Nederlands Jongens A sleept gelijkspel tegen België uit het vuur

Moedig vocht Nederlands Jongens A zich terug van een 2-0 en 3-2 achterstand, vlak voor de rust en voor het einde van de wedstrijd. Uiteindelijk was het Olivier van Tongeren die met een rake strafcorner Nederland in een verhit duel naast België schoot (3-3).

België – Nederlands Jongens A 3-3

Zowel België als Nederland won de eerste wedstrijd van het EK, tegen respectievelijk Ierland en Frankrijk, waardoor deze wedstrijd beslissend kon zijn voor wie de groepswinst binnenhaalde. Nederland startte sterk en kreeg twee kansen via een tip-in, waarbij Laurens van Leur het dichtste bij een doelpunt kwam. Zijn inzet vond de Belgische keeper. Oranje zette verder aan en kreeg een nieuwe grote kans via Olivier van Tongeren, die zijn slag voorlangs zag gaan. Uiteindelijk was het België dat de voorsprong pakte, na een snelle counter: Nederland kreeg een strafcorner, Van Tongeren zag zijn schot gekraakt worden en binnen een aantal secondes kon Elias de Paepe vrij inschieten.

Nog geen minuut later was het 2-0, nadat Jonathan Blockmans vanaf de rand van de cirkel een strafcorner kon omzetten in een doelpunt. Een tip-in voorlangs was daarna het enige grote wapenfeit van Oranje voor de rust, totdat Brent van Bijnen een aantal man uitspeelde in de vijandige cirkel en de aansluitingstreffer aantekende: 2-1. Het was loon na werken voor de mannen van Bas Bruin, een aantal minuten voor de rust.

Na de rust schoot Nederland als een raket uit de startblokken. Binnen dertig secondes tekende Jim van de Venne voor de gelijkmaker, na een mooie aanval over diverse schijven. Daarna viel het voor beide doelen een beetje stil, waarbij veel duels op het middenveld werden uitgevochten. Dat bleef zo, tot de laatste minuut van het derde kwart. Weer was het Van de Venne die de 3-2 op zijn stick had na een snelle counter. De speler van Nijmegen nam de bal goed aan, maar zijn schot belandde onder de keeper en ging vervolgens naast.

In het vierde kwart zette Nederland door en kreeg een dubbele kans via de tweede strafcorner voor Oranje. Valentijn Charbon stuitte op de keeper en de rebound van Bram van Battum ging rechts langs het doel. Een paar minuten later was het, nadat David Wolff als handelend moest optreden, België dat alsnog de leiding nam. Uit nogmaals een snelle counter ging een voorzet in de cirkel van Dylan Englebert via een Nederlandse stick in het doel.

Daarna zetten de mannen van Bas Bruin alles op alles om alsnog die 3-3 te maken, maar vond tot twee maal toe nog Belgische doelman Pierre de Gratie op weg naar de gelijkmaker. In de laatste minuut sleepte Floris Middendorp, een van de uitblinkers vandaag, nog een strafcorner uit het vuur, waarna Olivier van Tongeren zijn derde van het toernooi scoorde. Daardoor heeft Nederland aan een gelijkspel tegen Frankrijk genoeg om naar de halve finales te gaan.