Olympische finale: klassieker tussen Nederland en Argentinië

De olympische finale van Tokio krijgt met Nederland-Argentinië een heerlijk affiche: de klassieker van het internationale vrouwenhockey. Las Leonas wonnen in de halve finale met 2-1 van India. Speelster van de wedstrijd was de 37-jarige aanvoerder Noel Barrionuevo, die Argentinië met twee rake sleeppushes van een 0-1 achterstand naar een 2-1 voorsprong leidde.

Verrassend genoeg was het deze halve finale India, de huidige nummer zeven van de wereld, dat vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. Er was nog geen twee minuten gehockeyd of Gurjit Kaur, die India in de kwartfinale tegen Australië naar de winst had gesleept (1-0), pushte uit een strafcorner al de openingsgoal binnen. De 35-jarige Argentijnse keepster Belén Succi greep naar haar hoofd, omdat ze het gevoel had dat ze de 1-0 had kunnen voorkomen.

Gurjit Kaur heeft India in de tweede minuut op een 1-0 voorsprong gezet. Foto: Koen Suyk

Gelijkmaker van Argentinië

Vervolgens ging Argentinië op jacht naar de gelijkmaker. Agustina Albertarrio was een plaag voor de verdediging van India. Over de hele eerste helft gezien haalde zij drie van de vier strafcorners voor Argentinië. Eén daarvan werd na achttien minuten hockeyen genomen door de 37-jarige aanvoerder Noel Barrionuevo, die in Tokio haar vierde Olympische Spelen speelt. Via de lijnstop van India sleepte ze knap de 1-1 in de rechterbenedenhoek. De gelijkmaker was verdiend.

De andere drie strafcorners van Argentinië voor rust werden niet verzilverd. In het tweede kwart haalde India twee strafcorners. Eén daarvan werd op doel gepusht. Met een redding voorkwam Succi een doelpunt van India.

De vuist van Noel Barrionuevo gaat de lucht in nadat ze een strafcorner heeft benut. Foto: Koen Suyk

Bijna viel vlak voor tijd de 2-2

Drie minuten na rust haalde Argentinië met de sleep van Agustina Gorzelany een strafcorner uit een strafcorner. Deze keer was het Barrionuevo die het weer mocht proberen. De routinier pushte via een uitloopster van India de 2-1 op de plank. Dolblij besprongen haar teamgenoten haar, alsof de plaats in de finale al binnen was.

Met een heerlijke duik over de grond voorkwam de Argentijnse keepster Succi dat een strafcorner van India de 2-2 opleverde. Twintig seconden voor tijd was de gelijkmaker dichtbij, maar trok Succi met een redding met haar voet op een tip-in van India de wedstrijd over de streep. Daardoor wordt de finale van Tokio 2020 een herhaling van de olympische finale van 2012. Toen was het Nederland dat met 2-0 won.

200 miljoen kijkers in India

Marijne vertelde dat hij na afloop met ‘een dubbel gevoel’ rondliep. ‘Enerzijds ben ik natuurlijk teleurgesteld omdat we de finale niet hebben gehaald, maar aan de andere kant ben ik heel trots op deze  meiden’, zei de coach. ‘Ik vind dat we het vandaag met name in het vierde kwart heel goed hebben gedaan. In de eerste drie kwarten was de intentie wat minder. Dat heeft volgens mij voor een deel ook met zenuwen te maken. Die meiden zijn, in tegenstelling tot Argentinië, natuurlijk niet gewend om dit soort wedstrijden te spelen.’

Sjoerd Marijne verlaat het veld na de verloren halve finale. Foto: Koen Suyk

De verrassende prestatie van zijn team tijdens deze Olympische Spelen heeft heel wat losgemaakt in India. Marijne: ‘Mijn tweet na de kwartfinale is helemaal viraal gegaan. Mijn telefoon ontplofte daarna. De mensen in India leven enorm mee, ze zijn trots op de vrouwen. Ze zijn zo blij, we brengen ze zoveel geluk. Ik heb begrepen dat er naar de wedstrijd van vandaag 200 miljoen mensen hebben gekeken.’

Zij zullen de ploeg vrijdagmorgen ook steunen als tegen Groot-Brittannië wordt gestreden om een bronzen plak. ‘Als we dan de energie aan de dag kunnen leggen die we vandaag in het laatste kwart hebben laten zien, wie weet. Als we brons halen, zou dat een droom zijn. Vooral voor de mensen in India.’

Argentinië – India 2-1 (1-1)
‘2 Gurjit Kaur 0-1 (sc)
’18 Noel Barrionuevo 1-1 (sc)
’36 Noel Barrionuevo 2-1 (sc)


9 Reacties

 1. valley-in-the-alps

  Argentinië terecht in finale … conditioneel gesloopt … lof voor het team India … 🇳🇪

 2. RobV

  Laten we hopen dat het niet een ‘duel der strafcorners’ wordt, want dan krijgen de Oranje dames het lastig. Argentinië buiten de cirkel houden en het spel van de afgelopen wedstrijden doortrekken.

  1. hockeyliefhebber12

   Verwacht niet dat het zo’n duel zal worden dat de strafcorners beslissend zullen zijn. Als NL zo speelt s vandaag en in de kwartfinale gaat het denk ik een hele mooie wedstrijd worden. Ik vind Argentinië niet heel goed spelen.

 3. GoalieJunior

  Dat wordt leuk met mijn Argentijnse vrouw op de bank....

  1. Mark Bouwman

   Ben je WA 👑 ?

 4. RobV

  @hockeyliefhebber12 Afwachten hoe het gaat. In het algemeen vind ik dat de Oranje dames vaak meer moeite met de Argentijnen hebben dan nodig is. Misschien ook omdat hen vanuit het verleden is aangepraat dat het zo’n clash der giganten is. We hebben vaak teveel respect voor ze.

 5. boomer

  De bal is rond, leuk al de meningen over wat en hoe het zal moeten gebeuren. Iedere wedstrijd is weer anders , zeker op de OS.

 6. René Winteraeken

  En India.......nu al proficiat met de bonzen plak!? 👍🤞

 7. valley-in-the-alps

  Heel bijzonder de openhartigheid van Marc Lammers in gesprek bij Humberto … zijn blunders in de voorbespreking Finale OS 2004 in Athene. Mentale voorbereiding zelf ondermijnd door uitspraken die hij nooit had mogen doen … veroorzaakte stress bij het team plus Marc waarschuwde voor een 0-1 achterstand tegen de Duitsers … hun gevaarlijkste wapen is de counter! 🤔 … juist ja … gelukkig was zijn assistent Alyson Annan en die zal dezelfde fout niet maken.


Wat vind jij? Praat mee...