In the spotlights: Duitse revanche op komst?

Een ongelooflijk aantal van 76 hockeywedstrijden dendert tijdens de Olympische Spelen in Tokio als een waterval over ons heen. Elke dag vissen wij er een opvallend affiche tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: Duitsland – Argentinië. Aanvang – we kunnen het niet mooier maken – 02.30 uur.

Alweer Argentinië?
Tsja. We ontkomen er niet aan. Los Leones zijn inderdaad stamgasten geworden van deze rubriek. In de poulefase waren de leeuwen zelf geregeld een prooi voor hun tegenstanders. We hebben het eerder geschreven: hun plek in de kwartfinales hing aan een zijden draadje. De laatste poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland was praktisch een knock-outduel.

En nu dus…?
Weer een wedstrijd van Argentinië. Inderdaad. Het is, in onze bescheiden ogen, de mooiste kwartfinale – afgezien die van Nederland. Omdat we in deze rubriek alleen wedstrijden behandelen van buitenlandse teams, viel die af. De laatste twee olympische kampioenen staan tegenover elkaar. Vuurwerk dus! En twee teams waarbij de poulefase niet geheel gladjes verliep.

Het verhaal van de Argentijnen kennen we nu wel. Hoe zit dat met Duitsland?
Vele Nederlandse hockeyvolgers zullen weten hoe Die Honamas de groepsfase afsloten: met die 3-1 zege op Oranje. Maar hoe gladjes die overwinning tot stand kwam, zo wisselvallig acteerde Duitsland in die wedstrijden daarvoor. Goed begonnen, weggezakt, opgestaan, nog verder weggezakt en weer herrezen als een feniks. Van Duitse degelijkheid is dit toernooi amper sprake. Dit team kan op een goede dag van iedereen verliezen (Zuid-Afrika) en van iedereen winnen.

Hoe goed kennen ze elkaar?
Vrij behoorlijk. Duitsland en Argentinië speelden in april nog twee keer tegen elkaar in Buenos Aires voor de Pro League. Beide keren won Duitsland, beide keren scoorden de bezoekers drie keer (2-3 en 0-3) en beide keren scoorden Constantin Staib en Christopher Rühr. Die twee technisch begaafde spitsen krijgen zondag dus extra bewaking.

Op wie moet je je geld zetten?
Duitsland heeft dit toernooi toch net wat meer geïmponeerd dan ‘Houdinië’ Argentinië. De overwinningen tegen Groot-Brittannië en Nederland waren meer dan terecht. In die wedstrijd was Duitsland echt machtig. En het spijt ons te zeggen, maar een aantal Argentijnse routiniers is echt over hun top heen. Zijn zij na de do-or-die-wedstrijd tegen de Kiwi’s nogmaals in staat op een topprestatie te leveren? De Duitse selectie oogt frisser en uitgebalanceerder. Bovendien heeft Duitsland wat goed te maken.

Dat gaat waarschijnlijk over een rekening die nog open staat?
Precies. Duitsland is inmiddels vijf jaar ongeslagen tegen Argentinië. Maar die laatste nederlaag was ook meteen een hele pijnlijke. We gaan in gedachten even terug naar de Spelen van Rio, waar Duitsland de poule won. In die groep zat ook Argentinië, dat derde werd. In hun eerste ontmoeting won het publiek, het werd 4-4.

Enfin, ze kwamen elkaar daarna weer tegen in de halve finale. Dat kwam omdat ze allebei hun kwartfinales wonnen. En die wedstrijd werd een onvergetelijke voor de Argentijnen, die absoluut de underdog waren. De corners van Gonzalo Peillat vlogen de Duitsers om de oren. Joaquin Menini en Lucas Vila deden de rest. Na vijftig minuten leidde de ploeg van Carlos Retegui met 5-0. Vijf-nul! Twee late Duitse treffers deden niet af aan het feestje van Los Leones, die ook de finale wonnen. Liefst negen spelers die toen werden afgedroogd, kunnen vannacht revanche te nemen.


2 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Duitsland gaat deze winnen, ze hebben veel meer kwaliteit dan Argentinie.

  2. Linksbuiten

    Het zou me niet verbazen als Retegui twee keer gaat verliezen. Bij de mannen (inmiddels gebeurd), maar ook bij de vrouwen. En beide keren van Duitsland.


Wat vind jij? Praat mee...