EK U18 Cork: Bas Bruin: ‘Blij zijn met de zilveren medaille’

Nederlands Jongens A verloor zaterdag de finale van het Europees kampioenschap, net als een jaar eerder in Santander, van Duitsland. Rond de 50e minuut stond Oranje even 1-4 achter tegen de oosterburen. Uiteindelijk werd het 3-4. Bondscoach Bas Bruin zegt dat Nederland blij moet zijn met de zilveren medaille.

‘Een mooie finale op het scherp van de snede tussen 2 goede ploegen. Eigenlijk was alles in verhouding: doelkansen en aantal corners waren in balans. Als je de wedstrijd sec bekijkt dan is de conclusie dat hun aanvallende corner veel effectiever was. Zij krijgen 5 corners, waarvan 1 uit een eerdere, en ze scoren er 4,’ reageert de oefenmeester op de uitslag. ‘Daar zat het verschil in. Toen het 1-4 stond was dat wel erg uit verhouding. Gelukkig konden we er in de 2e helft weer een wedstrijd van maken.’

Killercorner

Het kon de staf na de Nederlandse jongens niet ontgaan zijn dat Duitsland een killercorner had. Voor de finale had uiteindelijk toernooitopscorer Jan Schiffer al 7 keer raak geschoten. Tegen Nederland tekende hij voor de 1-3. ‘Ja, in de 1e helft gaven we die corners te makkelijk weg. Het waren met name duelletjes waar we iets te langzaam reageren. Dat die strafcorners zelf erin vliegen kan altijd gebeuren, daarbij moet je als verdediging ook een beetje geluk hebben. We hadden alle tiplocaties geblokt, maar dan gaat hij er net via een voet in. Corners blijven natuurlijk ook gewoon een ondertalsituaties.’

Bruin geeft aan dat het mooi was geweest het EK te winnen, maar dat het met name gaat om de spelers klaar te stomen voor internationaal tophockey. ‘Om de wedstrijden zoals die tegen Duitsland spelen we dit soort toernooien. Onze A-jongens staan op de rand van seniorenhockey, maar zijn er nog niet. Het is moeilijk om als junior in Nederland al in de seniorencompetitie te spelen. Duitsland en België zijn betere tegenstanders dan deze jongens wekelijks in hun A-competitie treffen. In Duitsland spelen deze jongens wel al bij de senioren en dat merk je wel. Daarom is het goed dat we dit toernooi spelen.’