Herrezen Barrionuevo: ‘Argentinië-Nederland is de mooiste wedstrijd’

Vijf jaar geleden, na de teleurstellende zevende plaats van Las Leonas op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, werd de grootste Argentijnse strafcornerneemster aller tijden Noel Barrionuevo op 32-jarige leeftijd geslachtofferd en uit de selectie gezet. Woensdag in Tokio leidde ze haar land met twee sleeppushes alsnog naar de olympische finale en voltooide ze haar wonderbaarlijke herrijzenis. Vrijdag wacht de clash met aartsrivaal Nederland.

Als na de gewonnen halve finale tegen India (2-1 winst) de naam van Barrionuevo valt, verschijnt er op het gezicht van voormalig Wereldspeelster van het Jaar en oud-SCHC-aanvaller Delfina Merino een glimlach. ‘Wat Noel voor ons gedaan heeft, is onbeschrijfelijk. Ze speelde deze wedstrijd fantastisch.’

De olympische finale tegen Nederland van vrijdag wordt voor Barrionuevo haar 344ste interland. Ze heeft inmiddels de leeftijd bereikt van 37 jaar. Viervoudig olympiër Barrionuevo was met haar sleeppush één van de steunpilaren van het Argentijns elftal in het tijdperk van Luciana Aymar, acht keer uitgeroepen tot de Wereldspeelster van het jaar. Met Argentinië veroverde Barrionuevo in 2010 de wereldtitel door in de finale Nederland met 3-1 te verslaan, een wedstrijd waarin ze een hoofdrol opeiste door de 2-0 te scoren. Óók op haar cv staan de bronzen olympische medaille van 2008 en de zilveren olympische medaille van 2012. De Champions Trophy won ze zes keer (2008, 2009, 2010, 2012, 2014, 2016).

Noel Barrionuevo wordt door een teamgenoot van Argentinië in de armen gevallen na de 2-1 tegen India. Foto: Koen Suyk

Dat was niet de manier waarop ik afscheid van Las Leonas wilde nemen Barrionuevo over haar verbanning uit het Argentijns elftal

Het hart van Barrionuevo huilde toen ze na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro door toenmalig bondscoach Gabriel Minadeo aan de kant werd geschoven, omdat hij vond dat ze te oud was. ‘Dat was niet de manier waarop ik afscheid van Las Leonas wilde nemen. Ik wilde mijn carrière op een waardige manier afsluiten’, blikte Barrionuevo woensdag terug op de pijnlijkste periode uit haar hockeyloopbaan.

De verdediger vocht zich terug in de selectie en werd onder leiding van de huidige bondscoach Carlos Retegui benoemd tot aanvoerder. Wel was de grootste strafcornerneemster van Argentinië aller tijden haar vaste plek op de kopcirkel kwijt. Barrionuevo was onder meer ingehaald door de 25-jarige Agustina Gorzelany, die in de Pro League overtuigde met haar sleeppush. Ook gaf Retegui de voorkeur aan de 18-jarige Valentina Raposo, die voorafgaand aan de Spelen pas twee interlands speelde, maar in Tokio al twee keer scoorde met een hard geslagen strafcorner.

Las Leonas vieren feest na het bereiken van de finale van de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Koen Suyk

Met rake twee sleeppushes leidde ze haar land naar de finale tegen Nederland

Van de zes strafcorners in de gewonnen kwartfinale tegen Duitsland (3-0 winst) werden er twee verzilverd, een prima gemiddelde. Maar woensdag in de eerste helft tegen India liep het nog niet. Uit de eerste twee strafcorners wist Argentinië niet te scoren. Wat ook niet meehielp, was dat eerste neemster Gorzelany met haar hoofd tegen een speelster van India botste en een snee in haar voorhoofd opliep, waardoor ze met een verband om moest spelen.

