Effectief Nederlands Meisjes A naar EK-finale na droomstart

Nederlands Meisjes A mag zich morgen gaan opmaken voor de EK-finale in Santander. Zij wonnen in de halve finale met 6-1 van Engeland, mede dankzij een sterk eerste en laatste kwart. Zo maakte Nederland drie van de vijf doelpunten in het eerste kwart. Daarna zetten de Engelsen nog aan, maar dankzij het effectief omgaan met kansen in de tweede helft won Nederland alsnog.

Nederlands Meisjes A – Engeland 6-1

In een regenachtig Santander haalde Nederland in het eerste kwart snel en vaak uit richting het Engelse doel. Na vijftien minuten stond het team van bondscoach Erik van Driel al met 3-0 voor. Al in de eerste minuten had Oranje al de openingstreffer op de stick, maar in eerste instantie kon de Engelse verdediging de bal nog wegwerken. Zij hadden achter geen antwoord op de actie van Noor Omrani. Zij omspeelde een aantal spelers, zag haar schot gekraakt worden door de keepster, waarna Sosha Benninga uiteindelijk op een leeg doel kon schieten. Haar inzet werd vlak voor de lijn nog aangeraakt door Luna Fokke, waardoor zij de eerste goal op haar naam kreeg.

Daarna kwam Engeland iets beter in het ritme en kreeg zelfs twee grote kansen. Eerst mocht een Engelse aanvaller vrij uithalen na slecht uitverdedigen, maar zag keepster Sarah Sinck redding brengen. Nog geen minuut later moest Sinck weer ingrijpen bij een gevaarlijke voorzet, en met succes. Daarna pakte Nederland het heft weer in eigen handen en scoorde twee keer in twee minuten. Eerst rende Carlijn Tukkers vrij de cirkel in, waarbij haar inzet met de backhand net langs de handschoen van de Engelse keepster vloog.

De eerstvolgende aanval was ook meteen raak voor in dit geval Sosha Benninga. De Engelse defensie gaf de bal op een presenteerblaadje voor Noor de Baat, die kon afleggen op Benninga voor een niet te missen kans. De speelster van Amsterdam rondde in de rebound fraai af, door de bal eveneens met de backhand in de kruising te schieten.

In het tweede kwart viel het een beetje stil op het veld. Engeland had vooral de verdediging iets beter op orde en kreeg zelfs een aantal mogelijkheden om de aansluitingstreffer te maken. In de scrimmage kregen de Engelsen bijvoorbeeld twee grote kansen in een paar secondes. De eerste poging was een prooi voor Sinck, terwijl de tweede knap uit de doelmond werd getikt door Bieke Wijnmaalen, waardoor Nederland uiteindelijk ging rusten met een 3-0 voorsprong. Op basis van het eerste kwart een zeer terechte voorsprong, maar het team van Erik van Driel moest waken voor de Engelsen.

Na de rust viel uiteindelijk de eerste treffer van Engeland alsnog, via een strafcorner. Molly Redgrove schoot hard en laag in de linkerhoek, waarbij keepster Zoë van den Barselaar net te laat was. Het was pas de eerste tegentreffer van Oranje dit toernooi. Engeland speelde op een gegeven moment iets fysieker en dat leek zijn resultaat te sorteren: zij gaven namelijk een stuk meer tegenstand dan in het eerste kwart van de wedstrijd. Nederland herpakte zich echter en de 4-1 was een feit na een goede actie van Noor de Baat. Zij ontving de bal van Rosa Fernig, die overigens een sterke wedstrijd speelde, omspeelde haar directe tegenstander en met een lage backhand vond de vrijstaande Tessa Beetsma.

Daarna probeerde Engeland in de laatste minuten van het derde kwart een nieuwe aansluitingstreffer en een strohalm in deze halve finale te forceren. Het resulteerde in twee strafcorners, die in beide gevallen geneutraliseerd werden door Van den Barselaar. Benninga had nog een grote kans voor Nederland, maar haar solo eindigde met een schot tegen de legguard van de Engelse keepster.

Vijf minuten in het laatste kwart gooide Bente van der Veldt met haar vierde doelpunt van het toernooi de wedstrijd in het slot. Noor de Baat ontfutselde de bal van een Engelse verdediger, bracht Van der Veldt in stelling, die de bal langs de inkomende keepster sloeg. Dit nadat Tukkers al een minuut eerder bijna scoorde.

Engeland probeerde daarna nog een eretreffer te scoren, maar de Nederlandse defensie hield de boel daarna goed dicht, waarbij Tessa Beetsma haar tweede doelpunt en de 6-0. Een nieuwe EK-finale is daardoor een feit. Morgen om 17:00 de finale tegen België.

‘4 Luna Fokke 1-0
’12 Carlijn Tukkers 2-0
’13 Sosha Benninga 3-0
’35 Molly Redgrove (sc) 3-1
’38 Tessa Beetsma 4-1
’50 Bente van der Veldt 5-1
’58 Tessa Beetsma 6-1

Bron: Wordsportpics/Frank Uijlenbroek