Nederlands meisjes B wint 3e wedstrijd op rij, jongens verliezen

Nederlands Meisjes B heeft in de Belgische hitte met 7-0 uitgehaald tegen de Engelse leeftijdgenoten. ‘De meiden speelden een sterke wedstrijd’, concludeert bondscoach Steijn Spreij.

‘Het tempo lag erg hoog, de meiden hockeyden goed door de linies heen en aanvallen werden mooi van achteruit opgebouwd over verschillende schijven. Daardoor stonden we na een kwart van de wedstrijd met 1-0 voor. Na 17,5 minuut was er in verband met de hitte een drinkpauze ingelast. In die pauze hebben we het over het spel binnen de 23-meter van Engeland gehad en dat resulteerde in nóg eens 4 doelpunten, waardoor het 5-0 in de rust stond.’

Met 5-0 voorstaan in de rust is een ongekende luxe. Blijft er nog wel wat over voor een coach om dan te bespreken? ‘We hebben gezegd dat het belangrijk is dat de meiden beseften wat ze in de 1e helft goed hadden gedaan en dat ze dat moesten blijven doen. De verwachting was dat de Engelsen fel uit de startblokken zouden schieten, wat ze ook deden. Ze stonden beter, waardoor het voor ons lastiger er doorheen hockeyen was. Met een uiteindelijke 7-0 kijk ik met een tevreden gevoel uit naar de volgende wedstrijd, vrijdag tegen Spanje. Dat team won vandaag ook weer, dus dat gaat een pittige pot worden.’

Nederlands Meisjes B – Engeland 7-0 (5-0)

Jongens verliezen op shoot-outs

De jongens hebben zich niet weten te herpakken na het verlies tegen Duitsland van afgelopen maandag. De confrontatie met Engeland eindigde in de reguliere speeltijd in een 2-2 gelijkspel, waarna op shoot-outs werd verloren. Het is voor coach Michiel van der Struijk moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen.

‘De eerste 20 tot 25 minuten waren we dominant’, zegt hij. ‘Het was eigenlijk een kopie van de wedstrijd tegen Duitsland. Met een 1-0 voorsprong gingen we de rust in, om daarna heel rommelig aan de 2e helft te beginnen. De jongens maakten te veel onnodige fouten. Daar gaan we het woensdagavond weer met ze over hebben, want dat ging tegen Duitsland óók fout.’

Toch kregen de jongens van Van der Struijk nog een paar mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. ‘Maar die maken we gewoon niet af, waarop Engeland op 1-1 komt. Uit 1 van de 4 strafcorners die we hebben gekregen komen we alsnog op voorsprong, maar ook die gaven we weer weg. Uit een strafcornervariant maakte Engeland de gelijkmaker vlak voor tijd. Voor de shoot-outs waren 2 rondes nodig voordat de beslissing uiteindelijk in de 5e bal in ons nadeel viel. Ondanks het verlies blijf ik voor de volgende wedstrijd toch bij de filosofie ‘stick to your plan’.

Nederlands Jongens B – Engeland 2-2 (1-0)

1-0 Jim van de Venne