Nederlands Meisjes A knokt zich in lastig duel langs België

Lang beten de meisjes van Nederlands A zich stuk op de hechte verdediging van België, maar een rake strafcorner van Danique van der Veerdonk gooide de wedstrijd open voor Nederland. In een lastige tweede helft hockeyde Oranje zich goed door de wedstrijd, waarbij de wedstrijd uiteindelijk eindigde in een 0-2 overwinning.

België – Nederlands Meisjes A

Zowel Nederland als België won de eerste wedstrijd van het toernooi met ruime cijfers en ging met veel vertrouwen het duel in. Beide teams leken het eerste kwart echter vooral af te tasten, waarbij Nederland iets meer het overwicht had. Tot grote kansen leidde het overigens niet. Na tien minuten was het Teuntje de Wit die de grootste kans kreeg: Bente van der Veldt voerde een succesvolle steal uit, omspeelde een andere Belgische tegenstander en bracht De Wit in stelling om te scoren. De keepster maakte haar doel goed klein, waardoor de speelster van Den Bosch echter niet tot scoren kwam. België bracht daar enkel een poging via een strafcorner tegenover, waarbij Nederland voor het overige deel langzaam de duimschroeven begon aan te draaien.

In het tweede kwart was de eerste grote kans voor België. Een steekpass belandde tussen de Nederlandse verdedigers, waarbij een Belgische aanvalster plotseling alleen op de keeper afging. Doelvrouw Sarah Sinck was echter vroeg van haar lijn en werkte de gevaarlijke bal met de stick weg. Niet veel later was Sinck weer belangrijk met een dubbele redding op een strafcorner van de tegenstander.

Pas in de laatste minuten voor de rust begon de druk van Oranje resultaat te sorteren: Nederland had de bal eindelijk in het doel, zij het niet dat het via een voet ging. Een juiste beslissing overigens. Het was wel het startschot voor een aantal goeie aanvallen. Aanvalster Noor Omrani vond vanuit een scherpe hoek nog de doelvrouw, maar twee minuten voor het rustsignaal was het alsnog raak voor de dames van bondscoach Erik van Driel. Danique van der Veerdonk, één van de lichtpunten in de eerste helft, mocht aanleggen voor een strafcorner, maar trof in eerste instantie een uitloper. De daaropvolgende strafcorner was wel raak: het schot van de Den Bosch-speelster was de lijnstopper bij de rechterpaal te machtig, waardoor Nederland met een 0-1 voorsprong de rust in ging.

Vlak na de rust was Nederland direct dreigend. Zo werd een voorzet van Noor Omrani naast getipt en werd een doelpunt van Luna Fokke afgekeurd, omdat Van der Veldt shoot maakte in het proces. De derde grote kans in vier minuten was alsnog wel raak: Noor Omrani ontving een uitstekende steekbal, omspeelde de keepster en schoot met haar backhand raak.

Vervolgens zette Nederland door en drong België terug op de eigen helft, tot ongeveer drie minuten voor het einde van het derde kwart. Zo mochten Teuntje de Wit (twee keer) en Noor de Baat uithalen, maar de eerstgenoemde trof de keepster op haar weg en De Baat schoot rakelings naast. Tegen het einde begin België zich iets beter onder de druk uit te hockeyen, waardoor zij plotseling twee grote kansen kregen. Tot twee maal toe was er echter een Nederlandse verdediger die de schoten kon blokkeren. Deze trend zette zich in het laatste kwart door, met hetzelfde resultaat: contstant zat een Nederlandse stick in de weg. Zo was Bieke Wijnmalen diverse malen een sta-in-de-weg voor de Belgische aanvalsters.

Door de overwinning op België is Nederland zeker van de halve finales. Spanje won van Frankrijk, waardoor het in een onderlinge ontmoeting met België moet gaan uitvechten wie samen met Nederland naar de halve finale gaat.

’29 Danique van der Veerdonk (sc) 0-1
’34 Noor Omrani 0-2