Dit zijn de Olympische medailles van Rio 2016

De organisatie van Rio 2016 heeft dinsdagavond in Rio de Janeiro de olympische medailles gepresenteerd aan de wereld. Thomas Bach, de president van het Internationaal Olympisch Comité was in het Barra Olympisch Park bij de lancering aanwezig: ‘Vandaag markeert de start van de laatste fase van aftellen naar de allereerste Olympische Spelen in Zuid-Amerika.’

Het ontwerp

Het ontwerp van de medailles symboliseert de relatie tussen de kracht van Olympische helden met die van moeder natuur. Zo zien we aan de ene kant van de medaille een afbeelding van Niké, de Griekse godin van de overwinning, staand voor het Panathinaiko Stadion en de Akropolis. Aan de andere kant pronkt het Rio 2016 logo met daaromheen laurierbladeren, die verwijzen naar de kracht van de natuur.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Spelen zijn de medailles in het midden iets dikker dan aan de rand. De naam van de sport waarvoor het eremetaal wordt gewonnen staat in de buitenrand gegraveerd.

Feitjes

  • Gewicht medailles: een halve kilo
  • Totaal aantal medailles: 2.488
  • Aantal gouden medailles: 812
  • Aantal zilveren medailles: 812
  • Aantal bronzen medailles: 864*

*Er zijn meer bronzen medailles dan gouden en zilveren, omdat bij verschillende vechtsporten als judo en boksen altijd 2 bronzen medailles worden uitgereikt.

Zilver Goud Brons - Rio 2016

Foto: Rio2016/Alex Ferro

Het Olympisch erepodium

Naast de medailles werden ook de Rio 2016 erepodia onthuld. Deze zijn gemaakt van organische materialen en symboliseren volgens de organisatie de tropische natuur van Brazilië. De podia zijn zo ontworpen dat deze na de Olympische Spelen als meubels kunnen worden hergebruikt.

Rio 2016 - Olympisch Podium

Foto: RIO 2016/Alex Ferro

 


Wat vind jij? Praat mee...