vijf strafcorners, maar net als bij de eerste corner, stond clubtopscorer Yibbi Jansen – dit seizoen al goed voor zestien treffers – bij drie van de vijf corners niet in het veld.

Stand-in Dicke sloeg de bal keer op keer Maria Verschoor. Eén keer kreeg lukte het Dicke wel om de bal langs de sneller eerste uitloopster van Amsterdam te krijgen, maar toen ging haar poging naast.

Strafcorners SCHC

In het laatste kwart was de grootste kans voor Amsterdam. Eva de Goede kwam er goed door over de achterlijn van SCHC. De middenvelder gaf de bal voor op Charlotte Vega, die net tekort kwam om de beslissende 2-0 binnen te werken. Het deerde Vega niet, want nog geen minuut later verdubbelde de spits van Amsterdam de voorsprong met een hard schot buiten bereik van Heerbaart.

Amsterdam-middenvelder Eva de Goede snelt langs Xan de Waard en Yibbi Jansen van SCHC. Foto: Bart Scheulderman

Vijf minuten voor tijd mocht Jansen dan eindelijk aanleggen voor haar specialiteit. En dat deed ze goed. De bal vloog snoeihard richting de linkerbenedenhoek, maar de redding van Amsterdam-keepster Anne Veenendaal mocht er ook zijn. Daardoor hield Amsterdam voor de zesde keer (!) dit seizoen de nul, ondanks de slordige topper een prestatie om te koesteren. Albers: ‘We hadden van tevoren afgesproken dat het verdedigende aspect belangrijker is dan het aanvallende. Dat verklaart ook de weinige kansen. Verdedigend hebben we goed gespeeld.’

‘Waardevol jaar’

Door de zege van Amsterdam komen de hoofdstedelingen in punten (31) op gelijke hoogte met Stichtsche. ‘We zijn blij dat we om als gedeeld tweede de winterstop ingaan’, zei Albers. ‘Dat was ook ons doel. In de eerste seizoenshelft hebben we veel pech gehad met blessures. Met dat in het achterhoofd hebben we een prima seizoenshelft gedraaid. Aan het begin ging het een beetje stroef, maar met achttien punten uit de laatste zes wedstrijden hebben we dat goed recht gezet.’

Ook persoonlijk kijkt Albers terug op een goed jaar. ‘2019 was voor mij een heel waardevol jaar met de landstitel, de Europese titel en twee caps bij Oranje. Helaas ben ik wel tweede geworden met Jong Oranje op het EK, dus er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Ik heb wel zin in 2020.’


6 Reacties

 1. Nvanas012

  Lol SCHC en AMS hebben precies even veel punten en het doelsaldo is ook exact hetzelfde. Knap hoe Amsterdam zich heeft herstelt na al de blessures en tegenvallende resultaten.

 2. lynnBosman

  Om eerlijk te zijn mag dat ook niet anders verwacht worden van een team als Amsterdam. Goed dat het nu weer lekker loopt, leuker voor de competitie. Ligt dicht bij elkaar gezien alle uitslagen in de topwedstrijden. SCHC toch wat tegenvallend vandaag als ik het verslag lees.

 3. stekel

  Vermoed dat begroting van SCHC hoger ligt en dan is het mooi dat geld dus niet per se het belangrijkste is.

 4. Hockeyveld1234

  Scheelt ook dat schc zondag avond nog een wedstrijd heeft gehad

  1. Hockeyveld1234

   Bedoel donderdag

  2. Nvanas012

   Daar zal het niet aan hebben gelegen.


Wat vind jij? Praat mee...