EK U18 | Gouden wissel Van der Weijden zorgt voor stunt in Krefeld

Sam van der Weijden (17) was de gevierde man donderdagmiddag in Krefeld bij de Oranje Jongens U18 tegen Engeland (4-3). Een minuut voor tijd kwam hij als extra speler (keeper Ralph Grevenstuk werd van het veld gehaald) binnen de lijnen en nog geen dertig seconden later tekende hij voor het winnende doelpunt en een plek in de halve finales van het EK. Een gouden wissel.

De speler van Amsterdam werd na zijn winnende doelpunt in de armen gevlogen door zijn teamgenoten. ‘Ik kon het niet geloven. Ik zag de bal in het doel vliegen. Dat was zo’n mooi moment. Dat wordt vanavond zeker nagenieten’, zegt Van der Weijden, die eerder ook al scoorde tegen Polen.

‘Doelpunten maken is niet per se mijn specialiteit. Ik ben meer van de assist en voorassist, maar het is mooi om een goaltje mee te pikken. Dit is misschien wel mijn belangrijkste goal tot nu toe.’

De gevierde man ontbreekt echter op de officiële teamfoto van Oranje die voor het EK is genomen. ‘Ik had een toets en school gaf er geen verlof voor. Dat was jammer. Ik kon de dinsdagen wel eerder van school zodat ik kon trainen met Oranje. School en hockey is een lastige combinatie, maar met een tandje erbij was het wel te doen’, zegt Van der Weijden die volgend jaar eindexamen HAVO doet.

Sam van der Weijden schudt de hand van zijn Engelse tegenstander voorafgaand aan de laatste poulewedstrijd van Oranje Jongens U18 tegen Engeland op het EK in Krefeld. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Blijdschap

Terug naar de blijdschap in Krefeld. Die was bij Oranje na afloop vanzelfsprekend groot. Ondanks een 2-0 en 3-1 achterstand werd Engeland met 4-3 verslagen. De droom van een gouden EK-medaille, de eerste sinds 2005, is nog altijd levend. ‘We kwamen na afloop bij elkaar en zeiden, we hebben veerkracht getoond en moeten scherp blijven. Dit geeft ons nog meer energie.’

De opdracht in de derde en laatste poulewedstrijd was voor Oranje klip en klaar. Er moest na de zege op Polen (7-0) en de nederlaag tegen Spanje (3-0) gewonnen worden van Engeland om zodoende de Engelsen voor te blijven in de groep.

Na een doelpuntloos eerste kwart scoorde Engeland snel twee keer op rij. Na rust verkleinde Guus van den Boezem de achterstand, maar in het vierde kwart kwamen de Engelsen op 3-1. Oranje stond met nog elf minuten op de klok voor een hels karwei.

De aansluitingstreffer via Jacky van Hout uit een strafcorner volgde snel waarna Rein Spanjaart zes minuten voor tijd de 3-3 maakte. ‘We hebben altijd geloof gehouden. De eerste helft waren we niet scherp en kwamen afspraken niet na. Maar we hebben veerkracht getoond en zijn door blijven gaan. Bij de 3-1 schoot wel kort door mijn hoofd, het is voorbij. Maar uiteindelijk laten we toch zien dat we niet voor niets het hele jaar hard hebben getraind’, zegt Van der Weijden.

Sam van der Weijden loopt juichend weg na zijn winnende doelpunt voor Oranje Jongens U18 tegen Engeland (4-3) tijdens het EK in Krefeld. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Zoeken naar het gaatje

Na de gelijkmaker van Oranje kwamen de Engelsen met tien man te staan vanwege een gele kaart. ‘We zijn rustig gebleven en hebben gewacht op de kans waarvan we wisten dat die zou komen. We zochten naar een gaatje om vervolgens de lange bal naar voren te spelen.’

Er stonden nog dertig seconden op de klok. Jonker haalde keeper Ralph Grevenstuk naar de kant. Van der Weijden kwam binnen de lijnen als extra veldspeler. Niet veel later was hij de gevierde man.

Van der Weijden: ‘We speelden de bal rond, waarna een gaatje ontstond en de bal hard naar de cirkel werd geflatst. Ik stond op de strafbalstip en zette mijn stick tegen de bal nadat ie over een andere stick was gehobbeld. De bal ging in de lange hoek. Ja, je kan wel spreken van het mirakel van Krefeld.’