Gonzalo Peillat: ‘Dit was de beste wedstrijd uit ons leven’

Gonzalo Peillat heeft zich dinsdag niet bepaald populair gemaakt in Duitsland, het land waarin hij volgend seizoen speelt, bij Mannheim. Mede dankzij zijn 3 rake strafcorners gaven de Argentijnen de Duitsers een snoeiharde dreun, vol in het gezicht: 5-2. ‘Ze zullen me nu wel haten in Duitsland.’

Het is de allereerste keer dat de Argentijnse mannen in de finale van het olympisch hockeytoernooi staan. ‘Dit was de beste wedstrijd uit ons leven’, blikt Peillat terug. ‘We waren geweldig. Alles ging perfect. We hebben verdedigd als een blok en kunnen nu alvast gaan dromen van de finale.’

Hattrick Peillat

Peillat was messcherp. Uit de eerste 3 strafcorners scoorde hij gelijk 3 keer. Er was toen nog maar een half uur gespeeld. Bij de 3e strafcorner was het sterk de vraag of de bal buiten de cirkel werd gestopt, maar de videoscheidsrechter keurde de treffer goed. Na rust kwamen de Argentijnen zelfs met 5-0 voor, een zinderende wedstrijd dus, waarin de Duitsers in het laatste kwart nog terugkwamen tot 5-2.

RIO DE JANEIRO - Argentina supporters during the semifinal men Argentina-Germany (5-2). COPYRIGHT KOEN SUYK

(foto: KNHB/Koen Suyk)

Niet op z’n Duits

Ondanks de riante voorsprong bleven de Argentijnen vechten tot de allerlaatste seconde. ‘We konden niet gaan feestvieren. We wisten dat Duitsland een paar keer in de laatste seconden gescoord had’, zegt Peillat. ‘Die wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, die was geweldig. Daarin scoorden ze 2 keer in de laatste 45 seconden. Wij dachten alleen maar: dat gaat ons niet gebeuren. We gingen dood voor elke bal.’

‘De finale wordt een thuiswedstrijd’

De supporters vierden de overwinning wel alvast. De laatste minuten van de wedstrijd waren de meest sfeervolle minuten van de Olympische Spelen tot nu toe. Bij een stand van 5-2 wisten alle Argentijnen in het goed gevulde stadion – die overduidelijk in de meerderheid waren in vergelijking met de Duitsers – dat de overwinning binnen was.

De Argentijnen op de tribunes zongen of sprongen en zwaaiden met hun shirt of met een sjaal. ‘Het publiek is geweldig. Het voelt alsof we in Argentinië zijn’, zegt Peillat. ‘Alle fans uit Argentinië zullen naar de finale komen. Dat wordt een thuiswedstrijd voor ons. En dat niet alleen, maar ook de volgende beste wedstrijd uit ons leven.’

RIO DE JANEIRO - Celebrating Argentin players after the semifinal men Argentina-Germany (5-2). Pedro Ibarra (Arg) (m), left Manuel Brunet (Arg) and right Lucas Rey (Arg) . COPYRIGHT KOEN SUYK