Nederlands Meisjes A met volle score de halve finales in

Met een honderd procent score gaat Nederlands Meisjes A de halve finales in. Het laatste pouleduel werd gemakkelijk met 8-0 gewonnen. Voor Oranje scoorden Bente van der Veldt en Carlijn Tukkers twee keer. Zij treffen vrijdag in de halve finale Engeland.

Nederlands Meisjes A – Frankrijk 8-0

Nederlands Meisjes A was voor de wedstrijd tegen Frankrijk al zeker van een plek in de halve finale, maar er was nog vertrouwen te winnen in de laatste groepswedstrijd. In het eerste kwart was Franse keepster Domitille Pierrard een grote last voor de Nederlandse aanvallers, aangezien ze diverse schoten wist tegen te houden, inclusief een strafbal. De eerste kans was voor Carlijn Tukkers, die haar inzet naast zag gaan. Diezelfde Tukkers kreeg na een strafcorner van Frankrijk weer een goed kans, maar kon niet genoeg kracht zetten achter de bal. Daardoor kon Pierrard de bal wegwerken. Zij stond later nog meerdere malen op de juiste plek bij inzetten van Luna Fokke, Kiki Rozemeijer en Noor Omrani. Nederland kreeg zelfs een strafbal, een Franse lijnstopper kreeg de bal op de voet, en Danique van der Veerdonk legde aan. Ze koos ervoor om laag in de linkerhoek te schieten, maar de Franse keepster was snel bij de grond. De Fransen leken het vol te houden tot de rust, totdat Nederland twee minuten voor het einde van het eerste kwart alsnog scoorde. Noor Omrani passeerde haar tegenstander op de rand van de cirkel en mikte de bal op de tweede paal. Daar stond Bente van der Veldt om af te drukken: 1-0. Dit maal had Pierrard geen enkele kans.

De Franse keepster ging echter door met uitblinken: via een scrimmage rolde de bal plotseling richting het doel, maar zij wist met een goede reflex de bal van de lijn te halen. Daarna ging het tempo omlaag en viel het ook stil voor het vijandelijke doel. Frankrijk kwam moeilijk van eigen helft af, maar in gevaar kwamen zij zelf ook een stuk minder.  Doelpuntenmaker Van der Veldt bracht als een van de weinigen in het tweede kwart dreiging en bracht Teuntje de Wit in stelling, maar zij schoot naast. Daardoor bleef de minieme voorsprong van 1-0 op het scorebord staan tijdens de rust.

In het derde kwart was het Carlijn Tukkers die Nederland op een 2-0 voorsprong schoot, na zwak verdedigen van de Fransen. Een breedtebal werd onderschept en de Fransen probeerden de bal nog weg te werken. De bal kwam echter terecht bij Tukkers, die niet faalde.

Tot twee maal toe kreeg Oranje daarna een strafcorner, maar in beide gevallen kwam de variant niet goed tot zijn recht. Een minuut later was het alsnog raak en weer was het Van der Veldt met een doelpunt. De speelster van kreeg een dieptebal, omspeelde de keepster op fraaie wijze en sloeg de bal in het doel.

Nederland was na de rust doortastender en kreeg uit een strafcorner een tweede strafbal. Dit maal was het Tukkers die een poging waagde, en met succes: 4-0. De kansen bleven komen, gepaard met vele strafcorners. Pierrard kon zich daarbij nog een aantal keer onderscheiden en daarna ging de storm voor even liggen. Zo konden de meiden van Frankrijk enigszins op adem komen.

In het vierde kwart mocht keepster Sarah Sinck, die de tweede helft speelde, haar eerste redding van de wedstrijd maken. Eerst onderschepte een voorzet, waarna ze ook de rebound met de handschoen wist te stoppen. Niet veel later ging een voorzet langs het Nederlandse doel. Vervolgens scoorde Nederland de 5-0: een snelle counter zorgde ervoor dat Sosha Benninga de bal bij de tweede paal kon leggen. Daar stond Luna Fokke om haar tweede van het toernooi te maken.

Diezelfde Sosha Benninga was een paar minuten voor het einde ook trefzeker. De aanvaller van Amsterdam kwam goed voor haar directe tegenstander en tikte een voorzet van Omrani tegen de touwen. Een paar minuten later schoten Kiki Rozemeijer en Tessa Beetsma de 7-0 en 8-0 binnen uit een strafcorner. Door de overwinning gaat Nederlands Meisjes A de halve finales in met een honderd procent score. De tegenstander daar is Engeland.

’14 Bente van der Veldt 1-0
’33 Carlijn Tukkers 2-0
’36 Bente van der Veldt 3-0
’39 Carlijn Tukkers (sb) 4-0
’51  Luna Fokke 5-0
’56 Sosha Benninga 6-0
’58 Kiki Rozemeijer 7-0
’60 Tessa Beetsma 8-0