Historisch goud voor Argentinië na schitterende zege op België

Argentinië heeft donderdag in Rio de Janeiro voor de allereerste keer in de geschiedenis goud veroverd op het olympisch hockeytoernooi. De Argentijnen versloegen de Belgen in de finale met 4-2. Het laatste Argentijnse doelpunt viel in de laatste minuut. Gonzalo Peillat scoorde 1 keer en kroonde zich met 11 goals tot topscorer van het toernooi.

Beide ploegen maakten er vooral voor rust met aanvallend hockey een spectaculaire wedstrijd van. In het 1e kwart vielen al 3 doelpunten. Het waren de Belgen die in de 3e minuut als eerst toesloegen. Loïck Luypaert flatste de bal de cirkel in, waarna Tanguy Cosyns ‘m binnentipte: 1-0. Een droomstart voor de Belgen.

Argentijnse storm

Toch overleefden ze de Argentijnse storm daarna niet. Het hele stadion, dat bijna uitverkocht was, dacht dat Gonzalo Peillat de 1e Argentijnse strafcorner zou nemen, maar hij legde af op aanvoerder Pedro Ibarra. Die haalde uit en via de Belg Florent van Aubel belandde de bal in het doel. Kort daarop denderden de Argentijnen door. Nadat de bal uit een vrije slag van richting was veranderd en voor de stick van Lucas Vila belandde, speelde hij Ignacio Ortiz aan, die doeltreffend uithaalde: 2-1.

Vervolgens liet Peillat weer van zich horen. Uit een strafcorner, waar doelman Vincent Vanasch nog aan zat, maakte hij de 3-1. Ook na rust hadden de Belgen het moeilijk, maar ze vochten voor wat ze waard waren. Gauthier Boccard bracht alle Belgische hoop op goud terug door na een prima slalom de 2-3 binnen te schieten.

Goal laatste minuut

In de slotfase vergooiden de Belgen hun kansen. Ze kregen 2 strafcorners, maar bij de 1e zat uitgerekend specialist Tom Boon net op de bank. Bij nummer 2 probeerde Boon een variant, maar die ging hopeloos mis. 17 seconden voor tijd, toen de Belgen met een vliegende keeper gingen spelen, straften de Argentijnen het af. Agustin Mazzilli onderschepte een verkeerde pass en kon de bal zomaar het doel inlopen, waarna zijn medespelers massaal het doel bestormden en het Argentijnse feest kon beginnen.

België – Argentinië 2-4 (1-3)

‘3 Tanguy Cosyns 1-0
’12 Pedro Ibarra 1-1 (sc)
’14 Ignacio Ortiz 1-2
’21 Gonzalo Peillat 1-3 (sc)
’45 Gauthier Boccard 2-3
’59 Agustin Mazzilli 2-4