EK U18 Cork: Jongens A naar finale na shoot-outs tegen België

Van 24 tot en met 30 juli speelt de Nederlandse Jeugd onder 18 jaar het Europees Kampioenschap in Cork, Ierland. De jongens van bondscoach Bas Bruin speelden de openingswedstrijd gelijk tegen Engeland en wonnen vervolgens van Spanje en Italië. In de halve finale trof Oranje België. In de reguliere speeltijd werd het 3-3, Nederland won de shoot-outserie met 4-3 en plaatste zich voor de finale van het EK.

De Belgen trokken meteen van leer met een treffer in de 4e minuut. Mathieu Weyers trok de hele Nederlandse defensie mee de linkerhoek in om vervolgens prachtig breed te leggen om de inrennende Loïc Sidler. Hij rondde vervolgens mooi af met een flats in de bovenhoek.

Aanvoerder Derck de Vilder maakte de schade enkele minuten later al ongedaan. De Pinoké-middenvelder liep de cirkel binnen en leek te willen voorgeven met zijn backhand. Via een Belgische stick verdween de bal echter al achter keeper Simon Vandenbroucke.

Ruim een kwartier bleef het 1-1, totdat de Belgen in de 23e minuut een strafcorner kregen. Boris Gougnard op kop-cirkel omspeelde met een trappetje de Nederlandse defensie en kwam ver, maar het was Emil Devis die de laatste tik gaf.

Het was de ruststand en het duurde tot de 16e minuut na rust voor Oranje wat terug kon doen. Oranje verdiende een strafcorner. Nadat de directe inzet tot een nieuwe strafcorner leidde, werd de 2e poging afgelegd op stopper Jonas de Geus. Siem Schoenaker tikte zijn teamgenoots inzet binnen. De 2-2 stond niet lang op het scorebord. Na een groene kaart voor Rolf Steenmetser voor protesteren stond Nederland even in ondertal. Jibbe Staps verwerkte achterin een bal niet goed, waardoor Gougnard kon scoren.

Dat Nederland opnieuw de gelijkmaker maakte was voornamelijk de verdienste van Jonas de Geus. De Almere-middenvelder werkte zich temidden van 4 Belgische verdedigers de cirkel in en schoot binnen. In de resterende minuten bleven beide landen voor de zege gaan. België kwam het dichtstbij met een strafcorner, maar Hidde Brink bracht redding.

Het resulteerde in de 1e shoot-outserie van het toernooi. En wat voor 1. Beide ploegen lieten zich, nadat ze hun 1e poging misten, van hun beste kant zien. Vooral de shoot-out van Emile Esquelin zal nog lang herinnerd worden, de Belg deed alsof hij van kop-cirkel ging schieten om vervolgens Brink met een fantastische lob te verschalken. Hoe mooi ook, hij telt maar 1 keer en toen aanvoerder Romain Delavignette zijn laatste poging gered zag worden door Brink was de beurt aan Steenmetser. De Pinoké-verdediger bezweek niet onder de druk en schoot Oranje naar de finale van het Europees Kampioenschap.

Nederlands Jongens A – België 3-3 (1-2) * Nederland wint na shoot-outs
4. Loïc Sidler 0-1
8. Derck de Vilder 1-1
25. Emil Devis (sc) 1-2
51. Siem Schoenaker (sc) 2-2
54. Boris Gougnard 2-3
63. Jonas de Geus 3-3

Shoot-outs 4-3
Cyril Freyling MIS 0-0
Siem Schoenaker MIS 0-0
Antoine Caytan RAAK 0-1
Louis Schols RAAK 1-1
Emile Esquelin RAAK 1-2
Jonas de Geus RAAK 2-2
Timothy Luyten RAAK 2-3
Derck de Vilder RAAK 3-3
Romain Delavignette MIS 3-3
Rolf Steenmetser RAAK 4-3

Verder lezen


1 Reactie

  1. josgeijsel

    Gefeliciteerd: de innovatie van deze Tijd eindelijk ih verslag vd 1/2 finale Jongens A op het EK in Cork, Ireland Het wedstrijdverslag, met per doelpunt een video van het doelpunt in volgorde vh score-verloop. Geeft veel meer beleving en meeleven dan alleen maar beschrijven van doelpunten. Gefeliciteerd, op naar de herhaling van deze verslaggeving, Jos G


Wat vind jij? Praat mee...