Nederlands Meisjes A wint met overmacht de Europese titel

Nederlands Meisjes A heeft het Eurohockey U18 Championship gewonnen. In de finale had Nederland met name in de eerste helft genoeg moeite met België, maar de meiden van bondscoach Erik van Driel trokken de overwinning over de streep mede dankzij hun effectiviteit voor het vijandelijke doel: 5-0.

Nederlands Meisjes A – België 5-0

Nederland trof in de finale van het EK in Santander een oude bekende in België. De twee ploegen troffen elkaar namelijk ook al in de poulefase. Toen had Nederland genoeg moeite met de zuiderburen, maar uiteindelijk wonnen zij met 2-0. De ruime overwinning tegen Engeland (6-1) gaf de ploeg een extra stoot zelfvertrouwen, ook al kwam dat in het eerste kwart lang niet altijd goed tot zijn recht.

Het was aftasten in het eerste kwart, waarbij veel passjes net niet de juiste speler bereikten, vooral op de helft van de tegenstander. Het eerste gevaar liet lang op zich wachten, met Luna Fokke’s voorzet die werd makkelijk door de keepster werd weggewerkt. Langzaamaan wist Nederland wel steeds meer druk te zetten op de Belgen, wat resulteerde in de eerste strafcorner. De eerste en tweede inzet werden nog gestopt door de keepster, maar op de intikker van Bente van der Veldt had ze geen antwoord.

Daarna begonnen de meiden van bondscoach Erik van Driel meteen een stuk vrijer te hockeyen. De voorzet van Noor Omrani bereikte nog Van der Veldt, maar zij werkte de bal net naast. Niet veel later was daar de eerste kans voor België. De slag werd echter makkelijk gestopt door Sarah Sinck.

In het tweede kwart was het Bente van der Veldt die de kar trok voor Oranje. Eerst bracht zij Tessa Beetsma in stelling, maar haar actie liek uiteindelijk stuk in de Belgische cirkel. De Belgen begonnen echter beter in het ritme van de wedstrijd te komen, door iets meer druk naar voren te zetten. Grote kansen leverde het niet op, mede door een slordige uitvoering van overschakelingen.

Een slimme strafcornervariant leverde Nederland vijf minuten voor de rust uiteindelijk een 2-0 voorsprong op: de bal leek in eerste instantie naar vaste sleper Danique van den Veerdonk te gaan, maar de stopper speelde de bal naar Omrani. De speelster van Den Bosch bleef kalm en flatste de bal buiten het bereik van de keepster op de plank

Niet veel later bracht Luna Fokke het verschil zelfs op drie doelpunten. Een foute pass van een Belgische verdediger kwam bij de speelster van HGC terecht, waarbij ze helemaal vrij de bal in de achterste hoek kon schieten. Daardoor zat Nederland in een zetel vlak voor de rust, terwijl de ploeg niet overmatig veel kansen creërde. De effectiviteit voor het doel bleek dit toernooi al vaker een van de sterke punten van het team te zijn, ook vandaag.

Na de rust hield Nederland iets gemakkelijker de controle over de wedstrijd, zonder in eerste instantie gevaarlijk te worden. Ongeveer tien minuten in het derde kwart kwamen zij iets dreigender in de cirkel, met de 4-0 als gevolg. Van der Veldt ontving een afgevallen bal, ontdeed zich van haar directe tegenstander en bediende de volledig vrijstaande Tessa Beetsma bij de tweede paal. Niet veel later lag de bal weer in het doel van België, maar de bal was niet geraakt door een Nederlandse stick in de cirkel.

In het laatste kwart leek het verzet van de Belgen gebroken te zijn. Nederland kreeg nog een paar kleine kansen, waarbij Van der Veerdonk met een rake strafcorner de 5-0 aantekende. Zij pushte hard en laag raak in de linkerhoek. Een minuut later scheerde een backhandslag van Omrani maar net over het doel, maar verder werd er niet meer gescoord.