Team Throwback: Nederlands B (2014) met Croon en De Geus

In de rubriek ‘Team Throwback’ kijkt hockey.nl naar oude teamfoto’s, om te zien wat er met de spelers en speelsters is gebeurd. Deze week Nederlands Jongens B uit 2014, met Jonas de Geus, Jorrit Croon, Justen Blok, Teun Beins en Derck de Vilder.

Jorrit Croon (22) speelde twee jaar na Nederlands B al de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij werd de jongste hockey-olympiër ooit en heeft tot nu toe 77 interlands gespeeld. Jonas de Geus (22) was er ook vroeg bij. De speler van Kampong (ex-Almere) doorliep Nederlands B en Nederlands A, speelde het Jeugd-WK in India in 2016 en debuteerde in 2017 als 18-jarige bij Oranje. Sindsdien miste de middenvelder van Kampong weinig interlands. De Geus heeft met tachtig interlands generatiegenoot Croon verrassend genoeg ingehaald.

Van dit Nederlands B uit 2014 behoort de 20-jarige Justen Blok (5 interlands) net als Croon en De Geus tot de 25-koppige trainingsgroep, die zich voorbereidt op de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio. Verdediger Teun Beins (7 interlands) staat niet op deze foto, maar speelde ook in dit Nederlands B. Derck de Vilder (8 interlands) behoort tot de groep potentials, die na Tokio kan doorstromen.

Teamfoto Nederlands Jongens B. Voor: Paolo Ruggeri Ladercki, Jasper Tukkers, Tony van Veen, Justin Blok, Jorrit Croon, Matis Papa, Max Celant, Hidde Brink. Midden: coach Dave Smolenaars, manager Claire Hendriks, Alex Laarman, Gijs Walraven, Teun van der Palen, Floris Schellekens, Bruno Nolte, IJsbrand Swijghuisen Reigersberg, Sascha van Deventer , fysio Stijn Jolie, Eric van der Pol. Boven: Max Bronkers, Maarten van de Berg, Sam Martens, Jonas de Geus, Coen Verdoorn, Rolf Steenmetser, Derck de Vilder, Victor van den Bree en Jibbe Staps. Teun Beins ontbreekt. Foto: Koen Suyk (klik op de afbeelding om te vergroten).

‘Veel jongens uit het oog verloren’

Vier of vijf A-internationals lijken een gezonde oogst voor een Nederlands B dat een paar bekende gezichten kent, maar vooral ook veel onbekende. Zo laten de namen Alex Laarman, Gijs Walraven, Teun van der Palen, Floris Schellekens en Bruno Nolte geen belletje rinkelen in de Tulp Hoofdklasse.

‘Die hele middelste rij. Geen idee wat die gasten doen. Niemand daarvan heeft de Hoofdklasse gehaald. Dit team was Oranje halen of kappen met hockey, lijkt het wel’, zegt Jonas de Geus (22), die in 2014 via een DOD (districtontmoetingsdag, red.) bij Nederlands B kwam.

‘Die jongens ben ik uit het oog verloren. Van veel jongens heb ik geen idee waar ze nu zijn beland. Waarschijnlijk hebben ze andere keuzes gemaakt in hun leven. Of ze waren net niet goed genoeg’, constateert De Geus droog.

Jonas de Geus in Nederlands B. De middenvelder doorliep ongelofelijk soepel Nederlands B, A en Jong Oranje, voordat hij als tiener aansloot bij Oranje. Foto: Koen Suyk

Croon speelde bij HGC 1, de rest in een jeugdteam

Dribbelaar Jorrit Croon was in Nederlands B tijdens toernooien de kamergenoot van De Geus. De Geus: ‘Jorrit zat er al een jaar bij en was een van de betere spelers. Hij had volgens mij net de overstap naar HGC gemaakt, naar de senioren. Terwijl wij allemaal nog in een jeugdteam speelden.’

Ook verdediger Justen Blok (Rotterdam) maakte indruk op de De Geus. ‘Hij was zo klein. Als je ziet wat voor lange slungel hij nu is. Hij kreeg daarna die groeispurt. Hij was echt de jongste van de hele groep. Wij waren twee jaar ouder. Hij deed het hartstikke goed. Het is sick als je twee koppen kleiner bent en al zo rustig bent aan de bal.’

Jorrit Croon in Nederlands B. Twee jaar later werd Croon als 17-jarige de jongste hockey-olympiër ooit. Foto: Koen Suyk

Xavi was het voorbeeld van De Geus

De Geus zelf werd genomineerd tot wereldtalent van 2019. Geruisloos maakte hij als talent van Almere de overstap naar het Grote Oranje, met de Spaanse middenvelder Xavi als voorbeeld. Van zijn generatie heeft hij tot nu toe de meeste interlands gespeeld. Als middenvelder en als creatieve vleugelverdediger maakte hij al veel indruk. Zijn eerste toernooi met Oranje op de HWL in Londen speelde hij vlekkeloos, een paar dagen nadat hij zijn club Almere in de Hoofdklasse had gehouden. De Geus scoorde de winnende shoot-out. ‘Het ging snel, maar ik denk dat ik ook een beetje geluk heb gehad’, is de speler van Kampong bescheiden over zijn snelle opmars.

‘Ik ging mee met Jong Oranje naar het WK in 2016, terwijl ik net uit Nederlands A kwam. Ik mocht elke keer door. Het heeft misschien ook te maken met de persoonlijke smaak van de coach. Ik denk dat heel veel jongens er keihard mee bezig zijn. Ik weet van Derck (De Vilder) dat hij er dezelfde uren in heeft gestopt als ik.’

Justen Blok in Nederlands B. Toen nog de jongste. Nu in de trainingsgroep van Tokio. Foto: Koen Suyk

Lees ook andere Team Throwbacks


5 Reacties

 1. marten-hbs

  Sam Martens speelt bij HBS al enkele jaren in de Promotieklasse!

 2. Pieter-Job

  Heb Teun vroeger veel zien hockeyen tijdens de trainingen van Nederlands-A. Als je het mij vraagt een van de grootste talenten van die lichting. Tegenwoordig doet hij ook nog aan topsport, maar dan vooral in de derde helft.

 3. stekel

  het lezen wat er van ‘hen’ geworden is is misschien net zo leuk als die enkele talenten ah woord te laten en te horen zeggen ‘mss niet goed genoeg..’ Dat geeft wellicht ook iets meer inhoud, menselijks en wellicht hele bijzondere verhalen.

  1. arnoldS

   Zo terecht. Laten we t in perspectief plaatsen; croon en de Geus veel interlands. Speler “X niet goed genoeg”. Ik interlands van de radar. 15jr verder; de Geus en Croon nog steeds hockeyen om rond te komen, speler “X niet goed genoeg” huisje van 8t, Kids, getrouwd en goede baan. Who cares...? Laat juist die jongens of meiden aan t woord die nu afgedwaald zijn! Dat was een leuke rubriek Hockey.nl

 4. Avdd

  Alex Laarman heeft bij Groningen en HIC gespeeld.


Wat vind jij? Praat mee...