EK U18 Cork: Jet Zwolsman: ‘In 2e helft klapten we erover heen’

Nederlands Meisjes A won de halve finale van het Europees Kampioenschap met 3-0 van Engeland. Niet voor het eerst in dit toernooi lieten de speelsters van bondscoach Marieke Dijkstra 2 verschillende kanten van zichzelf zien in de 2 helften. In de openingswedstrijd tegen Spanje gaf Nederland een 3-0 voorsprong weg, terwijl in de laatste 3 wedstrijden Oranje pas juist na de rust alert was.

Aanvoerder Jet Zwolsman had gehoopt dat het tegen Engeland anders zou gaan. ‘We begonnen niet zo soepel en het lukte weer niet in de 1e helft er vol op te knallen. Goals vielen weer net niet’, zegt de verdedigster van Pinoké over de 0-0 ruststand. Na de pauze stelden de Oranje-meiden, net als in het duel tegen België, toen een 2-1 achterstand werd omgezet naar een 2-5 winst, orde op zaken. Ook tegen Polen waren de laatste 35 minuten veel beter dan de 1e.

‘We gaven in ieder geval niet op’, merkt Zwolsman op. ‘In de 2e helft klapten we er wel overheen.’ Hardop denkend zoekt ze naar een verklaring. ‘Misschien dat we van tevoren al iets veel met de finale bezig waren. Marieke wees ons er natuurlijk wel op dat dat niet de bedoeling was.’

Cruciale corner

Een cruciaal moment in de wedstrijd was de strafcorner die Nederland tegen kreeg. Alle tegendoelpunten tot dan toe had Oranje uit corners gekregen. Speelde dat niet door de hoofden van Zwolsman en haar teamgenoten? ‘Ja, natuurlijk. Maar we hadden veel beeldjes gekeken van Engeland. Ewout had z’n werk weer fantastisch gedaan’, grapt de aanvoerder over de meeluisterende Ewout Schröder, de videoman van Nederlands Meisjes A. ‘Nee, maar we hebben zó veel corneranalyse gedaan dat we precies wisten wie waar stond en of koppel 1 of koppel 2 zou worden aangespeeld. Dus we waren goed voorbereid.’

Ondanks die goede voorbereiding vloog de Engelse corner bij een 0-0 stand toch het doel in. Geen doelpunt, want de bal werd van buiten de cirkel geschoten. ‘Dit was geen variant, maar een mislukte corner. Daar konden we ons niet op voorbereiden en maakten vervolgens een foutje. Dat kan natuurlijk gebeuren. Het was in ieder geval het moment dat we beseften dat we echt zelf de 1-0 moesten maken.’