In the spotlights: India – Argentinië (m)

Een ongelooflijk aantal van 76 hockeywedstrijden dendert tijdens de Olympische Spelen als een waterval over ons heen. Elke dag vissen wij er een opvallend affiche tussen twee buitenlandse teams eruit. Vandaag: India – Argentinië. Afslag: 02.30 uur.

Waarom moet ik voor dit duel de wekker zetten?
Omdat de druk er vol op zit bij olympisch kampioen Argentinië. De Argentijnen hebben evenveel punten als Spanje en Nieuw-Zeeland: vier. Eén van deze ploegen legt hoogstwaarschijnlijk het loodje in de groepsfase. Argentinië staat zelfs vijfde, al geeft dat een vertekend beeld. Ze hebben namelijk een wedstrijd minder gespeeld dan hun directe concurrenten. Hoe dan ook, de verschillen zijn ongemeen klein in poule A.

Hoe is Argentinië in deze toch vrij benarde situatie beland?
Dat de Argentijnen van Australië zouden verliezen, is niet zo’n verrassing. Maar het gelijkspelletje op de openingsdag tegen Spanje zou de ploeg van dubbelcoach Carlos Retegui nog wel eens duur komen te staan. In de slotfase verspeelden Los Leones – vlak na een gele kaart voor Nico Keenan – een 1-0 voorsprong. Het werd dus 1-1. Spanje en Nieuw-Zeeland zijn morgen vrij, dus dit is het moment bij uitstek om weer in de top-4 te belanden.

Hoe staat India ervoor?
Iets beter, maar de ploeg van Graham Reid is ook nog niet in veilige haven. Ze wonnen twee keer (van Spanje en Nieuw-Zeeland) maar gingen wel heel hard onderuit tegen Reids vaderland Australië (7-1). Da’s absoluut geen voordeel, wanneer het doelsaldo een rol gaat spelen. Wel een pluspunt voor India: ze spelen nog tegen Japan, dat – helaas voor bondscoach Siegfried Aikman – de zwakste broeder lijkt in deze spannende poule.

Hoe goed kennen ze elkaar?
Vrij goed. Hoewel de Pro League in duigen viel door corona konden deze teams elkaar in april wel twee keer treffen. Dat gebeurde op het olympische complex Cenard in Buenos Aires. Op eigen grond ging Argentinië er twee keer af: eenmaal in de reguliere tijd, een keer via shoot-outs. De Zuid-Amerikanen zullen beducht zijn op de Indiase corner van Harmanpreet Singh. Die pushte er drie binnen, in die twee duels.

Op wie moeten we ons geld zetten?
Beide ploegen zijn enorm wisselvallig. Hoge pieken, diepe dalen. En dus vaak het kijken waard. We gaan voor een ‘3’ op het virtuele totoformulier. Een gelijkspel dus, waarin de neutrale kijker de grootste winnaar wordt. Veel goals, leuke individuele acties, een paar kaarten en een ultranerveuze slotfase. Komt dat zien! Een uitslag? 3-3.

Staat er nog een rekening open?
Wat was het enige team dat Argentinië klopte op weg naar de olympische titel van 2016? Inderdaad, India. Dat gebeurde logischerwijs in de groepsfase, het werd toen 2-1. Natuurlijk een vervelend moment voor de Argentijnen en een aanleiding voor revanchegevoelens. Die nederlaag was echter ook een kantelpunt voor Los Leones. Ze knokten zich naar de derde plek in de poule en de rest is…hockeygeschiedenis. Overigens geven die cijfers van de poulefase in Rio ook aan dat Argentinië echt nog niet hoeft te wanhopen. Sterker nog: ze mogen nog dromen van een schitterend slot. Ook in Brazilië sprokkelden de Argentijnen vier punten in hun eerste drie duels.


Wat vind jij? Praat mee...