In the spotlights: Ierland-Groot-Brittannië (v)

Een ongelooflijk aantal van 76 hockeywedstrijden dendert tijdens de Olympische Spelen in Tokio als een waterval over ons heen. Elke dag vissen wij er een opvallend affiche tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: Ierland-Groot-Brittannië. Zaterdag 31 juli. Afslag: 13.45 uur.

Waarom juist dit duel?
Het is niet alleen de allerlaatste poulewedstrijd van het olympisch toernooi, maar ook een wedstrijd waarin veel op het spel staat voor Ierland. De vice-wereldkampioen staat met nog een duel te gaan op een vierde plaats, die recht geeft op een plek in de kwartfinales, maar de Ieren voelen de hete adem in de nek van India. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne staat vijfde met een gelijk aantal punten als Ierland maar een minder doelsaldo. De mogelijkheid bestaat dus dat Ierland na de poulefase de koffers kan pakken.

Dus we moeten het duel van India ook in de gaten houden?
Jazeker. India treft zaterdag het nog puntloze Zuid-Afrika. Op basis van de uitslag van het duel tussen India en Zuid-Afrika weet Ierland wat hen te doen staat tegen Groot-Brittannië. Een voordeel heeft Ierland wel. Voordat zij aan hun duel beginnen is de uitslag van India – Zuid-Afrika al bekend.

Het kan dus zijn dat de Ieren moeten winnen of dat een punt voldoende is voor plaatsing of dat zelfs een kleine nederlaag de toegang tot de kwartfinales verschaft.

De volgorde in de poule komt tot stand op basis van het aantal behaalde punten, gevolgd door het aantal gewonnen wedstrijden, doelsaldo, aantal gemaakte doelpunten, onderling resultaat en aantal gemaakte velddoelpunten.

Elena Tice juicht nadat ze heeft gescoord voor Ierland tegen Duitsland op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Kan Ierland het duel met Groot-Brittannië met zelfvertrouwen tegemoet zien?
Nee, niet echt. Zoals beschreven verloren de Ieren van India, een wedstrijd die gewonnen had moeten worden want dan waren ze al zeker van de kwartfinales. Dat heeft het zelfvertrouwen niet echt goed gedaan. Bovendien is Groot-Brittannië niet een gemakkelijke kluif voor Ierland.

Hoe zit dat met onderlinge confrontaties?
Tijdens het onlangs gehouden EK speelden beide landen nog tegen elkaar. Nou ja, zo ongeveer dan. Ierland speelde op het EK tegen Engeland, dat by far hofleverancier is van de Britse ploeg. Zestien van de negentien speelsters komen uit Engeland. Goed, dat EK-duel in de strijd om de plekken vijf tot en met acht werd door de Britten met liefst 5-1 gewonnen. Ook op het EK 2019, het WK 2018 en het EK 2017 was Engeland telkens de bovenliggende partij. En ook in Tokio zijn de Britten favoriet voor de overwinning.

Het Britse talent Fiona Crackles  in duel met de Duitse Selin Oruz tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

All-in op Groot-Brittannië?
Het is een veilige keuze om je geld in te zetten op Groot-Brittannië. Ierland is dan wel winnaar van het WK-zilver, maar na deze prachtige prestatie is de ploeg er eigenlijk niet meer in geslaagd om te verrassen. En ook al is Groot-Brittannië niet meer de ploeg van het olympisch goud van Rio, de ploeg moet in staat worden geacht de Ieren te verslaan.

Staat er nog een rekening open?
De Ieren willen graag bewijzen dat ze geen eendagsvlieg zijn geweest met het WK-zilver en wat er dan mooier dan winnen van de grote buurvrouw Groot-Brittannië? De 5-1 nederlaag op het EK in Amstelveen deed best wat pijn bij Ierland.


Wat vind jij? Praat mee...