Oranje Meisjes A delft onderspit tegen Duitse leeftijdgenoten

In een spectaculair tweeluik hebben de Oranje Meisjes A met 4-4 gelijk gespeeld en met 3-2 verloren van hun Duitse leeftijdgenoten. Op de velden van Hilversum bereidden de teams zich voor op het Europees kampioenschap dat over 2 weken van start gaat in het Ierse Cork. Bondscoach Marieke Dijkstra kijkt met een goed gevoel terug.

De Duitsen kenden geen angst voor de regerend Europees kampioen Nederland en schoten zaterdag fel uit de startblokken. Met resultaat, want na 13 minuten stond het eerste Duitse doelpunt al op het scorebord. De meiden van Oranje lieten zich niet uit het veld slaan en vochten zich zelfs naar een 2-1 voorsprong. Toch werd er met een gelijke stand gerust: 1 minuut voor tijd werd er nog een tegentreffer geïncasseerd: 2-2. Die laatste minuten zijn een punt van aandacht voor het team. In de 2e helft vielen nog 4 doelpunten, waarvan het laatste – de 4-4 in de 70ste minuut – voor rekening van de Duitsers kwam.

Zondag leek het erop dat de teams in hun 2e wedstrijd met een 1-1 stand gingen rusten, maar 2 minuten voor de thee viel toch het doelpunt aan Nederlandse kant. Dat mocht uiteindelijk niet baten, want de Duitsen gingen er met de winst vandoor. In een tijdsbestek van 2 minuten troffen de oosterburen 2 keer doel, waardoor de 2-3 einduitslag op het scorebord verscheen.

Nuttig

Ondanks de tegenvallende resultaten, kijkt bondscoach Marieke Dijkstra met een goed gevoel terug op afgelopen weekend. ‘Het waren 2 nuttige wedstrijden. Eerder speelden we tegen het nationale team van Wit-Rusland en tegen Jong Oranje, dan is het ook goed om weer tegen leeftijdgenoten te oefenen. De meiden speelden erg goed op het veroveren van de bal, waar ook een paar keer uit werd gescoord. Verdedigend gaven we alleen veel te veel weg’, zegt Dijkstra. ‘Daar moet gewoon veel meer scherpte en snelheid in komen. Opbouwend gezien hebben we wel stappen gemaakt en zie ik steeds meer dynamiek terug in het spel.’

Onvoldoende bewust

Ook Dijkstra ziet in dat de laatste minuten nog een dingetje zijn voor de meiden. ‘Daar zijn we ons onvoldoende bewust van. Er wordt verkeerd doorgestapt in de press en dan moet je op het laatste moment nog een doelpunt incasseren. Voor ons érg jammer, maar gezien het spel van zaterdag was een gelijke stand wel terecht.’