Alleen de landstitel telt voor zelfverzekerde Zerbo

Vierentwintig doelpunten maakte ze dit seizoen, Ginella Zerbo (22). Een clubrecord voor de spits van SCHC, die eigenhandig voor ruim eenderde van de Bilthovense productie zorgde. Vooral in de eerste competitiehelft leek de spits niet te stoppen. 

Met die 24 goals kroonde Zerbo zich dit seizoen tot topscorer van de Livera Hoofdklasse. Zestien doelpunten maakte ze in de eerste seizoenshelft. Daar voegde ze in een mindere tweede seizoenshelft nog acht treffers aan toe. Achtervolger Frédérique Matla maakte er in totaal 22: ze scoorde dertien keer na de winterstop, waarvan vier keer tegen het SCHC van de topscorer.

Spitsencliché

Zerbo begint met het spitsencliché: ‘Je doet het samen met je team. Dankzij mijn teamgenoten heb ik zoveel goals kunnen maken.’ Even later klinkt het: ‘Het maakt mij niet uit wie er scoort, als er maar gescoord wordt.’ Een ieder die SCHC dit seizoen heeft zien spelen, weet dat er ondanks het cliché een kern van waarheid in zit. Veel van Zerbo’s goals maakte ze na een aanval over verschillende schijven, in de buurt van de paal. Een spits die altijd op de goede plek staat.

‘Ik had niet verwacht dat ik er zoveel zou maken’, klinkt het wat verbaasd. ‘Ik vind het leuk dat mijn naam achter die titel staat, maar ik hecht er weinig waarde aan. Ik heb liever een andere titel’, zegt Zerbo stellig. De aanvalster doelt natuurlijk op de landstitel. SCHC begint donderdag aan de play-offs en wacht de moeizame taak Den Bosch in de halve finale te verslaan. 

Ik denk dat wij net zo sterk zijn als Amsterdam en Den Bosch. Je moet van iedereen kunnen winnen. Ginella Zerbo

Ondanks de zeperd van afgelopen zondag tegen Den Bosch (4-1 verlies) zijn de eerste woorden van Zerbo duidelijk: ‘We hebben er nog steeds vertrouwen in’, klinkt de spits. SCHC deed de eerste helft tegen Den Bosch nog mee, maar vooral Matla zorgde er in de tweede helft voor dat het geen wedstrijd zou worden. 

‘Niemand had dit verwacht of zien aankomen. We denken nu echt niet dat we kansloos zijn. Zeker niet. Zondag hadden we een slechte dag. Dan hebben we die alvast gehad. Dit is een nieuwe wedstrijd, alles kan gebeuren. Het is belangrijk dat we zeventig minuten aan staan. Doen waar we goed in zijn, met elkaar.’ 

Ongeacht het resultaat van zondag, zou SCHC in de eerste playoff-ontmoeting Den Bosch treffen. De negentienvoudig landskampioen tref je immers liever niet in de halve finale. ‘Ik denk dat wij net zo sterk zijn als Amsterdam en Den Bosch. Je moet van iedereen kunnen winnen.’ In de voorgaande tien playoff-deelnames strandde Stichtsche acht keer in de halve finales en eindigde het twee keer (in 2013/2014 en 2014/2015) als verliezend finalist.

Zerbo moet presteren

Zerbo weet dat ze de komende wedstrijden moet presteren voor haar ploeg. ‘Ik moet zeker op de momenten dat ik de kansen krijg scherp zijn. Dat verwachten ze van mij.’ De spits beaamt dat er veel van haar wordt verwacht. ‘Ik moet rendement halen uit de ballen die ik krijg in de cirkel. Kansen afmaken die afgemaakt moeten worden.’

De verwachtingen waren ook hoog toen Zerbo in november weer begon aan haar tweede periode bij Oranje. Door haar sterke eerste seizoenshelft bij Stichtsche kon bondscoach Alyson Annan niet anders dan haar selecteren voor de Champions Trophy en de FIH Pro League.

Toch blijft de doelpuntenregen bij Oranje vooralsnog uit. Tijdens het kampioenentoernooi in China kwam de spits twee keer tot scoren en in haar zes Pro League-duels schoot Zerbo nog niet één keer raak. En dat terwijl Oranje in die duels zeventien keer tot scoren kwam. Maar dat vindt ze zelf ‘niet zo gek’.

Ik heb mijn draai nog niet echt gevonden bij Oranje, maar daar heb ik geen stress over Ginella Zerbo

‘Bij Oranje is het lastiger. Iedere keer hockey je in een ander team. Ik ben echt een teamspeler. Ik moet het met het team voelen. Ik ga niet vragen om de bal. Ik heb mijn draai nog niet echt gevonden bij Oranje, maar daar heb ik geen stress over. Ik heb goede wedstrijden gespeeld. Zolang we winnen en ik geen grote kansen mis, moet ik tevreden zijn. Iedereen moet eerst zijn draai vinden. Het is een ander niveau met een ander soort tegenstanders. Ik maak me er geen zorgen over.’ 

Zerbo wil de komende periode belangrijk zijn voor SCHC. ‘Mijn seizoen is alleen geslaagd als we de landstitel pakken. Anders niet. We doen niet mee om mee te doen. Het zal gaan tussen Amsterdam, Den Bosch en SCHC. Ik geloof dat we het kunnen.’ 

Ginella Zerbo scoorde tegen Australië op de Champions Trophy een doelpunt. Foto: Orange Pictures


Wat vind jij? Praat mee...