EK U18 Cork: Dicke maakt droomdoelpunt

Pien Dicke nam in de wedstrijd tegen België het 4e doelpunt van de 2-5 zege voor haar rekening. Misschien niet de belangrijkste treffer, maar zeker de fraaiste van Nederlands Meisjes A. De speelster van hdm liep alleen op keeper Marie Grimard af, op korte afstand gevolgd door 2 verdedigsters. Al vallend schoot zij met haar backhand in, de bal verdween via de lat in het doel.

Als we Marieke Dijkstra moeten geloven was het schot nog niet eens het mooiste gedeelte van Dickes doelpunt. De bondscoach roemde de vrijloopactie van de aanvaller. Dicke legt het zelf uit. ‘We hadden in de rust afgesproken ballen sneller te nemen en voor de verdedigers langs te kruisen. Jet (Zwolsman, red.) gaf de bal mooi op mij en kruiste toen voorlangs. Precies zoals we hadden afgesproken.’

Dat haar schot via het houtwerk in het doel belandde, wist Dicke overigens nog niet. ‘Ik zag hem er zelf niet ingaan. Echt via de lat? Oh, onwijs gaaf. Daar droom ik altijd van’, lacht de spits.

Naar voren pompen

Dickes doelpunt viel toen het Belgisch verzet gebroken was, maar meer dan 50 minuten had Oranje het vrij lastig met de zuiderburen. ‘We hadden een bepaalde press afgesproken, maar eigenlijk lukte die niet op België. Dat leverde een beetje stress op. En, omdat we moesten scoren, gingen we elke bal steeds naar voren pompen. Dat werkte niet zo goed.’

Naast afspraak van het voorlangs kruisen werd in de rust overeengekomen rustiger te hockeyen. ‘Blijven rondspelen en pas inspelen als iemand vrijstaat’, vertelt Dicke. ‘We wisten dat we goed kunnen hockeyen en dat we nog 35 minuten hadden om die 2-1 achterstand om te buigen. Ik denk dat we in de 2e helft hebben laten zien wat we kunnen en elkaar kwaliteiten gebruikt hebben.’