EK U18 | Aanvoerder Van ’t Land wil goud en Jorrit Croon achterna

Hij deed er dinsdagmiddag in Krefeld alles aan om te winnen, aanvoerder Jan van ’t Land (18). Niet alleen binnen de lijnen, maar ook zijn vaste rituelenriedeltje werd van A tot Z uitgevoerd. Toch verloren de Oranjejongens de tweede poulewedstrijd van het EK van Spanje (0-3). 

Hij stapte dinsdagmorgen met zijn juiste (linker) been uit bed. Droeg zijn gelukskettinkje, die hij pas op het veld inruilde voor zijn gelukshaarbandje. Hij sliep zoals iedere wedstrijddag naast zijn hockeysticks en pingelde plichtsgetrouw in de kleedkamer met een bal. Op de juiste wijze deed hij zijn scheenbeschermers om – eerst links en dan rechts – en zelfs tijdens het betreden van het veld, raakte hij geen enkele lijn aan. Toch hielp de rits aan eigen bedachte rituelen niet.

Van ’t Land moet erom lachen als hij de boel opsomt. ‘Het is best veel hè’, vertelt hij, nadat hij samen met zijn ploeggenoten weer is gearriveerd in het hotel in Krefeld. ‘Het heeft niet geholpen, maar ik ben er niet kapot van. Over een uurtje heb ik het wel weer verwerkt. Ik durf te stellen dat wij nooit meer van dit Spanje verliezen.’ Het Spanje waar de aanvoerder van de Oranjejongens op doelt, is vooral een heel efficiënte ploeg. De Zuid-Europeanen kregen een handvol kansen, waar er drie van achter keeper Olivier Paalman verdwenen. En Oranje? Dat probeerde van alles, maar zonder resultaat. 

Jan van ’t Land. Foto: Worldsportpics

‘Als wij doen wat we kunnen, zijn we niet te pakken’

‘Vond je ons ook beter?’, vraagt Van ’t Land zich af. Hij baalt, maar kijkt vooruit. ‘Ik wil er niet te veel waarde aan hechten. We zijn zo verzekerd dat we Engeland (donderdag om 11.15 uur, red.) kunnen pakken. Ik weet zeker dat we straks in de halve finale staan. Sterker nog. Als wij doen wat we kunnen, zijn we niet te pakken. Door niemand niet. Dat durf ik wel te zeggen.’

Van ’t Land is bezig aan zijn laatste wedstrijden in U18, waar hij steevast de aanvoerdersband draagt om zijn linkerarm. De Leiderdorper heeft stiekem ook al een bak aan ervaring. Hij speelde op zijn vijftiende al in het eerste van Alecto en heeft er inmiddels al twee seizoenen bij HGC in de Hoofdklasse opzitten. En juist die ervaring, wil hij overdragen aan zijn teamgenoten. ‘We hebben zoveel talent. Ik doe er alles aan de jongsten te helpen. Ik vecht voor iedereen. Zelf moet ik bepalend zijn met mijn acties.’

De tiener klinkt al behoorlijk volwassen. Voert het interview of hij wekelijks de pers te woord staat. Maar met zo’n hockeyfamilie, kan dat volgens de aanvaller (die zelf eigenlijk liever op het middenveld speelt) niet anders. ‘Ik zit al vanaf mijn derde op hockey hè’, verklaart hij. Met een vader als Hoofdklasse-coach oud-international en een moeder die uitkwam voor Amsterdam, kon de jonge Van ’t Land niet veel anders. En dan is zijn neef ook nog eens Jorrit Croon. Zijn grote voorbeeld. 

Jan van ’t Land. Foto: Worldsportpics

Samen met Jorrit Croon in Oranje

‘Ik droom ervan om later in Oranje te spelen. Samen met Jorrit. Hoe mooi zou dat zijn’, vertelt hij terwijl je het enthousiasme in zijn stem hoort. ‘Dat zou toch te grappig zijn? Hij is natuurlijk ook een soortgelijke speler. Ik geniet van zijn acties.’

Croon is niet aanwezig in Krefeld om zijn neefje te supporteren, maar vanaf zijn vakantieadres laat hij flink van zich horen. ‘Hij stuurde me de afgelopen dagen veel leuke appjes. Hij volgt het toernooi op de voet. Dat vind ik gaaf. Mijn vader is er ook niet bij. Met hem bel ik iedere avond. Dan is-ie lekker kritisch op me. Daar leer ik van. Ik wil zoveel mogelijk leren.’ En welke kritiek hoort hij dan het vaakst? De jonge Van ’t Land moet lachen. ‘Dat is al jaren hetzelfde. Dat ik minder moet lopen met de bal.’

Zijn acties lukten tegen Spanje niet allemaal, maar bij vlagen zag je wat Van ’t Land allemaal in zijn mars heeft. ‘Ik wil dit toernooi maar op een manier afsluiten’, besluit hij. ‘Met goud. Het maakt met niet uit hoe, als ik maar win.’ Aan zijn rituelen zal het in ieder geval niet liggen.

Nederland – Spanje 0-3
19. Nicolau Mustaros 0-1
42. Ernest Elies o-2
59. Ernest Elies 0-3

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)


1 Reactie

  1. gerardvanstijn

    Okee, dus zowel jongens als meisjes O18 heeft een wedstrijd verloren op het EK. geeft niet, ik ben het eigenlijk wel eens met Johan Cruijff wat dat betreft. De jeugd hoeft geen kampioen te worden, als ze maar zodanig worden opgeleid dat ze het grote Oranje gaan halen en daar wel kampioen worden.


Wat vind jij? Praat mee...