McFerran: even gepasseerd bij Kampong, onomstreden bij Ierland

Nederland won maandag in Tokio met 4-0 van Ierland, maar dat had makkelijk 8-0 kunnen zijn, wanneer Ayeisha McFerran niet een wereldpartij stond te keepen. Voor haar moet het een soort bekroning zijn geweest na een moeilijk seizoen bij Kampong, waar ze van coach Pieter Bos niet altijd het vertrouwen voelde. Zonde voor McFerran was wel dat ze in de wedstrijd tegen Nederland bij de 4-0 een fout maakte.

Met haar stick pakte McFerran knap een strafcorner van Oranje. Met haar handschoen stopte ze schoten van onder meer Frédérique Matla en Margot van Geffen. Met haar klomp hield ze kanonskogels van Maria Verschoor en Lidewij Welten tegen. Het is slechts een greep uit de vele reddingen van McFerran, die haar ploeg lang op de been hield. Tot elf minuten voor tijd bedroeg de achterstand van Ierland slechts 1-0, marginaal gezien het machtsvertoon van Oranje.

Lidewij Welten met Ierland-keepster Ayeisha McFerran. Foto: Koen Suyk

 

Het was de moeilijkste tijd uit mijn carrière McFerran over het afgelopen seizoen, toen ze weleens gepasseerd werd bij Kampong

 

Als ze na de wedstrijd het compliment in ontvangst neemt over haar spel, volgen plichtmatige quotes als: ‘Het is mijn werk om ballen tegen te houden’. Het raakt haar veel meer wanneer zich een gesprek ontvouwt over het afgelopen seizoen bij Kampong, waarin coach Pieter Bos haar in sommige wedstrijden passeerde voor Ivana Stavasius. Op het wereldkampioenschap van 2018 werd McFerran nog uitgeroepen tot beste keepster van het toernooi, nu was ze opeens niet onomstreden meer bij Kampong.

‘Het afgelopen seizoen was de moeilijkste tijd uit mijn carrière. Daarvóór had ik nog nooit een fase meegemaakt waarin het wat minder ging’, vertelt de normaal gesproken goedlachse McFerran, maar nu trekt ze een ernstig gezicht.

‘Het heeft me duidelijk gemaakt dat ik nooit iets als vanzelfsprekend mag zien. Dat ik altijd moet blijven vechten. Eén van de dingen die van Nederland zo’n mooi hockeyland maken, is dat er zoveel talent rondloopt. De coach vond dat ik voor sommige wedstrijden niet de juiste keeper was. Dat moest ik respecteren, maar ik was het er niet mee eens. Het tastte bovendien mijn zelfvertrouwen aan. Maar het heeft me ook veel geleerd. Het heeft me bewuster gemaakt van waar ik mee bezig ben. Bovendien ben ik er mentaal sterker van geworden. Ik ben nu een betere keeper.’

Keepster Ayeisha McFerran keepte tegen Nederland een heerlijke wedstrijd, maar ging in de fout bij de 4-0. Foto: Koen Suyk

Aan het eind van de wedstrijd deed McFerran zichzelf tekort

Tegen Nederland was de eerste drie kwarten niet te zien dat het zelfvertrouwen van McFerran eerder dit seizoen een knak had gekregen. Wat jammer voor haar is, is dat ze zichzelf niet beloonde met een foutloze wedstrijd, maar de 4-0 had moeten voorkomen. Ze verkeek zich op een strafcorner van Frédérique Matla, die dwars op het midden pushte. Ook bij de 3-0 had ze iets overtuigender kunnen ingrijpen. Al duikend zwaaide ze met haar stick over de bal heen, waarna Leurink raak tipte.

‘Ik baal vooral van de 4-0. Dat was echt mijn fout. Ik heb het team daar laten zakken. Ik weet niet wat er gebeurde, het was een error in mijn hoofd’, zegt McFerran. ‘Over het algemeen ben ik erg tevreden over hoe ik deze wedstrijd heb gekeept, laat dat duidelijk zijn. Maar met die laatste goal deed ik mezelf tekort. Die had ik echt moeten pakken.’


6 Reacties

 1. hockey-coach

  leuk artikel. ga vooral zo door redactie en verslaggevers. Door dit soort inzichten maakt het hockey leuker en concentreren we niet alleen op Nederland. Hier krijgen we inzicht dat ook andere landen proberen aan te haken met de top. Dit vergeten mensen meestal die her veel reageren. NL en de rest van de wereld blijft echt niet stil staan en het is daarom zo knap wat ze doen! Dit wordt vaak vergeten en werwacht dat NL even de gouden plak gaat ophalen. In 1990-2000 was Australie percies zo. Ik zou dus zeggen niet klagen dat er geen tegenstander van formaat is, maar genieten dat NL zich zo goed kan blijven ontwikkelen.

 2. Freekie

  Even?! Ze was hoofdklasse onwaardig, echt gênant zwak

  1. ellenharmsen

   Je hebt geen idee wat daar speelde en wat dat doet met een mens! Ze is een topkeeper!

 3. paul-opgenhaffen

  Ik ben benieuwd Ellen, vertel het maar. Je weet er veel van. Kom maar op met je insidestory

 4. Freekie

  Ik heb ook nooit was over haar gezegd als persoon. Maar puur als keeper, kwam ze duidelijk tekort in de hoofdklasse.


Wat vind jij? Praat mee...