EK U18: Geduldig Nederlands Meisjes A richt zich op tegen België

Van 24 tot en met 30 juli speelt de Nederlandse Jeugd onder 18 jaar het Europees Kampioenschap in Cork, Ierland. Na de 4-3 zege op Spanje speelden de meiden maandagmiddag tegen België. De zuiderburen kwamen tot 2 keer toe aan de leiding, maar zagen Oranje er uiteindelijk alsnog met de buit vandoor gaan: 2-5.

De Belgen legden 50 minuten lang een ontzettend degelijke pot op de mat van de Mardyke Sports Arena. Achterin stond het als een huis, Oranje viel aan, maar kreeg weinig echte mogelijkheden. Bovendien sprong België uiterst effectief met de kansen om; de 2 toegekende strafcorners werden beide benut.

Damy Sistermans was de 1e die doel trof. Carmel Bosch maakte namens Nederland de gelijkmaker, na een sterke actie van Felice Albers vanaf het middenveld. Oranje beet zich vervolgens telkens stuk op de Belgische defensie en keek bij rust tegen een nieuwe achterstand aan. Shaunda Ikegwuonu had dat doelpunt voor haar rekening genomen.

Combineren

In tegenstelling tot een dag eerder toen Oranje zich in de 2e helft niet van de beste kant liet zien, leek de rust Nederland nu goed te hebben gedaan. Het bleef geduldig combineren en stukje bij beetje werd de Belgische verdediging afgebroken. Het resulteerde in meer kansen en corners, waaruit Yibbi Jansen in haar 5e poging scoorde. Ruim een minuut later zette Jansen Nederland op voorsprong, toen zij raak schoot vanaf de strafbalstip. Terecht, want de strafbal werd toegekend net voordat Fay van der Elst op prachtige wijze afrondde.

Met de achterstand was het verzet van België gebroken. Nederland zette door en Pien Dicke maakte op schitterende wijze de 2-4. Alleen op de keeper, maar met 2 verdedigers in haar nek schoot zij met haar backhand onderkant-lat binnen. Het slotakkoord was aan Freeke Moes: 2-5.

Nederland heeft nu als enige in Poule A 2 keer gewonnen en staat bovenaan.