De 10 mooiste Olympische hockeyfoto’s van fotograaf Koen Suyk

Hockeyfotograaf Koen Suyk won afgelopen jaar de NSP (Nederlandse Sport Pers) prijs voor Sportfoto van het Jaar, met de actiefoto van de Engelse hockeyster Alex Danson. We vroegen de Haarlemmer zijn 10 mooiste Olympische hockeyfoto’s te selecteren. Hieronder zijn keuze, met kort commentaar van de serieuze maar immer laconiek klinkende fotograaf zelf.

Seoul

Nederlandse ontlading na het winnen van het brons in 1998 in Seoul. Marc Benninga scheurde zijn kruisbanden en wordt in de ereronde voortgeduwd door Taco van den Honert.

‘Geestige foto dit toch? Die jongens waren echt blij met de 3e plaats, dat zou nu niet meer zo zijn. Dit was een mooie ereronde.’

OS, finale hockey: Nederland - Spanje 3-1.De Nederlandse hockeyers bedanken het publiek op het erepodium. Door Spanje te verslaan wonnen zij de olympische gouden medaille.

OS, finale Atlanta: Nederland – Spanje 3-1. De Nederlandse hockeyers bedanken het publiek op het erepodium. Floris Jan Bovelander als enige in korte broek.

‘Deze vind ik bijzonder, omdat het met mijn eerste digitale camera was. Die kostte 18 duizend gulden. Ik vond de kwaliteit van de foto’s vreselijk, maar je kon ze eindelijk wel snel doorsturen. Het was ook leuk dat Oranje goud won. De dag ervoor had ik al foto’s gemaakt bij de volleyballers, die ook goud hadden gewonnen.’

OS 2000 Sydney. Hockey mannen. Nederland-Groot Brittannie (4-2). Teun de Nooijer (l) wordt zwaar gehinderd door de Brit Tom Bertram.

OS 2000 Sydney. Hockey mannen. Nederland-Groot Brittannie (4-2). Teun de Nooijer (l) wordt zwaar gehinderd door de Brit Tom Bertram.

‘Wel leuk dat Teun de Nooijer zo zweeft, toch? Het geheim van zo’n foto? Blijven kijken door de zoeker van de camera en dan op de knop drukken. Het gaat allemaal op gevoel.’

Hockey finale Nederland-Korea (3-3). Nederland wint na strafballen. Stephan Veen, op de foto na het derde Nederlandse doelpunt, was met drie doelpunten en de laatste strafbal de man van de wedstrijd.

Hockey finale Nederland-Korea (3-3). Sydney, 2000. Nederland wint na strafballen. Stephan Veen was met drie doelpunten en de laatste strafbal de man van de wedstrijd.

‘Dit was hét moment. De winnende strafbal van Stephan Veen tegen Korea. Ik stond op de goede plek. Alle fotografen zoeken hun eigen plekje, je weet nooit wat er gaat gebeuren in de wedstrijd.’

Hockey dames. Nederland-Spanje 2-1. Mijntje Donners (l) in duel met de Spaanse Carmen Martin.

Hockey dames. Sydney 2000. Nederland-Spanje 2-1. Mijntje Donners (l) in duel met de Spaanse Carmen Martin.

‘Voor deze foto kreeg ik de 1e prijs van de Zilveren Camera in de categorie ‘Sport’. Ik vond het zelf geen winnende foto, maar het was wel leuk om te winnen natuurlijk.’

Londen - Mink van der Weerden heeft de stand op 3-1 gebracht, links Wouter Jolie, tijdens de halve finale van het olympische hockeytoernooi tussen de mannen van Nederland en Groot Brittannie.

Londen – Mink van der Weerden heeft de stand op 3-1 gebracht, links Wouter Jolie, tijdens de halve finale van het Olympische hockeytoernooi tussen de mannen van Nederland en Groot Brittannië.

‘Die ontlading bij Mink. Die er bij hem soms wel, en soms niet. Het was de halve finale tegen Engeland (9-2). Een hele leuke wedstrijd.’

LONDEN - Olympisch goud voor Oranje.Vreugde bij Oranje met in het midden Naomi van As , vrijdag na de Olympische hockeyfinale bij de vrouwen tussen Nederland en Argentinie.

LONDEN – Olympisch goud voor Oranje. Vreugde bij Oranje met in het midden Naomi van As.

‘Deze is leuk hè. Dit is die uitzinnige vreugde, net na het laatste fluitsignaal. Of ik op dat moment zelf blij ben? Nee. Ik ben alleen maar geconcentreerd aan het kijken door mijn zoeker. Achteraf is het leuk. Dit is een lekker plaatje. Die roze achtergrond scheelt ook.’

LONDEN - Het Riverbank Hockeystadion, vrijdag tijdens de Olympische hockeywedstrijd tussen de mannen van Nederland en Nieuw -Zeeland. ANP KOEN SUYK

LONDEN – Het Riverbank Hockeystadion, vrijdag tijdens de Olympische hockeywedstrijd tussen de mannen van Nederland en Nieuw -Zeeland. Sander de Wijn geeft de strafcorner aan.

‘Mooi die lucht met dat stadion en die Olympische ringen. Ik dacht: vandaag ga ik deze maar eens maken.’

LONDEN - Billy Bakker brengt glijdens de stand op 3-1, , vrijdag tijdens de Olympische hockeywedstrijd tussen de mannen van Nederland en Nieuw -Zeeland. Keeper Pontifex is kansloos ANP KOEN SUYK

LONDEN – Billy Bakker brengt glijdend de stand op 3-1 tijdens de Olympische hockeywedstrijd tussen de mannen van Nederland en Nieuw -Zeeland. 

‘Mooi dat ik precies dit moment te pakken had. Er gebeurt veel in de foto.’

LONDEN - Joyce Sombroek stopt de bal tijdens de shoot -out ,woensdag tijdens de have finale van het Olympische hockeytournooi tussen de vrouwen van Nederland en Nieuw-Zeeland. Nederland wint na shoot outs.

LONDEN – Joyce Sombroek tijdens de shootout van de halve finale van de Olympische Spelen tussen de dames van Nederland en Nieuw-Zeeland. 

‘Mooie actiefoto toch? Joyce stopt de bal hier tijdens de shootout.’

 

Alle foto’s @KNHB en @ANP. Fotograaf Koen Suyk werkte lang voor het ANP en is nu al jaren freelancer. 

 

Als eerste op de hoogte? Download de OranjeHockey app. Dichtbij Oranje.


Wat vind jij? Praat mee...