In the spotlights: India lonkt naar eerste finale sinds 1980

Een ongelooflijk aantal van 76 hockeywedstrijden dendert tijdens de Olympische Spelen in Tokio als een waterval over ons heen. Elke dag vissen wij er een opvallend affiche tussen twee buitenlandse teams uit. Dit keer: India-België. Dinsdag 3 augustus. Afslag: 03.30 uur.

Er zit een Nederlands tintje aan dit duel, toch?
Ja, de wedstrijd staat onder leiding van Coen van Bunge. Het is alweer zijn zesde wedstrijd in Tokio. Ook was hij al acht keer videoscheidsrechter, de functie die Van Bunge zal vervullen bij de andere halve finale tussen Australië en Duitsland.

Hoe kwam India in de halve finales terecht?
Door een 3-1 overwinning op Groot-Brittannië. Dat zijn duidelijke cijfers, maar de Britten waren zeker na rust de betere ploeg. India koesterde na twee kwarten een 2-0 voorsprong, maar ze lieten zich daarna wel erg in de verdediging drukken en gaven vervolgens zeven strafcorners weg, waarvan de Britten er slechts eentje van wisten te benutten. En die kansen moet je de Belgen niet geven.

Je doelt op Alexander Hendrickx?
Ja, het strafcornerfenomeen van de Red Lions. Hendrickx is in Tokio in bloedvorm en schoot al tien keer raak vanaf de kop van de cirkel. Dit toernooi heeft hij een conversiepercentage van iets meer dan veertig procent. Dat is indrukwekkend. Ook tijdens het kwartfinaleduel met Spanje was hij belangrijk. Niet alleen tekende hij voor de gelijkmaker, maar schoot hij ook de bevrijdende 3-1 binnen.

Alexander Hendrickx scoort een van zijn vele treffers op de Olympische Spelen van Tokio uit een strafcorner. Foto: Koen Suyk

Hoe goed kennen India en België elkaar?
Wel redelijk goed. Ze speelden vorig jaar in de Pro League twee keer tegen elkaar. India won de eerste confrontatie, België de tweede. Dat tweede duel was ook de laatste ontmoeting tussen beide landen. Opvallend, voor die nederlaag bleef India in zes duels op rij ongeslagen tegen de Belgen.

Op wie moeten we ons geld zetten?
Het zou mooi zijn als India weer een hoofdrol kan spelen in het mondiale tophockey. Een prachtige beloning voor alle inspanningen het Indiase hockey weer op de kaart te krijgen. Het is duidelijk dat India in deze halve finale de ‘sentimental favourite’ is. Maar als we al die sentimenten opzijzetten, is België dé favoriet voor het bereiken van de finale.

Staat er nog ergens een rekening open?
Jazeker. India heeft wat dat betreft nog wel een appeltje te schillen met België. Vijf jaar geleden tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kwamen beide landen elkaar tegen in de kwartfinales. India leidde bij rust met 1-0, maar de Belgen slaagden er in om die achterstand om te draaien in een 3-1 overwinning. Opnieuw spatte een olympische droom van India voortijdig uiteen. Aan die pijn moet in Tokio een einde komen.


15 Reacties

 1. TJSmit

  Hoe laat spelen ze? Winst van India lijkt me prachtig voor het hockey. Overwinning op GB is natuurlijk symbolisch ook mooi geweest. Een beetje alsof Indonesië óns zou verslaan ;-).

 2. barteenkhoorn

  Ik ga er mijn wekkertje voor zetten. Verwacht een heerlijke pot. Hoop dat India wint. België was niet super overtuigend tegen Spanje.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Spannende eerste helft! Beide ploegen doen nog niet voor elkaar onder. Ik verwacht voor de tweede helft dat Belgie met meer balbezit gaat winnen.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Kijken naar de strafcorner: Hendrickx scoort 41% van de strafcorners. Janssen (1) en Van de Weerden (0) kwamen niet verder dan 4%. Waarschijnlijk had een Tim Swaen het een stuk beter gedaan. Voor Delmee is het belangrijk dat er een nieuwe topschutter komt, de vraag is of Janssen daar na dit toernooi wel voldoende kwaliteit voor heeft. Wellicht kan Beins de komende jaren in deze rol groeien.

  1. SanderE

   Ik hoop dat de cijfers dit keer kloppen. Maar kijk jij alleen door een Bloemendaal bril?

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Van de Weerden, Van Ass, Hertzberger zijn allemaal 30+. Naast Janssen, Swaen en Beins, wie is er nog meer? Casper van der Veen wellicht in de toekomst 😉

  3. SanderE

   Van Ass is nog geen 30🙃

  4. luchtisblauwgrasisgroen

   Ok 29.5 - maar hij is ook geen topcorner schutter 🙃

  5. SanderE

   Daar zal Janssen vast een rol in (blijven) spelen.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Ouch: de Belgische commentator zegt zojuist ‘De Nederlanders geloven het nog steeds niet maar de EK was een voorbereidingstoernooi.’ De Belgen staan met een been in de finale, voor de tweede keer op rij. En zijn regerend Wereld Kampioen. Ongekend.

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Belgie verdiend gewonnen, India was alleen eerste helft echt goed. Ik voorspel dat de finale Belgie - Duitsland gaat worden.

  1. barteenkhoorn

   Ik ga met je mee en de Duitsers pakken het goud. Corner België, m’n .Hendricks is echt ongekend. Verwacht niet dat Janssen zal verdwijnen, vond hem verdedigend 1 vd betere dit toernooi. Vd Weerden is voorbij.

 7. Linksbuiten

  Het is te hopen dat India brons wint. Ik begrijp uit de media dat het land op z'n kop staat. Men hoopt dat de 'golden years' uit de vorige eeuw gaan herleven. Het zou goed zijn voor het internationale hockey als India weer volwaardig meedoet.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Zou mooi zijn als ze komende WK in eigen land winnen.

 8. philchapel

  België-India 5-2. Klaar.


Wat vind jij? Praat mee...