EK U18: Meisjes A net op tijd weer wakker tegen Spanje

Van 24 tot en met 30 juli speelt de Nederlandse Jeugd onder 18 jaar het Europees Kampioenschap in Cork, Ierland. De meiden van bondscoach Marieke Dijkstra openden het toernooi zondagochtend tegen Spanje op de Garryduff Sports Arena. Het werd 4-3; Oranje gaf een 3-0 voorsprong weg in de 2e helft, maar scoorde vlak voor tijd alsnog de winnende.

Die 3-0 voorsprong na 35 minuten was weliswaar wat geflatteerd. Oranje ging zeer effectief met de mogelijkheden om, waar Spanje, dat even vaak de aanvallende cirkel enterde, minder gelukkig was in de afronding. Fay van der Elst opende de score nadat de bal na een scrimmage voor het Spaanse doel bleef liggen.

De Spaanse meiden kregen soortgelijke mogelijkheden, maar keeper Anke van Goudoever lag steeds goed in de weg. Yibbi Jansen bracht halverwege de 1e helft de score op 2-0 met een backhandschot. Nog geen minuut later scoorde de nieuwbakken Oranje-Rood-speelster ook de 3-0 via een soepel uitgevoerde strafcorner.

Spaanse strafcorners

Een 3-0 stand is comfortabel, maar een wedstrijd is dan nog niet gewonnen. De 2e helft liet namelijk een omgekeerd scenario zien, waarin de opponent juist een hoog percentage haalde in de afronding. De strafcorner bleek het geheime wapen bij uitstek van Spanje. Waar de 2 corners in de 1e helft weinig opleverden, krikten Patricia Alvarez (2x) en Alejandra Torres-Quevedo na rust de score zo op tot 3-3.

De laatste treffer viel 3 minuten voor tijd en het leek erop dat Nederland zich met die remise zou moeten verzoenen. Echter, de meiden vochten zich terug en met slechts 60 resterende seconden op de klok kreeg Oranje een strafcorner. Jansen nam plaats op kop cirkel en sleepte de bal achter Paula Ruiz: 4-3. Een knappe mentale comeback van de Oranje-meisjes.

 

Lees ook:

 


Wat vind jij? Praat mee...