OS Dag 1 (Heren): Brazilië hard onderuit, Duitsland wint met 6-2

Nederland en Argentinië hebben de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro afgetrapt met een gelijkspel. Olympisch kampioen Duitsland won ruim van Canada, de Australiërs versloegen Nieuw-Zeeland en gastland Brazilië ging hard onderuit tegen Spanje.

00.30 uur Spanje – Brazilië 7-0 (1-0)

Gastland Brazilië heeft voor eigen publiek niet kunnen stunten tegen Spanje. In het 1e kwart hielden de Brazilianen nog wel knap stand, maar nadat zij een opgelegde kans op de 0-1 om zeep hielpen namen de Spanjaarden het heft volledig in handen. Xavier Lleonart schoot Spanje vroeg in het 2e kwart op 1-0. Het duel ging in het 3e kwart vervolgens op slot door 4 Spaanse treffers. Het slotakkoord was voor de man die in Rio bezig is aan zijn 4e Spelen, David Alegre. Hij schoot 5 minuten voor tijd de 7-0 eindstand op het scorebord.

23.00 uur Canada – Duitsland 2-6 (1-4)

Canada moet al snel in de gaten gehad hebben dat er tegen de regerend olympisch kampioen niets te halen viel. Na 3 minuten opende Moritz Fürste  de score al en na een half uur stonden de Duitsers met 4-1 voor. In het 3e en het 4e kwart bouwden ze hun voorsprong uit naar 6-2. Moritz Fürste en Niklas Wellen scoorden in totaal allebei 2 keer.

46. Niklas Wellen 2-6

18.30 uur Australië – Nieuw-Zeeland 2-1 (2-0)

In een Oceanisch onderonsje tussen Australië en Nieuw-Zeeland trok de eerstgenoemde aan het langste eind. Gezien de stand op de ranglijst waren de Kookaburras, nummer 1 van de wereld, natuurlijk ook ruimschoots favoriet. Voor de Aussies scoorden Chris Ciriello en Matt Gohdes voor rust. Na de pauze maakte James Coughlan het doelpunt voor de Black Sticks.

Australië – Nieuw-Zeeland 2-1 (2-0)
8. Chris Ciriello (sc) 1-0
23. Matt Gohdes 2-0
31. James Coughlan 2-1

17.30 uur België – Groot-Brittannië 4-1 (1-1)

De 1e landen in Poule A die afsloegen waren België en Groot-Brittannië. De laatste keer dat de landen elkaar troffen was een kleine 3 weken geleden op de ERGO Masters in Düsseldorf, het werd toen een gelijkspel: 2-2. In Rio de Janeiro kwamen de Britten er echter niet zonder kleerscheuren van af. Bij rust stond het 1-1, maar na de pauze sloegen de Belgen, zonder topscorer Tom Boon, toe met 3 treffers. Het duel stond onder leiding van de Nederlander Coen van Bunge. Den Bosch-speler Sebastien Dockier incasseerde een flinke klap in het gezicht, maar lijkt het volgende duel, tegen Brazilië, gewoon weer mee te doen.

16.00 uur India – Ierland 3-2 (2-0)

India begon hun Olympische Spelen uitstekend met een 3-1 zege op Ierland. Het venijn zat met name in de strafcorners van de Aziaten, al hun doelpunten kwamen daaruit voort. Specialist Rupinder Pal Singh nestelde zich met 2 treffers naast Lucas Vila op de verse topscorerslijst. Het Ierse offensief kwam in de laatste 10 minuten op gang, maar leidde slechts tot de aansluitingstreffer van Conor Harte. De gelijkmaker werd niet gevonden.

India – Ierland 3-2 (2-0)
15. Raghunath Vokkaliga (sc) 1-0
27. Rupinder Pal Singh (sc) 2-0
45. John Jermyn (sc) 2-1
49. Rupinder Pal Singh (sc) 3-1
56. Conor Harte (sc) 3-2

15.00 uur Argentinië – Nederland 3-3 (1-1)

De openingswedstrijd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro eindigde in een voor Nederland teleurstellende 3-3. In het laatste kwart gaf Oranje een 3-1 voorsprong tegen Argentinië uit handen. Vooral verdedigend was het niet sterk. Jeroen Hertzberger, Mink van der Weerden en Seve van Ass maakten de doelpunten. Lees hier het complete wedstrijdverslag.