In the spotlights: kan stuntploeg India ook Las Leonas temmen?

Een ongelooflijk aantal van 76 hockeywedstrijden dendert tijdens de Olympische Spelen als een waterval over ons heen. Elke dag vissen wij een opvallend affiche tussen twee buitenlandse teams eruit. Vandaag ‘die andere halve finale’: India – Argentinië.

Zullen ze nog een stem hebben, die vrouwen van India?
Ongelooflijk. Wat kwam er een orkaan van geluid uit de kelen van de Indiase internationals na afloop van dé stunt van dit toernooi. Ze schreeuwden zich schor toen ze de 1-0 tegen Australië over de streep hadden getrokken. De ene na de andere corner van de Hockeyroos werd gepareerd door de defensie, onder leiding van die schier onverslaanbaar keeper Savita. Zij en doelpuntenmaker Gurjit Kaur (die achternaam spreek je overigens uit als ‘Koor’) werden na afloop het meest bejubeld. Oh, en niet te vergeten Sjoerd Marijne, de bondscoach van India.

De Nederlandse link naar deze halve finale.
Zeer zeker. Maar niet de enige. ‘Onze’ oud-international Janneke Schopman is assistent-coach bij de toernooisurprise. Alsof dat niet genoeg is, was Toon Siepman de afgelopen jaren als cornertrainer betrokken bij de ploeg. Hij gaf doelpuntenmaker Kaur training, tijdens de coronaperiode zelfs via Facetime. Het Indiase succes heeft dus een flink oranje tintje.

Is het voor Argentinië ook zo verrassend dat ze nog meedoen voor goud?
Nee en ja. Argentinië is natuurlijk al jaren een vaste klant in de internationale top van het vrouwenhockey. Waarschijnlijk waren Las Leonas door velen vooraf bij de laatste vier getipt. Ze hebben geniale spelers, met een spectaculaire goede balhandeling en een coach – de immer bevlogen Carlos Retegui – die vijf jaar geleden de mannen olympisch goud bezorgde. Maar Argentinië heeft ook een keerzijde. We hebben het eerder aangehaald. Hoge pieken, diepe dalen. Ze begonnen het toernooi met een 3-0 zeperd tegen Nieuw-Zeeland. Je weet wel, dat Nieuw-Zeeland dat kansloos was tegen Nederland.

Hoe goed kennen ze elkaar?
Ze hebben de beelden van elkaars wedstrijden van dit toernooi hard nodig. Want onderlinge duels, die zijn er de laatste jaren amper geweest. Voor een interland tussen beide landen moeten we vier jaar terug: naar de halve finales van de Hockey World League. Toen won Argentinië probleemloos: 3-0. De goals kwamen toen van drie speelsters die ook morgen meedoen: Rocio Sanchez, Maria Granatto en Noel Barrionuevo.

Op wie moet ik m’n geld zetten?
In de kwartfinale zouden we geen stuiver hebben gegeven voor de kansen van India tegen Australië. En eigenlijk zouden we nu ook all-in gaan op Argentinië. Al het geld dus op blauw-wit, vanwege de surplus aan kwaliteiten. Want nog zo’n stunt van India, dat is een overtreffende trap van het woord ‘wonder’.

Staat er nog een rekening open?
Door de vrij bescheiden status van de Indiase vrouwen, zijn er in de onderlinge resultaten vrij weinig gevoeligheden te vinden. We gooien het op de eerzucht van de Argentijnen, die zich na twee magere mondiale toernooien ongetwijfeld willen aantonen dat Las Leonas nog steeds heel hard kunnen brullen.


7 Reacties

 1. llinders

  Zou wat zijn als India de finale zou halen maar het zal Argentinië worden vanwege hun fysieke spel, wat toegelaten zal worden door de scheidsrechters. De tegenstander van Argentinië is niks van te zeggen, dat heeft de poulewedstrijd wel bewezen. Nu komt ook de spanning erbij kijken, en Nederland haalt niet drie wedstrijden het niveau van de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

 2. RobV

  Voor Sjoerd Marijne zou het prachtig zijn, zo’n finaleplek. Gevoelsmatig heeft India het meer verdiend dan Argentinië dat eigenlijk alleen tegen Duitsland echt heeft kunnen overtuigen. Veel hangt ook af van wat de referees toelaten. Komen de Argentijnen weg met hun harde en (soms) gemene spel of worden er direct kaarten getrokken? Fysiek komt India wat tekort, technisch niet. Waarschijnlijk zullen de Argentijnen India toch onderschatten. Ik zie wel kansen voor India. Ik denk ook dat de Argentijnen minder goed met druk en verwachtingen kunnen omgaan dan een ploeg als Nederland. Wanneer Las Leonas moeite hebben met scoren, dan zal de druk nog verder toenemen en hun coach is ook niet de rustgevende factor. Het zou me niet verbazen als India de langste adem heeft. Voor het hockey zou het ook goed zijn.

  1. SanderE

   Met de door jou genoemde “Argentijnse cornerspecialist” moet het vast en zeker helemaal goed komen..🤭 Uiteraard tegen Nederland in de finale.

 3. RobV

  @SanderE. Het element druk komt nu ook wel om de hoek kijken, zoals gezegd. In het verleden heeft dat wel eens verlammend gewerkt bij Las Leonas, ook op het afgelopen WK. Ze voelen de druk van een hele natie, dat ligt toch wat anders dan bij ons. We gaan het zien. Ik zou India niet afschrijven.

  1. tictac

   Want de druk bij Nederland komt alleen van de reaguurders op hockey.nl?

  2. SanderE

   Afgelopen wedstrijd tegen Duitsland niks van gemerkt. Ik vond ze erg goed en direct spelen. In NL wordt op elk toernooi verwacht dat ze het toernooi winnen. Met daarbij een hoop (nietszeggende) beeldscherm coaches. Ik denk dat onze teams wel degelijk druk voelen bij elk toernooi.

 4. valley-in-the-alps

  Mentale instelling en ervaring spreekt in het voordeel van Argentinië. Geweldige progressie, echter de stunt tegen Australië zal India niet kunnen herhalen. Er is niets mis met de kwaliteit en spelvreugde bij de dames van Argentinië ... enkele jeugdteams vanuit Argentinië ontvangen op ‘n toernooi ... nimmer saai.


Wat vind jij? Praat mee...