OS Dag 1 (m): olympisch kampioen Argentinië begint met remise

In Tokio heeft gastland Japan het olympisch toernooi afgeslagen met een nederlaag tegen Australië (3-5). Regerend olympisch kampioen Argentinië moest zich tevreden stellen met een 1-1 remise tegen Spanje. Duitsland boekte de grootste zege op de eerste speeldag door Canada met 7-1 te verslaan. Hieronder de round-up van de eerste dag van het mannentoernooi.

Japan – Australië 3-5 (3-2)

Even was gastland Japan in de openingswedstrijd van het olympisch hockeytoernooi meteen op weg naar de eerste verrassing van het toernooi. In het tweede kwart knokte de ploeg van Siegfried Aikman zich tegen topland Australië terug van een 0-2 achterstand naar een 3-2 voorsprong, mede dankzij twee doelpunten van HGC-speler Kenta Tanaka. Een stunt hing in de lucht, maar na rust moesten de Japanners toch capituleren, toen het bij de Australiërs ging lopen en ze drie keer wisten te scoren (3-5).

Nieuw-Zeeland-India 2-3 (1-2)

Strafcornerspecialist Harmanpreet Singh – het grootste wapen van India – bewees meteen zijn klasse door twee strafcorners raak te pushen. Na een vroege goal van Nieuw-Zeeland en de gelijkmaker van India uit een strafbal sleepte hij de 1-2 en de 1-3 binnen, één uit een variant. Het waren knappe goals, die India aan de winst hielpen. Nieuw-Zeeland maakte er nog wel 2-3 van.

‘6 Kane Russell 1-0 (sc)
’10 Rupinder Pal Singh 1-1 (sb)
’26 Harmanpreet Singh 1-2 (sc)
’33 Harmanpreet Singh 1-3 (sc)
’43 Stephen Jenness 2-3

Argentinië – Spanje 1-1 (1-0)

Argentinië en Spanje zijn van oudsher tegenstanders die elkaar in de haren vliegen. Dat was ook tijdens de openingswedstrijd voor beide ploegen zaterdag op the South Pitch het geval. Tijdens de wedstrijd ging het er hard aan toe, maar na afloop was het pas echt raak tussen de twee licht ontvlambare ploegen. Al duwend en trekkend zochten de spelers de catacomben op.

Tussendoor werd er ook nog gehockeyd, waarbij Argentinië in het tweede kwart op voorsprong kwam door een treffer van Pinoké-spelers Augustin Mazzilli. De regerend olympisch kampioen kon die voorsprong lang vasthouden, maar capituleerde uiteindelijk toch in het vierde kwart. Good-old Pau Quemada scoorde uit een strafcorner de gelijkmaker die beide teams een punt opleverde.

Groot-Brittannië-Zuid-Afrika 3-1 (1-1)

Twee kwarten mocht Zuid-Afrika hopen op een stunt tegen Groot-Brittannië, maar uiteindelijk stond de ploeg van Tim Drummond en Austin Smith met lege handen. Het duel begon vrij spectaculair met twee doelpunten binnen vier minuten. Sam Ward opende na twee minuten de score en nauwelijks twee minuten later verzilverde Matthew Guise-Brown de bij de eerste de beste aanval van Zuid-Afrika toegekende strafcorner.

Met deze gelijke stand gingen de ploeg rusten. Het derde kwart was nog maar net begonnen of Liam Ansell zette de Britten opnieuw op voorsprong. Ondanks een overwicht, dat leidde tot drie strafcorners, kon Groot-Brittannië niet meer afstand nemen van Zuid-Afrika.

Qua stand bleef het spannend, maar de Zuid-Afrikanen deden zichzelf geen plezier door drie gele kaarten te pakken. In ondertal kon de gelijkmaker niet worden afgedwongen. Vier minuten voor tijd stelde Jack Waller de Britse zege veilig.

‘2 Sam Ward 1-0 (sc)
‘4 Matthew Guise-Brown 1-1 (sc)
’32 Liam Ansell 2-1
’56 Jack Waller 3-1

Tim Drummond van Zuid-Afrika in fel gevecht om de bal met Chris Griffiths van Groot-Brittannië tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Canada-Duitsland 1-7 (1-4)

Duitsland is het olympische toernooi begonnen met een ruime overwinning op Canada, de ploeg van bondscoach Pasha Gademann en Floris van Son. Nadat de Duitsers op voorsprong waren gekomen via een rake strafcorner van Lukas Windfeder maakte Canada niet veel later, eigenlijk uit het niets, gelijk via Keegan Perreira.

Dankzij drie doelpunten binnen zeven minuten liep Duitsland voor rust nog uit naar 1-4. Hiermee was het duel eigenlijk beslist. Martin Häner maakte vlak voor het einde van het derde kwart 5-1, waarna in de slotminuten nog twee Duitse doelpunten vielen.

’60 Mats Grambusch 1-7

Linus Muller van Duitsland geeft de strafcorner aan tegen Canada tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Nederland-België 1-3 (0-0)

Lees het uitgebreide wedstrijdverslag van het duel tussen de Oranje Heren en België