EK U18 Cork: Dijkstra: ‘Heel blij met ons spel in finale’

Nederlands Meisjes A werd zaterdag voor de 6e keer op rij Europees Kampioen door Duitsland in de finale met 2-0 te verslaan. Marieke Dijkstra zag haar ploeg over de 5 wedstrijden van toernooi groeien en steeds beter ‘scoren’.

Oranje werd gedurende het toernooi beter; dat lieten de wedstrijduitslagen ook zien. In het openingsduel werd ternauwernood met 3-4 van Spanje gewonnen. Ook tegen België hadden de Nederlandse meisjes het zwaar in de 1e helft. In de 2 laatste wedstrijden kreeg Nederland geen treffer meer tegen, terwijl de strafcornerverdediging in de poulefase de kwetsbaarste kant van was gebleken.

‘Ons doel was dat we op alle fronten minimaal een 7+ wilden scoren,’ vertelt Dijkstra na de het binnenhalen van haar 2e EK-goud dit kalenderjaar. In januari veroverde de succesvolle bondscoach al met de Nederlandse vrouwen de 1e plaats op het Europees Kampioenschap Indoor in Minsk. ‘In de halve finale tegen Engeland scoorden we verdedigend nog onvoldoende. Te veel slordigheden. De Engelsen kwamen te makkelijk langs ons. We losten het uiteindelijk wel weer op, maar dat wil je natuurlijk niet hebben tegen Duitsland. In de finale haalden we zaterdag juist verdedigend een 9. Ik ben heel blij met de wijze waarop we gespeeld hebben.’

De groei die Oranje binnen het toernooi doormaakte kan Dijkstra verklaren. ‘Normaal gaat deze groep op paasstage om samen te trainen. Dit jaar hebben we dat niet gedaan en pas de afgelopen weken veel met elkaar gespeeld. Het was relatief nieuw Je zag dat we elkaar steeds beter leren kennen. Dat de meiden weten van elkaar wie waar vrijloopt en hoe ze de bal wil hebben. Een paar weken geleden oefenden we tegen Duitsland en waren we 2 keer echt de mindere ploeg. Terwijl we vandaag lieten zien de betere ploeg te zijn. En de hele wedstrijd een ruime voldoende haalden.’