IJzersterk Argentinië onttroont olympisch kampioen Duitsland

Regerend olympisch kampioen Duitsland is door Argentinië onttroond: de Duitsers verloren in de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met 5-2 van de Argentijnen. Los Leones, 7e op de wereldranglijst, behaalden daardoor de finale en leverden een historische prestatie. Wat opviel was de dodelijke effectiviteit van de Argentijnen: elke halve kans bleek een goal. Man van de wedstrijd was Gonzalo Peillat. Hij sleepte in de 1e helft alledrie de strafcorners die Argentinië versierde feilloos en snoeihard binnen.

Beide ploegen toonden zich aanvallend in de openingsfase, maar kwamen niet tot uitgespeelde kansen. Het was Gonzalo Peillat die de Argentijnse toeschouwers uit hun dak liet gaan in de 8e minuut. Hij sleepte de 1e strafcorner van de wedstrijd direct binnen: hard in de linkerhoek. En nog geen 3 minuten later maakte de strafcornerspecialist zich helemaal onsterfelijk voor het Argentijnse publiek. Ook de 2e strafcorner van de wedstrijd pushte hij met macht 10 raak. In diezelfde linkerhoek. Florian Fuchs kwam eind van het 1e kwart het dichtst bij de aansluitingstreffer, maar de Argentijnse goalie Juan Vivaldi kwam sterk uit waardoor Fuchs niet tot scoren kwam.

3 uit 3

De Duitsers zochten in het 2e kwart nadrukkelijker de aanval. Vivaldi moest opnieuw in actie komen, op een voorzet, en Fuchs mikte net naast met zijn backhand. Halverwege het 2e kwart volgde de 1e strafcorner voor Duitsland, maar de sleep van aanvoerder Moritz Fuerste werd er knap uitgetikt door Vivaldi. Tegen een strafcorner die daar snel op volgde voor Argentinië werd succesvol bezwaar gemaakt door diezelfde Fuerste. Even daarna kon Duitsland de strafcorner tegen echter niet voorkomen. Mats Grambusch maakte een domme stopfout in de cirkel en kreeg de bal op zijn voet. Er kwam nog een Argentijn inglijden voor de tip, maar Peillat sleepte gewoon zelf zijn 3e binnen. 3 uit 3, en een hattrick voor de Argentijn, die tot afgelopen seizoen bij HGC speelde. Of de bal wel buiten de cirkel gestopt werd was moeilijk te zien. Een twijfelgeval, maar de videoscheidsrechter gaf aan dat de scheidsrechter het bij het juiste eind had om de goal toe te kennen.

Rust

Meteen na rust hadden de Duitsers de kans om iets terug te doen. Een prima voorzet werd echter op een haar na gemist door Timur Oruz. De niet-hockeyers juichten, maar de bal was niet aangeraakt in de cirkel. Duitsland bewaarde ondanks de achterstand de rust, maar liet zich verrassen door de Argentijnen, die er dicht op zaten en af en toe sterk een pass onderschepten. Dat leidde zelfs tot de 4e treffer voor Argentinië. Een snelle uitbraak werd prachtig afgerond door Joaquin Menini. Hij tikte al vallend hoog binnen, nadat de Duitse keeper Nicolas Jacobi al gezien was. Argentinië liet het initiatief vervolgens wat meer aan Duitsland en begon zelfs al met tijdrekken, maar de Duitsers maakten daar niet optimaal gebruik van. In de afronding was het steeds ‘net niet’. Niklas Wellen had de Duitse treffer op zijn stick uit de kluts, maar raakte de bal niet goed. Ook Fuchs was, inglijdend, opnieuw dichtbij, maar miste een backhandvoorzet op een paar centimeter. De Argentijnen op de tribune waren inmiddels alvast luidruchtig feest aan het vieren.

In het 4e kwart speelde Duitsland vol op de aanval, maar een knappe steal leidde de counter van Argentinië in. En die was, zoals elke kans in deze wedstrijd raak. Lucas Vila sloeg keihard binnen. De Duitse doelman Jacobi stond erbij en keek ernaar. 5-0. In een wanhoopspoging om nog iets te forceren wisselde Duitsland Jacobi al voor een veldspeler met nog 13 minuten op de klok. Dat leverde een aantal kansen op. Nadat een Duitse strafcorner op de voet van de Argentijnse lijnstop belandde pushte Fuerste de daaropvolgende strafbal binnen: 5-1. Maar met nog 9 minuten op de klok bleek het, zelfs voor de Duitsers, niet meer mogelijk om de benodigde inhaalslag te maken. Via Christopher Ruhr werd het nog 5-2, maar daar bleef het bij. Argentinië speelde de sterren van de hemel, overklaste olympisch kampioen Duitsland, en plaatst zich daarmee overtuigend voor de finale.

Argentinië – Duitsland 5-2 (3-0)

‘8 Gonzalo Peillat 1-0 (sc)
’11 Gonzalo Peillat 2-0 (sc)
’27 Gonzalo Peillat 3-0 (sc)
’35 Joaquin Menini 4-0
’46 Lucas Vila 5-0
’50 Moritz Fuerste 5-1
’57 Christopher Ruhr 5-2