Oltmans: ‘Een verdiende overwinning voor België’

Een verdiende overwinning voor België, vond India-bondscoach Roelant Oltmans de 3-1 nederlaag in de kwartfinale. ‘België nam vanaf het 1e moment het initiatief. Op een paar momenten na waren wij niet in staat om goede aanvallen op te zetten. België verdiende de overwinning.’

India kwam in het 1e kwart nog op voorsprong, maar het zat er eigenlijk geen moment in dat India de wedstrijd zou winnen. Met name in het 3e en 4e kwart waren de Belgen veel sterker. Den Bosch-speler Sebastien Dockier zette België met 2 goals op een 2-1 voorsprong, waarna oud-Bloemendaler Tom Boon de eindstand 10 minuten voor tijd op 3-1 bepaalde.

RIO DE JANEIRO - Sébastien Dockier (Belg.) has scored 1-1 during the quarterfinal men hockey Belgium-India (3-1) . left Florent Van Aubel (Belg.), right Jerome Truyens (Belg.) COPYRIGHT KOEN SUYK

(foto: KNHB/Koen Suyk)

‘We zijn het jongste team op de Spelen’

Na de 3-1 wisselde Oltmans zijn keeper voor een veldspeler, maar het was schrikbarend om te zien dat België daarna de betere ploeg bleef. ‘Ook met een vliegende keeper zijn we niet vaak genoeg in hun cirkel geweest, terwijl we wel mogelijkheden hebben gehad om in hun cirkel te komen’, zegt Oltmans.

Hij wijt de nederlaag van zijn ploeg, die in juni tijdens de Champions Trophy in Londen nog 2e werd, aan onervarenheid. ‘Vergeet niet dat wij het jongste team op de Spelen zijn. Voor veel van hen is dit de 1e ervaring op zo’n hoog niveau. Die ervaring heb je nodig om dit soort wedstrijden te winnen. Natuurlijk hebben we wel wat ervaring opgedaan bij de Hockey World League en de Champions Trophy, maar de Olympische Spelen…dat is wat anders.’

Tom Boon

Tom Boon, die de 1e wedstrijden in de poulefase vanwege een blessure miste, vond de overwinning dikverdiend. ‘We kwamen achter, maar we wisten dat we beter waren. Dat hebben we gezien ook, vooral in het 3e en het 4e kwart. Toen waren we echt 10 keer beter dan India. In het 4e kwart hebben zij de bal amper aangeraakt. We zijn de afgelopen tijd enorm gegroeid en dat hebben we vandaag laten zien.’

In de halve finale speelt België tegen de winnaar van Nederland-Australië. Wat is de voorkeur van de oud-Bloemendaler? ‘Ik hoop op Nederland. Daar spelen een paar vrienden van me in.’

RIO DE JANEIRO - Tom Boon (Belg.) scored 3-1 during the quarterfinal men hockey Belgium-India (3-1) COPYRIGHT KOEN SUYK