De Olympische Spelen in cijfers (Heren)

Het zwarte gat na de Olympische Spelen is een feit. Wat moet er nu (massaal) worden gekeken tot het volgende grote internationale toernooi in 2017 (het EK in het vernieuwde Wagener Stadion) van start gaat? Om nog even in olympische sferen te blijven zijn we tot onze nek in de statistieken gedoken en daaruit komen de volgende cijfers naar voren. 

Oudste land

Met een gemiddelde leeftijd van 30,1 jaar was Argentinië veruit het oudste land van deze Spelen. De oudste speler in de selectie van de Argentijnen was Juan Vivaldi. De doelman is goed voor 37 lentes. De speler die het gemiddelde bij de Argentijnen nog enigszins omlaag wist te halen was de 24-jarige Gonzalo Peillat.

Langste landen

De titel van langste landen komt niet geheel verrassend op naam van Nederland en Duitsland. Beide landen zijn goed voor een gemiddelde lengte van 1 meter 83. Toch zit de langste speler van de Spelen niet in 1 van deze 2 teams, maar komt die uit voor Ierland. Conor Harte is met zijn 1 meter 96 exact 1 centimeter langer dan zijn tweelingbroer David Harte. Opmerkelijk genoeg zijn er maar liefst 4 landen met exact de zelfde gemiddelde lengte. Zowel de Belgen, Nieuw-Zeelanders, Australiërs en Ieren zijn 1 meter 80 lang.

Doelpunten

‘Als je 1 goal meer maakt dan je tegenstander, win je’, zei Johan Cruijff. Die uitspraak slaat helaas alleen op directe wedstrijden, want in totaal maakte Nederland (op België met 29 goals en Argentinië met 25 doelpunten na) de meeste treffers dit toernooi. 24 stuks vielen er te noteren. Nummer 3 Duitsland scoorde 23 keer. Het mocht voor Oranje allemaal niet baten, want na shoot-outs tegen Duitsland werd er geen medaille veroverd.

Totaal aantal doelpunten: 189

Wissels

Even op adem komen op de bank, iets waar de gemiddelde recreatieve hockeyer vaker naar verlangt dan hij zou willen. Ook tijdens de Spelen wordt er flink op los gewisseld door de 12 bondscoaches die hun team allemaal naar de overwinning wilden leiden. Duitsland spande met 677 wissels (in 8 wedstrijden) de kroon. De Ierse mannen wisselden ‘slechts’ 308 keer en staan met dat aantal onderaan.

Totaal aantal wissels: 5416

Videoscheidsrechter

Inmiddels een begrip in hockey. Regelmatig doen teams dan ook een beroep op de scheidsrechter in de toren, die op zijn televisie terug kan kijken of de beslissing door de scheidsrechter op het veld juist was. Heeft het aanvragende team gelijk, blijft de referral behouden. Bij een ongelijk kan het team de rest van de wedstrijd geen beroep meer doen op videobeelden. Ook hier deed Duitsland het ‘beter’ dan de rest van de deelnemende landen. In totaal schakelden de Duitsers 13 keer de hulp van de videoscheidsrechter in, waarvan ze 11 keer gelijk kregen.

Totaal aantal aanvragen: 85

Strafcorners

Een venijnig wapen voor veel landen en het halen van een strafcorner wordt vaak dan ook gevierd als het maken van een doelpunt. Het was Australië dat met 21 strafcorners bovenaan dit lijstje staat. Van die 21 corners werden er 6 gescoord. Qua strafcorners tegen mag Argentinië zich flink achter de oren krabben. Maar liefst 27 keer moesten de Argentijnen hun volledige bescherming aantrekken om klaar te staan voor een corner.

Totaal aantal strafcorners voor: 155

Meest aanvallende ploeg

Het team dat de ‘prijs’ voor meest aanvallende ploeg in de wacht sleept is België. Zij zijn in 8 wedstrijden in totaal 208 keer in de cirkel van hun tegenstander geweest. Brazilië was niet geheel verrassend de minst aanvallende ploeg en liet 31 keer het binnendringen van de vijandelijke cirkel noteren.

Totaal aantal aanvallen: 14514

Kaarten

In totaal werden er 138 kaarten genoteerd dit toernooi. Daarvan hadden er 104 een groene, en 34 een gele kleur. De rode kaart werd door de scheidsrechters keurig op zak gehouden. In totaal hebben alle spelers van al deze kaarten samen 6,3 uur op het Braziliaanse strafbankje in Rio de Janeiro doorgebracht.

Alle Nederlandse statistieken

Nederland
Gemiddelde leeftijd 26,9
Gemiddelde lengte 1,83
Aantal doelpunten 24
Aantal wissels 669
Aantal video referrals 5
Strafcorners voor 19
Strafcorners tegen 17
Aanvallen in cirkel tegenstander 183

Wat vind jij? Praat mee...