De Olympische Spelen in cijfers (Dames)

Waar de mannen nog met lege handen terug naar Nederland vlogen, brengen de dames een zilveren plak mee naar huis. Ook op het gebied van de gemiddelde lengte, aantal doelpunten, aantal wissels, aantal aanvragen bij de videoscheidsrechter en het aantal aanvallen in de vijandelijke cirkel scoren de dames van bondscoach Annan telkens een 2e plek. Er is precies 1 eerste plek weggelegd voor de dames. Welke dat is, lees je hieronder. 

Oudste land

Leeftijd zegt niets, althans, als je gemiddeld wat ouder bent dan de rest. Het oudste land van de Spelen werd namelijk kampioen. Groot-Britannië is goed voor een gemiddelde leeftijd van 27,8 jaar. De oudste ‘bes’ op de Spelen is ook een Britse. Kate Richardson Walsh valt met haar 36 jaar die eer te beurt.

Langste land

Naast de oudste, herbergt Nieuw-Zeeland ook de langste dame van deze Spelen. Mede dankzij de 1 meter 87 grote Brooke Neal is de gemiddelde lengte van het team 1 meter 76. Waar de Nederlandse mannen nog met deze ’titel’ aan de haal gingen, komen de dames op een 2e plek. 1 meter 71 is de gemiddelde Nederlandse, waarbij Willemijn Bos met 1 meter 81 het langst is. Daar zijn ze het in Rio overigens niet mee eens, want daar zijn ze er van overtuigd dat Kitty van Male de 1,96 toucheert.

Doelpunten

Wederom een 2e plek voor Oranje, en wederom achter Groot-Britannië. De Britse dames vonden in totaal 21 keer het net, waarbij Helen Richardson-Walsh en Alex Danson ieder 5 doelpunten maakten. Bij Nederland evenaarde Maartje Paumen dat aantal, waardoor ze samen met de 2 Britten gedeeld topscorer van het toernooi is geworden.

Voor 4 landen gold een absoluut scorings-dieptepunt, want China, India, Japan en Zuid-Korea maakten ieder slechts 3 doelpunten in 5 wedstrijden.

Totaal aantal doelpunten: 129

Wissels

In Duitsland houden ze blijkbaar wel van wisselen. De mannen voerden in totaal namelijk 677 wissels door, de vrouwen gingen daar met 4 overheen en komen zo op een totaal van 681 wisselingen van de wacht. De Argentijnse bondscoach wisselde het minst vaak: ‘slechts’ 220 keer. Daarbij moet wel worden vermeld dat Argentinië 6 wedstrijden speelde en Duitsland 8. Alyson Annan wisselde met Nederland 646 keer, wat weer een 2e plek in dit klassement oplevert.

Totaal aantal wissels: 5339

Videoscheidsrechter

Een felbegeerde prijs als we de statistieken er op naslaan. Zowel China, Nieuw-Zeeland als Argentinië maakten het meest gebruik van de scheidsrechter achter het televisiescherm. Wederom is er voor Nederland een 2e plek weggelegd. Die moet wel worden gedeeld met Australië, Spanje, Groot-Britannië, Duitsland, India en Zuid-Korea. Alleen Japan (3) en de VS (6) vroegen minder referrals aan.

Totaal aantal aanvragen: 82

Strafcorners

Daar is ‘ie dan, de enige 1e plek voor Nederland. Er werden in 8 wedstrijden 29 strafcorners gehaald door de dames van Oranje. Daaruit werden 8 doelpunten gemaakt, waarvan 5 door Maartje Paumen. Op een gedeelde 2e plek komen Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten met 21 strafcorners. De VS had daar 6 wedstrijden voor nodig, Nieuw-Zeeland speelde, net zoals Nederland, 8 stuks.

India had een 100% score uit alle strafcorners die zij haalden. Dat waren er in totaal wel slechts 2…

Totaal aantal strafcorners voor: 168 (47 doelpunten)

Meest aanvallende ploeg

Met 249 cirkelintredes was Nieuw-Zeeland de meest aanvallende ploeg dit toernooi. Dat leverde de Oceaniërs uiteindelijk een 4e plek op in de eindrangschikking. Nederland eindigde, hoe kan het ook anders, met 216 cirkelinvallen op een 2e plek en maakte 20 doelpunten. China en India delen de twijfelachtige eer om de rode lantaarn te dragen. Beide teams kwamen niet vaker dan 67 keer in vijandig cirkelgebied.

Totaal aantal cirkelintredes: 1653

Kaarten

Net zoals bij het mannentoernooi hielden de scheidsrechters ook bij de vrouwen alle rode kaarten op zak. De groene kaart werd 76 keer getrokken, geel was er 36 keer. Met 10 gele kaarten heeft Oranje ook hier beslag gelegd op de 2e plek in dit klassement. In totaal zaten alle dames bij elkaar 5,5 uur op het strafbankje.

Alle Nederlandse statistieken

Nederland
Gemiddelde leeftijd 26,3
Gemiddelde lengte 1,71
Aantal doelpunten 20
Aantal wissels 646
Aantal video referrals 7
Strafcorners voor 29
Strafcorners tegen 11
Aanvallen in cirkel tegenstander 216

2 Reacties

  1. sooph

    Maar Kate Richardson Walsh is ouder dan Sally Rutherford. Zij is namelijk 36. 😬

    1. vlugge-japie

      Scherp Sooph, we hebben het aangepast!


Wat vind jij? Praat mee...