‘Geen gouden hockeymedailles voor Oranje in Rio’

Gracenote Sports (voormalig Infostrada) publiceerde dinsdagochtend de ‘Virtuele Medaillespiegel’ voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die over 59 dagen beginnen. Daarin voorspelt het databedrijf voor zowel de Nederlandse mannen- als vrouwenhockeyploeg een zilveren medaille. Een half jaar geleden stonden de Oranje Dames nog op goud in de prognoses.

De Argentijnse vrouwen en de Australische mannen hebben de beste papieren voor goud, volgens Gracenote. Gezien de posities op de wereldranglijst is de inschatting bij de mannen niet zo gek – de ploeg van bondscoach Max Caldas staat daarop 2e.

Medaillespiegel

De Nederlandse vrouwen pakten de laatste 2 Spelen de gouden plak en voeren de mondiale ranking nog altijd aan, maar werden in augustus ‘slechts’ 2e op het Europees kampioenschap in Londen en kwamen in december niet verder dan een teleurstellende 5e plek op de Hockey World League in Rosario. Gracenote weegt deze factoren ook zwaar mee in hun voorspellingen. Hoe recenter de resultaten, hoe meer invloed ze hebben.

Inclusief de hockeymedailles voorziet Gracenote uiteindelijk 29 plakken op de Nederlandse medaillespiegel: 7 keer goud, 12 keer zilver en 10 keer brons. Een half jaar geleden waren dat er nog 31: 6 keer goud, 10 keer zilver en 15 keer brons. Over 74 dagen, als de Spelen zijn afgelopen, weten we of de voorspelling klopt.

In 2012 in Londen behaalde Nederland 24 keer eremetaal. 11 meer dan de voorspelde 13.


Wat vind jij? Praat mee...