EK U18: Yibbi Jansen: ‘Rustig ademhalen, maar niet twijfelen’

Yibbi Jansen gaf zondag in de openingswedstrijd tegen Spanje van het Europees kampioenschap een mooi visitekaartje af met een fraaie hattrick. De nieuwe speelster van Oranje-Rood tekende voor de 2-0 en de 3-0. Maar zonder twijfel was haar 3 treffer, de winnende 4-3, de belangrijkste van de dag. Die viel een minuut voor tijd.

Oranje had na de pauze de Spanjaarden laten terugkomen van een 3-0 voorsprong naar 3-3. Een naar het scheen gelopen wedstrijd, leek uit te draaien op een remise. ‘We kwamen de 2e helft niet meer terug in ons spel’, zegt Jansen over de laatste 35 minuten. ‘We hadden in de rust afgeproken door te bouwen naar de 4-0, maar we kwamen er niet meer uit. Zij gingen alles of niets spelen, onze opbouw lukte niet meer en we hielden ballen te lang vast.’

Toen de gelijkmaker viel in de 69e minuut kwam Nederland even bij elkaar in een kringtje. ‘Dan is iedereen boos op elkaar, de 1 wel wat feller dan de ander. Maar we pepten elkaar ook meteen daarna op en spraken af nog even volle bak te gaan.’

Laatste kans

Die huddle werkte, want uit de afslag volgde een aanval en zowaar een strafcorner; dichterbij waren de Nederlandsen meiden in de 2e helft al niet meer geweest. Een spannend moment voor cornerdame Jansen, die op dat moment precies wist hoe belangrijk die poging kon zijn. ‘Eerst was ik heel blij dat we die corner haalden, maar daarna dacht ik meteen ok, even rustig doen en ademhalen. Maar ik wilde ook niet twijfelen, dus toen ben ik gewoon volle bak gegaan.’

En dus een blije Jansen na de 4-3 zege op een sterke tegenstander op een Europees kampioenschap. ‘Ik vond het een goede ploeg, maar we moeten het er met z’n allen nog maar even over hebben hoe het kan dat we ze zo laten terugkomen. In ieder geval ook erg knap van ons dat we toch nog de 4-3 maken.’