Groot-Brittannië wint van Nieuw-Zeeland in bikkelharde wedstrijd

De Oranje Dames spelen vrijdag in de finale van de Olympische Spelen tegen Groot-Brittannië. De Britten wonnen woensdag in de halve finale met 3-0 van Nieuw-Zeeland. De Black Sticks speelden keihard en schoffelden 2 Britse speelsters onderuit met 3 strafballen als gevolg. Daarnaast moesten 2 andere Britten geblesseerd het veld verlaten.

Beide ploegen waren in het begin aan elkaar gewaagd, maar de grootse kansen waren voor Nieuw-Zeeland. Na 10 minuten kregen de Kiwi’s de 1e strafcorner van de wedstrijd. Gemma Flynn sleepte de bal rakelings naast de verkeerde kant van de paal. Niet lang daarna kreeg ze opnieuw een grote kans: ze kwam net een tekort om een bal binnen te tippen.

Toch kwam Groot-Brittannië in de 22e minuut op voorsprong. Liggend op de grond hield keepster Rutherford de Nieuw-Zeelandse strafcorner nog tegen, maar in de rebound sloeg Alex Danson toe: 0-1.

2 blessures

Na rust zat het de Britten niet mee. Binnen een tijdsbestek van enkele minuten moesten 2 speelsters geblesseerd het veld verlaten. Eerst was het Crista Cullen die een snee in haar hoofd overhield aan een botsing met een Nieuw-Zeelandse speelster. Kort daarop kreeg Georgie Twigg een bal in haar gezicht en verliet ook zij het veld.

2 strafballen

De 2 Britten moesten buiten het zicht van de tribune opgelapt worden, maar zaten na enkele minuten alweer op de bank en stonden even later ook weer binnen de lijnen. De blessuregevallen deerden de Britten niet, want ze liepen uit naar 3-0. Helen Richardson-Walsh werd gevloerd in de cirkel en kreeg een strafbal toebedeeld. Ze nam ‘m zelf en faalde niet, maar verstapte zich wel en viel met een hamstringblessure uit. Even later kreeg Groot-Brittannië opnieuw een strafbal omdat Lily Owsley onderuit geschoffeld werd. Dit keer was het Alex Danson die raak pushte: 3-0. Die klap kwam Nieuw-Zeeland niet meer te boven, waardoor het vrijdag tegen Duitsland om het brons strijdt.

Nieuw-Zeeland – Groot-Brittannië 0-3 (0-1)

’22 Alex Danson 0-1 (sc)
’47 Helen Richardson-Walsh 0-2 (sb)
’52 Alex Danson 0-3 (sb)


Wat vind jij? Praat mee...