Nederlands Jongens A verzekert zich van de halve finales

Nederlands Jongens A heeft de halve finales van het EK in Santander veiliggesteld. Aan een gelijkspel tegen Frankrijk hadden de mannen van Bas Bruin al genoeg, maar uiteindelijk won Oranje met 3-0. In de halve finales treffen zij Duitsland.

Nederlands Jongens A – Frankrijk 3-0

Het eerste kwart was aftasten voor Nederlands Jongens A. Het spelbeeld voor de wedstrijd leek duidelijk: Frankrijk trok zich ver terug, hopend op een counter, terwijl Nederland grotendeels het spel moest maken. Een aantal keer kwamen de Fransen wel degelijk in de Nederlandse cirkel, maar over het algemeen waren de meeste kansen voor de mannen van Bas Bruin. In de eerste vijftien minuten waren het echter geen grote kansen. Nick Doeser kreeg een strafcorner na een goede dribbelactie, maar de poging vanaf de rand van de cirkel ging vervolgens naast. Een minuut voor het einde kreeg Nederland zijn tweede strafcorner. Het resultaat: de inzet standde op de eerste uitloper. In de laatste secondes schoot Jim van de Venne uit de draai nog op het Franse doel, maar zag zijn inzet naast schieten, waardoor het eerste kwart doelpuntloos eindigde.

Snel in het tweede kwart stichtte Valentijn Charbon twee maal gevaar voor de Franse doelmond. Eerst stopte de keeper een schot van dichtbij en niet veel later ook een gesleepte strafcorner van de Laren-speler. Na een aantal minuten was het toch raak voor Oranje. Floris Middendorp pingelde zich de cirkel in om een aanvaller in stelling te brengen, waarbij zijn voorzet door een Franse stick in het doel verdween.

Geen minuut later had Silas Lageman de 2-0 op zijn stick, maar hij maaide volledig over de bal heen. Frankrijk zette daarna aan en kreeg zelfs kansen, en voor het eerst in de wedstrijd moest Flip Wijsman ingrijpen, die de eerste bal met zijn klomp wegwerkte. Met nog vijf minuten voor de rust werd het uiteindelijk alsnog 2-0. Nick Doeser liep van links over de achterlijn de cirkel in, stelde Laurens van Leur in stelling, die in twee pogingen de bal in het doel werkte. Zonder andere grote kansen daarna gingen beide ploegen rusten met een 2-0 ruststand.

Na de rust bleef het overwicht grotendeels bij Nederland. Brent van Bijnen zag zijn schot met de backhand over gaan, terwijl Charbon net niet het doel kon vinden. Floris Middendorp, die pas later in de wedstrijd het eerste doelpunt op zijn naam kreeg, stuitte ook op de keeper na een goede solo. Het Franse doel veranderde plotseling in een schiettent, met nog meer kansen voor Charbon en Middendorp. De kansen regen zich aaneen, waarbij ook Doeser de uitblinkende keeper van Frankrijk niet kon passeren. Daarna ging de Nederlandse storm enigszins liggen, zonder dat Nederland daadwerkelijk kansen weggaf, totdat Olivier van Tongeren in de laatste minuut van het derde kwart mocht aanleggen voor een strafcorner. Zijn inzet werd aangeraakt door Van de Venne en kwam vervolgens op de voet van de lijnstopper terecht. De strafbal was een koud kunstje voor aanvoerder Van Tongeren: Met een bekeken schot rechtsonder in het doel gooide hij de wedstrijd definitief in het slot.

Het vierde kwart oogde een stuk slordiger van beide kanten, waardoor weinig kansen ontstonden. Pas na bijna tien minuten was weer een grote kans voor Nederland: dit keer was de Franse lijnstopper succesvol bij een poging van Van Tongeren. Daarna begon het langzaam weer te lopen voor de mannen van Bas Bruin, waarbij Middendorp een nieuwe kans kreeg. Maar weer zat daar de keeper van Frankrijk in de weg. Het slotakkoord was van Charbon, die zijn tip-in net voorlangs zag gaan. Door de overwinning is Nederlands Jongens A zeker van de halve finales, net als België. De tegenstander in de halve finale wordt vanmiddag duidelijk, maar voorlopig hebben Engeland en Duitsland de beste papieren.