EK U18 Cork: Derck de Vilder: ‘Het was niet meer in te halen’

Nederlands Jongens A kwam in de finale tegen Duitsland tekort voor de Europese titel. Oranje zag de opponent in de 1e helft al uitlopen naar 1-3. Na de pauze werd het in de 49e minuut zelfs 1-4. Met 2 treffers bracht aanvoerder Derck de Vilder zijn ploeg naar 3-4, maar Nederland maakte nooit aanspraak op de overwinning. Duitsland prolongeert de Europese titel van een jaar eerder in Santander.

‘Het was niet meer in te halen in de 2e helft,’ reageert de middenvelder nadat Nederlands A de zilveren medaille in ontvangst heeft genomen. ‘In de 1e helft wachtten we teveel af, terwijl we juist hadden afgesproken initiatief te nemen. Ons spel was laconiek, niet scherp of fel. Een aantal verkeerde keuzes achterin leverde hen strafcorners op en die nekken ons. Zij waren heel effectief.’

De pauze deed de Oranje-jongens goed, blijkbaar goed. Verdedigend stond het steviger en aanvallend werd er meer gecreëerd. ‘We namen meer de overhand en waren weer gevaarlijk. Zij kregen nauwelijks kansen meer. Maar de 1-3 was net te veel om van terug te komen.’

Alhoewel Oranje tot nog 3-4 terugkwam, écht spannend was het nooit. Terwijl sommige Duitse jongens met nog enkele seconden op de klok al zonder stick rondsprongen om hun zege te vieren, kreeg Nederland een strafbal. Het fluitsignaal viel tegelijk met de zoemer voor het einde. Scoren of niet, voor het resultaat had het geen gevolgen meer. Desalniettemin scoorde De Vilder vanaf de stip.

‘Ik vind gewoon dat je die bal moet willen maken. Het gaat om het principe, niet of het nog voor de wedstrijd uitmaakt. Dat zij al aan het juichen waren is niet helemaal eerlijk naar ons toe, dat had ik zelf niet zo  gedaan.’