Met een achterstand van 1-0 nam de druk op de jonge strafcornerneemsters alleen maar toe. Toen na achttien minuten hockeyen voor de derde keer een strafcorner mocht worden genomen, koos Argentinië eens niet voor de nieuwe generatie, maar werd teruggegrepen naar de meest ervaren speelster van de selectie. Het voelde als een flashback toen Barrionuevo vanaf de kop van de cirkel een sleeppush op het doel van India afvuurde en de bal in de rechterbenedenhoek pushte (1-1). Als een raket ging haar rechtervuist de lucht in. Het was schitterend om te zien. Het was haar honderdste officiële doelpunt voor Argentinië.

Nog mooier werd haar wederopstanding in de 36ste minuut. Twee keer was het Gorzelany opnieuw niet gelukt een strafcorner te verzilveren, toen wederom een beroep werd gedaan op vedette Barrionuevo. Ze schreef haar eigen sprookje. Via de uitloopster van India pushte ze de 2-1 op de plank, uiteindelijk de winnende goal. Aan het eind van haar tweede hockeyleven leidde Barrionuevo haar land eigenhandig naar de finale en een olympische medaille.

Noel Barrionuevo juicht na het maken van de 1-1. Foto: Koen Suyk

Nederland is onze eeuwige rivaal. Zij zijn de favoriet, maar wij spelen vaak een goede wedstrijd tegen ze.

‘Dat er in de loop der jaren andere strafcornerschutters zijn opgestaan, heeft me nooit onrustig gemaakt. Ik voelde geen enkele vorm van druk. Ik ben altijd kalm gebleven’, waren de stoïcijnse woorden van Barrionuevo na haar nieuwste heldendaad.

Vrijdag in de finale wacht aartsrivaal Nederland, waartegen ze de afgelopen vijftien jaar tal van memorabele wedstrijden hockeyde. In de eindstrijd gaat Argentinië op jacht naar de eerste olympische titel in het vrouwenhockey. ‘Veel mensen hadden ons al afgeschreven, maar het is ons toch gelukt de finale te halen. Nederland is onze eeuwige rivaal. Zij zijn de favoriet, maar wij spelen vaak een goede wedstrijd tegen ze. Hopelijk wordt het een prachtige finale. Argentinië-Nederland is de mooiste wedstrijd om te spelen.’


9 Reacties

 1. valley-in-the-alps

  NL 🦁 is het aan hun stand verplicht deze laatste hindernis te nemen tegen de #2 van de wereld … Argentinië, de onaantastbare Pan American kampioen. Sinds 2000 2x zilver en 2x brons op de OS … knap dat de Lionesses in de top meedraaien zonder sterke nationale competitie.

 2. RobV

  @valley-in-the-alps Ik weet niet hoe het niveau van hun competitie is maar ik weet wel dat ze als nationaal team heel veel meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen en trainen dan de Oranje dames. Ze kunnen zich wat dat betreft beter voorbereiden.

 3. valley-in-the-alps

  @RobV … 🌎 Sportbond in 1908 opgericht, ‘n lange geschiedenis .. aantal spelers nu 93k … ‘n verdrievoudige tov het jaar 2000. 🏑 Hockey sobre césped en Argentina

 4. RobV

  @valley-in-the-alps. Ja, en? Het klopt gewoon wat ik zei.

  1. SanderE

   Daar twijfelt niemand aan Rob.

 5. lexi-b

  NED-ARG staat in een groot toernooi garant voor spektakel. Wie hierrinert zich de ontmoeting van Rio? Dat was de wedstrijd waarin Joubert de hoofdrol opeiste. Ik verheug me op deze finale, maar hoop wel op een andere scheids.

 6. RobV

  @lexi-b Volgens de officiële website fluiten Laurine Delforge en Sarah Wilson de finale.

  1. lexi-b

   Dank vd update Rob.

 7. hansasscheman

  Respeto para Barrionuevo y su equipo.


Wat vind jij? Praat mee...