EK U18 Cork: Nederlands Jongens A verliest finale van Duitsland

Nederlands Jongens A heeft de finale van het Europees kampioenschap verloren van Duitsland. De weg van de Oranje-jongens ging via een remise tegen Engeland en zeges op Spanje, Italië en België, maar de ploeg van bondscoach Bas Bruin beet zich stuk op de Duitsers. Het werd 3-4.

Na een kwartier spelen opende de regerend Europees kampioen, zij wonnen vorig jaar in Santander al van Nederland, de score via Leopold Harms. Hij sleepte de bal onhoudbaar voor Hidde Brink en zijn defensie in de linkerhoek.

4 minuten later was het weer raak voor de Duitsers uit een strafcorner. Raphael Hartkopf kon de op maat gegeven bal zo inglijden.

Oranje deed luttele minuten later wat terug met een treffer van Siem Schoenaker uit een mislukte, maar goed doorgezette, strafcorner. Vallend werkte de speler van Nijmegen de bal achter Alexander Stadler.

 

De opleving van Nederland zette niet door, want ook de Duitsers maakten een snelle comeback. Jan Schiffer, de topscorer van het toernooi, maakte zijn 8e doelpunt van het EK. Zijn inzet verdween ziedend hard half-hoog in de rechterhoek.

Het lukte Oranje niet het verdedigend dicht te houden en na rust kregen de oosterburen opnieuw een strafcorner. Hartkopf was bij een strafcorner alert op de 2e bal en schoof vanaf de stip de 1-4 binnen.

Iets meer dan 10 minuten voor tijd greep Oranje een strohalm en verdiende een strafcorner. De 1e kon Duitsland slechts verwerken door de bal over de achterlijn te tikken, waardoor een 2e corner volgde. Derck de Vilder pushte binnen: 2-4

Met minder dan 4 minuten op de klok leek Nederlands Jongens A, terwijl Duitsland 2 spelers op de strafbank had, een strafbal te verdienen. De Vilder stond al klaar op de stip, maar na overleg veranderde de arbitrage de beslissing in een strafcorner. Deze verliep volgens de Nederlandse planning en werd goed uitverdedigd door de opponent.

De strafbal kwam alsnog, maar veel te laat. Terwijl de Duitse jongens hun sticks in de laatste 20 seconden al door de lucht gooiden, was Nederland nog in de aanval. Precies 1 seconde voor de zoemer wees de scheidsrechters naar de strafbalstip. De Vilder deed wat hij moest doen, maar het maakte niet meer uit voor het resultaat. Duitsland is Europees kampioen.

Verder lezen

 


Wat vind jij? Praat mee...